Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 77

Wątek: Rosyjskie obiektywy do 5D który ?

Miasto
    Manchester

Domyślnie Odp: Rosyjskie obiektywy do 5D który ?

Dziękuje wszystkim za informację.
    michael_key jeżeli chodzi o ogniskowe to coś do portretów czyli od 50mm do 135mm bardziej jestem zainteresowany górnym zakresem który podałem.
    Jeszcze raz wszystkim dziękuje jak ktoś będzie miał jeszcze jakieś uwagi to będę tu zaglądał.
    Pozdrawiam

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Szarlej Zobacz posta
    Zdecydowanie Tair 11-A 2.8/135, ślicznie rysuje, 20 listków przysłony daje fantastyczny bokeh!
    Znalazłem ten obiektyw na ebay lecz z mocowaniem pod Nikona ale adapter sobie wymienię nie będzie problemu.
    http://www.ebay.co.uk/itm/190707568310?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p398 4.m1423.l2649#ht_14013wt_1398
    Lecz przeglądając same adaptery zobaczyłem że są takie które przenoszą AF
    link: http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_sacat=0&_nkw=lens+m42+canon&_pgn=3&_skc=40 0&rt=nc
    Czy ktoś to sprawdzał czy to wielki kit ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

I nie rosyjskie, tylko radzieckie... (carska Rosja nie produkowała szkieł m42)

Początki nałogu Awatar fleder
    Miasto
    mazowsze

@Mariuszwawa
    Te adaptery 'przenoszą' potwierdzenie ostrości a nie AF. Miałeś kiedyś szkło m42 w ręku? Tam nie ma elektroniki -> nie ma AF -> nie ma czego przenosić
    5D, stałki, zoomy

Miasto
    Manchester

Fleder właśnie nie miałem nigdy w ręku obiektywow M42 gdybym miał nie zadawał bym pytań na forum

Dopiero zaczyna Awatar j_M007

Warto w to wejść. Efekty są naprawdę świetne, mają taki staromodny powiew. Mimo manualnej obsługi zdecydowanie lepiej mi się pracuje na tych staruszkach przy spokojnych sesjach portretowych, a przy makro to wogóle bajka. Tym bardziej, że są ceny w większości bardzo niskie, a obiektywy - mimo kilkudziesięciu lat na karku - sprawują się naprawdę bardzo dobrze. Kiedyś to jednak robiło się rzeczy na lata.

Z poleceń: Pentacon (50mm/1,8), Helios 44, Jupiter 37A - te wypróbowałam.
    400D, 60D, G11
    Canon EF-S 3,5-5,6/18-55, Canon EF 1,8/50 II, Tamron 4,0-5,6/55-200, Samyang 3,5/8, Canon EF-S 2,8/60, Canon EF-S 4-5,6/17-85, Canon EF 2,8/100
    M42: Helios 44-6, Jupiter 37AM, Tair 3Phs, Zeiss Tessar.

Pełne uzależnienie

Na weselu obserwowałem pewną parę młodych ludzi, którzy robili sobie nawzajem fotki Canonem 450D z kitowym obiektywem w ustawieniu zielonego kwadracika. Zapiąłem im do body Jupitera 9 czyli 85/f2, poinstruowałem jak robić nim zdjęcia. Bawili się nim ponad godzinę i zaczęli robić całkiem sympatyczne fotki. Później zapiąłem im 70-200/f4L i znów zostawiłem na godzinę. Kiedy oddawali obiektyw stwierdzili, że jest fajny ale tamten rosyjski to był niesamowity

Opróc z Taira próbawłem również Heliosa 40-2, cieżki jak cholera, samo żelastwo i szkło, zero plastiku. Optycznie wyśmienity, głebia ostrości na 1.5 to milimetry , MC MIR-24M 2/35 - przywoitka niczego sobie konstrukcja pod APS-C w sam raz z nowszych manuali Samyang 85/1.4 zaskoczył mnie swoią ostrością i kolorami również 8mm Samyanga pozytywne zaskoczenie.

Ale szczerze to nic nie przebiło plastyki Taira, z cięzkim sercem się z nim rozstałem i teraz żałuje.

sprawdź:
    Tair 11A f2.8 teleobiektyw 135mm p. preselektywna (2586163338) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

tair 11-a | eBay

Dużo aukcji od wschodnich sąsiadów. Na pewno coś znajdziesz testowałem dwa Tairy z różnego źródła i oba były w wyśmienitym stanie. O te obiektywy się dba jako o mało które.
    Czasami zdarzają się sztuki z mocowaniem canona wtedy można dokleić chip z potwierdzeniem ostrości.

Ewentualnie mozęsz kupić osobny adapter z chipem potwierdzenia ostrości, jak najbardziej przydatne! Bez matówki z klinem ustawianie ostrości na małych głebiach ostrości jest prawie nie możliwe jeśli nie masz czasu na kręcenie w jedną i w drugą stronę (przynajmniej w 30D) pozostaje tylko podgląd głębi ostrości ale tu spadek światła jest czasami za duży.

Cena w okolicy 100zł - 130zł na allegro warot zainwestować jeśli masz zamiar rozbudować szklarnie.
    Ostatnio edytowane przez Szarlej ; 29-08-2012 o 22:45

Bywalec

Obiektywy starej daty mają swój urok, ale zabawa z ustawianiem ostrości może okazać się katorgą... szczególnie przy fotografowaniu ludzi... przy widoczkach nie ma problemu... I tak naprawdę nigdy nie wiadomo czy ustawiona ostrość jest ok... mimo, że w wizjerze jest ładnie ostre to przy spuście migawki zdjęcie okazuje się mimo to nie ostre... 1mm robi już różnice... Dlatego mimo, że są to fajne obiektywy to ja nie planuje dalszych zakupów m42... Lepiej dołożyć te kilka złoty więcej i mieć autofocus... mnie nerwów po prostu i można się w pełni skupić na fotografowaniu

Uzależniony Awatar kaindox

A poza tym można korzystać z LV i ostrzyć choćby na rzęsy...

Nie wiem jaki problem jest w ustawianiu ręcznie ostrości, nie mam takiego problemu - przy fotografowaniu ludzi również nie zauważyłem żadnych utrudnień. Fakt że używanie tych staroci zmusza do myślenia i przewidywania kadru. Wtedy możliwe jest ustawienie ostrości przed zrobieniem zdjęcia wg. skali odległości na obiektywie
    Jeżeli chcesz wchodzić w obiektywy manualne to przemyśl zakup matówki z klinem do swojego aparatu .
    pozdro

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów