"Profesorzy" dobrze tłumaczą i w teorii i w praktyce jest tak samo. To co napisałeś dwa posty temu to jest święta prawda i tylko prawda - więcej PPI/DPI znaczy lepiej. Jak z tego uczeń skorzysta to już insza inszość. A jakie wnioski z tego wyciągnie to już zupełnie inna bajka. Nie wiń "profesorów" za własną niewiedzę. To TY a nie jacyś ONI są temu winni.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
aha, zaczynam lapac - dzieki za info Panowie!
bede musial twoj post Janusz Body przeczytac kilka razy, zeby zrozumiec calosc, ale wkoncu ktos mi to wytlumaczyl w miare przejrzyscie..
czyli z tego co rozumiem, to moge olac te 240/300 dpi, tylko skupic sie na faktycznej rozdzielczosci pliku, ktory wysylam do labu?
wlasciwie to moge olac i to, bo ja jak wysylam zdjecia do labu to zawsze albo full raw i wtedy drukuje max 60x90cm, albo sraw1 i wtedy drukuje odbitki max 15x23cm do albumu..
Ostatnio edytowane przez BeatX ; 25-08-2012 o 11:25
Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Drukują Ci z RAWa? Nie znam labu, który to robi. :-)
W moim labie krzywo patrzą jak się im daje za duże pliki. Jak raz dałem pliki z 1Ds w pełnej rozdzielczości i chciałem12 x 15 cm to labmen patrzył na mnie dziwnym wzrokiem. Musiał to moje pliki przepuścić przez swój komputer, żeby je zmniejszyć do finalnych rozmiarów. Nie ma sensu oddawać za dużych plików. Ostrzy się też pod finalny rozmiar więc nie ma żadnego powodu - poza lenistwem zleceniodawcy - oddawać łogromniastych plików do labu - i tak je zmniejszą i wykonają tą operację w automacie. Automat jest głupawy i finalny efekt niekoniecznie musi się podobać.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Tak wracając do meritum oryginalnego pytania. Na "ciężar" oryginalnego zdjęcia jpeg/jfif (zwłaszcza do netu *), wpływ mają jeszcze (oprócz wymienionej wcześniej rozdzielczości i kompresji) następujące parametry:
1) zapis liniowy vs interlace
2) próbkowanie przestrzeni kolorów (np. 4:4:4 vs 4:2:2 vs ...)
3) zmiennoprzecinkowa vs stałoprzecinkowa vs całkowitoliczbowa transformata cosinusowa
4) zaszycie lub nie miniaturki zdjęcie w pliku
5) zaszycie bądź nie (bądź tylko części) informacji exif w pliku
Punkty 1-3) można ustawić przy zapisie pliku w GIMPie (PhotoShopa nie upgradeowałem od dawien dawna, w mojej wiekowej wersji nie da się ich modyfikować), z jednoczesnym podglądem wynikowego rozmiaru. Można się zdziwić jaki potrafi być wpływ np. interlace'u.
Punkty 4-5) da się modyfikować (głównie usuwać) programem exiftool.
Ad (*)
Piszę, że głównie przy zapisie do celów prezentacji internetowej, bo wtedy pliki są z założenia małe i w efekcie znaczący może być procentowy udział np. samego exifu w rozmiarze całego pliku.
DPI ma tylko na celu zasymulowanie rozmiaru piksela na wydruku. Nie wpływa to w żaden sposób na jakość zdjęcia wyświetlanego/wydrukowanego.
Np. zdjęcie w rozmiarze 800x600 pixeli można wydrukować w dowolnym rozmiarze, ale:
na A0 jeden piksel będzie miał 1,48mm bo 1189x841mm to 46,81x33,11cali, więc na 1cal przypada 17,09 pikseli (800/46,81=17,09). Jeden cal to 25,4mm więc 25,4/17,09 = 1,48mm.
na A4 jeden piksel będzie miał 0,37mm bo 297x210 to 11,69x8,26cali, więc na 1cal przypada 68,43 pikseli (800/11,69=68,43). Tak jak powyżej 25,4/68,43 = 0,37mm
Dlatego możesz sobie wpisać dowolną wartość w polu dpi/ppi, a zdjęcie 800x600 72dpi będzie wyglądało identycznie jak zdjęcie 800x600 1000dpi.