Witam wszystkich z racji pierwszego postu na forum.
Przechodząc do meritum chciałbym prosić o radę w kwestii wyboru obiektywu pod analogowego Canona EOS 33. Naczytałem się co niemiara i teraz już zupełnie nie wiem na co się zdecydować, pomyślałem więc że zapytam osoby bardziej doświadczone w temacie![]()
Potrzebuję uniwersalnego szkła o zastosowaniu reportażowym które będzie siedziało w aparacie 24/h ze specjalnym przeznaczeniem do analoga którym robię fotki B&W. Budżet też raczej skromny jednak wolałbym coś lepszego niż standardowy kit. Nie jestem też profesjonalistą, po prostu sporo podróżuję i lubię analogowe fotki BW. Oto obiektywy między jakimi jestem rozdarty:
Canon EF 28-70mm f/3.5-4.5 II 250zł
Canon EF 35-70 MK1 260zł
TOKINA 19-35/3,5-4,5
Canon EF 28-70mm f/3.5-4.5 II
Canon EF 24-85 mm 300zł
Canon 28-105 II USM 3,5 - 4,5 - 430zł
Canon 28-105 mm 1:3,5-4,5 - 350zł - faworyt do tej pory
Zastanawiałem się też nad Tokiną AF 28-70mm F2,8 AT-X 287 AF PRO SV jednak cena to około 700zł więc zdecydowanie wyższa niż poprzedników. Docelowo jednak chciałbym kupić jakiś lepszy obiektyw do analoga który miałby pojechać w podróż dookoła świata więc może warto doinwestować i kupić tokine?
Skłaniałem się ku pierwszej wersji Canona 28-105 za 350zł jednak kiedy zebrałem wszystkie możliwe opcje to doszedłem do wniosku że jednak warto byłoby zasięgnąć języka. Z góry dzięki za wszelkie sugestie.
Edyta:
Nie wiem czy nie lepszym miejscem an ten post byłaby kategoria obiektywy więc jeśli moderator podziela tę opinię proszę o przeniesienie wątku![]()