Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Gdzie zrobic odbitke w formacie A1

Bywalec
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Gdzie zrobic odbitke w formacie A1

Witam.
    Ktos ma doswiadczenia z jakimis firmami, ktore zajmuja sie tak duzymi odbitkami? W jakiej firmie najlepiej wywolac takie zdjecie, zeby nie zawiesc sie na jakosci, czy 1200 dpi wystarczy, w jakiej cenie, itp. Zdjecie z Canona 350D, bez kadrowania w komputerze, czyli w maksymalnym rozmiarze. Czy interpolujecie zdjecia, zeby lepiej wygladaly w takim rozmiarze?

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Elandril
    Witam.
    Ktos ma doswiadczenia z jakimis firmami, ktore zajmuja sie tak duzymi odbitkami? W jakiej firmie najlepiej wywolac takie zdjecie, zeby nie zawiesc sie na jakosci, czy 1200 dpi wystarczy, w jakiej cenie, itp. Zdjecie z Canona 350D, bez kadrowania w komputerze, czyli w maksymalnym rozmiarze. Czy interpolujecie zdjecia, zeby lepiej wygladaly w takim rozmiarze?
    Hmm.. a jak to wyliczyłeś jeśli można spytać?
    A1 to jakieś 60x90 cm (dokładnie 594×841 mm) ,a to jakieś 23x33 cale
    rozdzielczość maksymalna w 350d to 3456 x 2296 co przy wymaganych 1200 DPI to będzie rozmiar jakieś 2,88 x 1,19 cala - co raczej nie daje rozmiaru A1
    Wg mnie zdjęcie w tym rozmiarze powinno mieś co jakieś 150 DPI albo nawet mniej bo przecież nikt tego z 5 cm nie będzie oglądał - raczej z metra-dwóch przy takim rozmiarze..

Pozdrawiam
    Artur Starz
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uzależniony Awatar nastier
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

zajrzyj tutaj:
    http://www.fotoexpress.pl/

najlepiej napisac mejla, odpisuja dosc szybko i rzetelnie.
    na nic sprzętu kupa, gdy fotograf ****.

fotoblog

Bywalec
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Nie wyliczylem tego, tylko szukalem cennikow w internecie. Znalazlem strone (http://www.trasecom.pl/cennik/cennik.php), gdzie mozna wywolac zdjecie w formacie A1 w rozdzielczosci 1200 dpi, chyba ze cos zle czytam. Jezeli tak to mnie poprawcie.

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Nie wyliczylem tego, tylko szukalem cennikow w internecie. Znalazlem strone (http://www.trasecom.pl/cennik/cennik.php), gdzie mozna wywolac zdjecie w formacie A1 w rozdzielczosci 1200 dpi, chyba ze cos zle czytam. Jezeli tak to mnie poprawcie.
    Cos mi sie wydaje, ze powinno byc 120/240/300/400dpi :-)

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
    Cos mi sie wydaje, ze powinno byc 120/240/300/400dpi :-)
    Może i jest 1200 DPI ;-) ale pewnie z jakiejś "ścianki" 20 Mpixeli albo programu graficznego. Pisałem o tym że z takiej rozdzielczości jak w 350D i zadanych parametrach nie da się uzyskać tego w przyzwoitej jakości

Pozdrawiam
    Artur Starz
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Dopiero zaczyna Awatar SebastianD
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

jest taki punkt w Poznaniu. Zajrzyj na stronę (chociaż nie działa ona do końca poprawnie, ale chociaż znajdziesz namiary telefoniczne, żeby pytać dalej)
    www.fotoviva.pl

robią fajne rzeczy - możesz mieć odbitkę o maksymalnej szerokości 1,20 metra i długości - huhu i jeszcze trochę.

NIE JEST TO WYDRUK - mają specjalną NAŚWIETLARKĘ, która wykorzystując jakąś przedziwną laserową głowicę w systemie RGB NAŚWIETLA zdjęcia na papierze foto Kodaka, podawanym z roli (o szerokości 1,20 metra właśnie). Dostępny jest papier mat i połysk. Jakość jest super - faktycznie jak naświetlanej odbitki. Warto jednak poprosić o podesłanie profili barwnych do Photoshopa i odpowiednio podciągnąć foty (w razie potrzeby - służę odpowiednim info i plikami), bo bez tego można się rozczarować kolorami - ale to dotyczy także każdego "zwykłego" minilabu.
    Canon dSLR + szkieł parę...

Coś już napisał
    Miasto
    warszawa / sosnowiec / gliwice

Domyślnie

nie wywolac zdjecie tylko naswietlic film. naswietlanie filmu to jeden z procesow druku (ofsetowego, sitodruku itp). firma do strony ktorej podales link ma niewiele wspolnego z wykonywaniem odbitek foto.

pozdrawiam

a.

yarcio
    Guest

Domyślnie

Jesli mozna to podlacze sie do pytania bo nie wiem czy dobrze rozumiem...
    Czy firmy ktore podaliscie (fotoviva i fotoexpress) maja mozliwosc zrobienia duzego plakatu z filmu 35mm czy nie? jak im zapodam klisze z wywolanym juz filmem z ktorego chce jedno zdjecie to naswietla mi ja i zrobia plakat 70x100??

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yarcio
    Jesli mozna to podlacze sie do pytania bo nie wiem czy dobrze rozumiem...
    Czy firmy ktore podaliscie (fotoviva i fotoexpress) maja mozliwosc zrobienia duzego plakatu z filmu 35mm czy nie? jak im zapodam klisze z wywolanym juz filmem z ktorego chce jedno zdjecie to naswietla mi ja i zrobia plakat 70x100??
    Lepiej zanieś im wysokiej jakości skan. (tak co najmniej z 4000dpi, to i tak będzie większy plik niż z większości cyfer)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów