Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: Jakość a rozdzielczość - zdjęcia na stronę i ich waga?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Odp: Jakość a rozdzielczość - zdjęcia na stronę i ich waga?

o matko... brachu wytlumacz, zamiast pouczac gdzie co jest napisane i porownywac do garniturow! ;]
    mam do czynienia z komputerami od 8-mio bitowcow i jak dotad zawsze jakosc pliku multimedialnego = rozmiar.
    nie rozumiem po prostu po cholere wysylac do labu pliki w 300 dpi, skoro export do 240 dpi kompletnie nie zmienia rozmiaru pliku (ani na bajt), a wywolane zdjecia (z plikow 240 dpi) sa naprawde bardzo dobrej jakosci.
    czytalem ten tekst na stronie fotoexpress.pl, spoko - ale dalej nie czaje dlaczego pliki w 240 dpi a 300 dpi maja identyczny rozmiar (czyli jakosc), a jednak lab sie spina zeby wysylac w 300 dpi.
    Dlatego prosilem Janusza Body o wyjasnienie tego zjawiska na chlopski rozum.
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Jakość a rozdzielczość - zdjęcia na stronę i ich waga?

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    o matko... brachu wytlumacz, zamiast pouczac gdzie co jest napisane i porownywac do garniturow! ;]
    mam do czynienia z komputerami od 8-mio bitowcow i jak dotad zawsze jakosc pliku multimedialnego = rozmiar.
    nie rozumiem po prostu po cholere wysylac do labu pliki w 300 dpi, skoro export do 240 dpi kompletnie nie zmienia rozmiaru pliku (ani na bajt), a wywolane zdjecia (z plikow 240 dpi) sa naprawde bardzo dobrej jakosci.
    Porównanie do garnituru nie jest głupie, po prostu informacja o DPI doczepiona do pliku to taka etykieta. Plik nie ulega zmianie ani trochę.
    Dlaczego lab chce mieć 300 DPI? Bo pewnie mają maszynę drukującą z taką gęstością i chcą dostać pliki w takiej rozdzielczości (uwaga: w pikselach, nie DPI) żeby maszyna nie musiała ich dodatkowo skalować.
    Ew. mają na tyle głupią maszynę, że ta przy nieprawidłowej informacji o DPI wydrukuje (w zależności od błędu) zdjęcie z białymi ramkami, albo zdjęcie obetnie.

W ogóle mam wrażenie, że winowajcą nieporozumienia jest ten cholerny imperial system.
    Gdyby to było DPM/PPM to jakoś łatwiej byłoby ludziom załapać...
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 25-08-2012 o 11:15
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Uprawnienia umieszczania postów