Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 77

Wątek: Rosyjskie obiektywy do 5D który ?

Miasto
    Manchester

Domyślnie Odp: Rosyjskie obiektywy do 5D który ?

Dziękuje wszystkim którzy doradzali mi w sprawie obiektywu M42 oczywiście padło na Tair A11 135mm f2,8 do kompletu dokupiłem jeszcze adapter z chipem tzw. Dandelion który okazał się wadliwy na wyświetlaczu pojawiał się napis Error i nic nie można było zrobić, ponieważ sprzedawca z Hong Kongu zrobił mi refund i nie kazał odsyłać adaptera dokupiłem tylko sam chip i przykleiłem klejem epoksydowym. O dziwo nic nie musiałem programować exif pokazuje autentyczne dane, potwierdza ostrość i mierzy światło. tak wyglądają sample z tego obiektywu exif nie jest skasowany wieć można pobrać i sprawdzić parametry. Zdjęcia nie były wyostrzane zostały tylko wywołane w camera raw i zmniejszone o 50%

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Mariuszwawa Zobacz posta
    Ostatnio trochę przeglądałem galerię fotografów i napotkałem sporo zdjęć wykonanych manualnymi ruskimi obiektywami, nie ukrywam że zdjęcia wyglądały interesująco. Postanowiłem trochę po eksperymentować tylko nie bardzo wiem które obiektywy nadają się pod pełną klatkę a dodatkowo które są godne polecenia czyli mają fajną plastykę obrazu i dodatkowo fajny bokeh. Proszę o uwagi i spostrzeżenia może ktoś posiada takie obiektywy i może je polecić.
    Uważaj lepiej na M42 i 5D bo ubijesz lustro o wewnętrzny pierścień obiektywu. Lepiej skorzystaj z Contaxa, albo Mamiya 645

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Odgrzeję kotlecika. Czy Helios 44M-4 58/2 haczy o lustro w 5D, czy nie ? Boję się zaryzykować.
    5D 50/1.8 STM + 100/2.8 L IS USM

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Nakrecasz przejsciowke, ostrzysz w kierunku nieskonczonosci i patrzysz czy ****/tylna soczewka wylazi poza przejsciowke. Jesli wystaje ze 2mm lub wiecej to bym nie ryzykowal, jesli jest na rowni to nie haczy.
    SONY

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez Kwapiszon Zobacz posta
    Odgrzeję kotlecika. Czy Helios 44M-4 58/2 haczy o lustro w 5D, czy nie ? Boję się zaryzykować.
    Najlepiej sprawdzić samemu, tu sprawdzałeś Compatibility list of M42 lenses on Canon EOS 5D DSLR ?

Coś już napisał
    Miasto
    Olesnica

ja sprawdzałem- haczy, niby nic się nie stało z lustrem ale dziwne uczucie

Witam,

Jestem kompletnym amatorem. Mam obiektyw helios 44m-4, canona 700d i jedzie do mnie adapter z chipem. Prosze o porady jak się posługiwać takim manualnym obiektywem z cyfrową lustrzanką. Normalnie zapinam, ustawiam tryb na M i manualnie kręce sobie zoomem i przysłoną (będzie blokada bolca w adapterze) i strzelam fotki czy trzeba na coś zwrócić uwage? Nie chce nic zepsuć więc proszę o rady dla kompletnego laika
    Ostatnio edytowane przez boskimarian ; 24-11-2015 o 11:24

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Po co to kupiles jak takie pytanie zadajesz.
    Wybierasz przyslone, krecisz ostroscia az potwierdzi, trzymajac spust do polowy wcisniety (chociaz wolalbym LV na powiekszeniu) i pstrykasz. Canon mierzy swiatlo raczej dobrze wiec mozesz uzywac trybu Av
    SONY

Salas, kupiłem po to żeby się pobawić i poćwiczyć. Chyba krzywdy nikomu nie robię. Ciężko mi było znaleźć odpowiedź na moje pytanie więc zadałem. Niepotrzebne są te uszczypliwości. Dziękuje bardzo za odpowiedź. Życzę miłego wtorku

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    ...Canon mierzy swiatlo raczej dobrze wiec mozesz uzywac trybu Av
    Canon z pleśniakami mierzy światło raczej niedobrze.
    5D 50/1.8 STM + 100/2.8 L IS USM

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów