Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: Jakość a rozdzielczość - zdjęcia na stronę i ich waga?

Question Jakość a rozdzielczość - zdjęcia na stronę i ich waga?

Witam,
    biorąc np. LR i eksportując zdjęcia... jakie parametry zdjęcia ustawiacie ?
    Zależy mi by zdjęcia nie ważyły dużo i były dobrej jakości. Jak to jest u was ?

Ile ustawiacie jakość, rozdzielczość itp?
    Ile ważą wasze fotki?

Dziękuję za pomoc

Jak to jest możliwe by fotki dużej rozdzielczości miały dobrą jakość i ważyły ok 50KB ?
    Ostatnio edytowane przez Morfii ; 24-08-2012 o 17:20
    było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Odp: Jakość a rozdzielczość - zdjęcia na stronę i ich waga?

Nie ma "złotej regułki". W przypadku zdjęć do internetu max. sensowny to 1600 x 1200 bo tyle mają monitory. Tak wiem 1920 itp ale to mały segment rynku. Czyli zdjęcie 1200 x 1600 i jpeg z jakością hmmmmmmmm... wg gustu ale najwyższej jakości od czegoś co jest "medium" zapewne i tak nikt nie odróżni. Inaczej kompresują się zdjęcia "gęste" gdzie ilość szczegółów jest duża a inaczej te o dużych gładkich płaszczyznach.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

mk
    Guest

Do internetu eksportuje w 900px i 75dpi, według mnie nie ma sensu pakować 1600px i 100dpi bo wtedy użytkownik troszkę musi na nie poczekać, jeśli chce komuś pokazać w dobrej jakości i rozdzielczości wtedy eksportuje bez zmiany rozdzielczości i w 120dpi ; )

Pozdrawiam Marcin Stańczak!

Ok,
    ale kosztem czego zmniejszyć wagę zdjęcia?
    było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez marcinstanczak Zobacz posta
    Do internetu eksportuje w 900px i 75dpi, według mnie nie ma sensu pakować 1600px i 100dpi bo wtedy użytkownik troszkę musi na nie poczekać, jeśli chce komuś pokazać w dobrej jakości i rozdzielczości wtedy eksportuje bez zmiany rozdzielczości i w 120dpi ; )

Pozdrawiam Marcin Stańczak!
    Parametr DPI nie istnieje - on powstaje, zaistnieje TYLKO w momencie wydruku bądź wyświetlenia. Nie pakujesz 1600 i 100 DPI bo to po prostu niemożliwe. Kropka. Koniec. Ekran ma natywną rozdzielczość ok 100 PPI. (point per inch) i TYLKO w takiej kategorii można rozpatrywać zdjęcie. O żadnych DPI/PPI w przypadku kompresji nie ma co mówić. Nie ma czegoś takiego i tyle.

Oszczędności to:
    1. Rozmiar
    2. Jakość / siła kompresji
    nic więcej wymyśleć się nie da - przynajmniej na dzisiaj.

Edit: Natywne PPI ekranu łatwo sprawdzić - ilość punktów matrycy po dłuższym boku vs. rozmiar - długość -w calach (1 cal = 2.54 cm)
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 24-08-2012 o 17:53

Janusz,

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Morfii Zobacz posta
    Ok,
    ale kosztem czego zmniejszyć wagę zdjęcia?
    A kosztem czego można? Tylko kompresji i rozmiaru przecież.

Jeśli używasz Photoshopa, to masz takie miłe narzędzie jak "Save for web", gdzie możesz sobie zrobić podgląd zdjęcia przed i po kompresji.
    Jedziesz sobie suwakiem Quality w dół i obserwujesz, czy artefakty nie są zbyt duże, względnie włączasz automatyczną optymalizację do rozmiaru pliku w KB i sprawdzasz, czy dobrze wyszło. I to w zasadzie tyle, żadnej filozofii w tym nie ma.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Ja dawałem zawsze 800px na dłuższym boku i starałem się nie przekraczać 300kb (z reguły było to ok. 250kb).
    Obecnie daje 700px na dłuższym i pilnuję te 250kb.

mk
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Parametr DPI nie istnieje - on powstaje, zaistnieje TYLKO w momencie wydruku bądź wyświetlenia. Nie pakujesz 1600 i 100 DPI bo to po prostu niemożliwe. Kropka. Koniec. Ekran ma natywną rozdzielczość ok 100 PPI. (point per inch) i TYLKO w takiej kategorii można rozpatrywać zdjęcie. O żadnych DPI/PPI w przypadku kompresji nie ma co mówić. Nie ma czegoś takiego i tyle.

Oszczędności to:
    1. Rozmiar
    2. Jakość / siła kompresji
    nic więcej wymyśleć się nie da - przynajmniej na dzisiaj.

Edit: Natywne PPI ekranu łatwo sprawdzić - ilość punktów matrycy po dłuższym boku vs. rozmiar - długość -w calach (1 cal = 2.54 cm)
    Tak zgadzam się, PPI zamiast DPI, zawsze mi się to myli z wydrukiem, nie wiem czemu a wykłady z poligrafii dawno zdane ; )

Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez marcinstanczak Zobacz posta
    Tak zgadzam się, PPI zamiast DPI, zawsze mi się to myli z wydrukiem, nie wiem czemu a wykłady z poligrafii dawno zdane ; )
    To jest bez znaczenia czy PPI czy DPI. Mowienie o kompresji do 1600 pix i PPI czy DPI zupełnie nie ma sensu. Nie ma sensu bo to parametr który powstaje dopiero w momencie wydruku lub wyświetlenia na konkretnym monitorze. W LR czy PS to po prostu coś co komputer sobie wylicza a jest zupełnie bez żadnego znaczenia. Zapisując ten sam obraz z rozdzielczością np. 1600 pix i 75 DPI/PPI masz dokładnie to samo co zapisując 1600 pix z milion dwieście DPI.

W PS zapisujac z różnymi DPI/PPI w automacie zmienia się rozmiar z np. 15 cm na 3 cm. Komputer wylicza jak duży będzie obrazek z zadanym DPI/PPI. Nic więcej.

Gadanie, ze dla dobrej jakości zapisujesz w 120 DPI jest... nieprawdziwe i bez sensu. Ten parametr zupełnie nie ma wpływu na jakość zapisanego zdjęcia.

EDIT: jeszcze inaczej - zapisując zdjęcie 1600 pix DPI/PPI pojawi się dopiero jak to wydrukujesz lub wyświetlisz. Na wydruku, jeśli wydrukujesz toto na znaczku pocztowym o boku 1 cal będziesz miał 1600DPI. Jak wydrukujesz na bannerze to możesz miec 1 DPI . Z monitorem to trochę inaczej. Na LCD rozdzielczoś jest natywna dla monitora.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 24-08-2012 o 21:09

Janusz,

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

ale do internetu, czyli do czego? wszystko zależy jaka jest szerokość kolumny na stronie
    np. tutaj jest chyba max 800, u mnie na blogu 950, a na facebooku - jakoś bardzo dużo
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów