Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Obiektyw pod EOS 33 - prośba o radę

Domyślnie Obiektyw pod EOS 33 - prośba o radę

Witam wszystkich z racji pierwszego postu na forum.

Przechodząc do meritum chciałbym prosić o radę w kwestii wyboru obiektywu pod analogowego Canona EOS 33. Naczytałem się co niemiara i teraz już zupełnie nie wiem na co się zdecydować, pomyślałem więc że zapytam osoby bardziej doświadczone w temacie

Potrzebuję uniwersalnego szkła o zastosowaniu reportażowym które będzie siedziało w aparacie 24/h ze specjalnym przeznaczeniem do analoga którym robię fotki B&W. Budżet też raczej skromny jednak wolałbym coś lepszego niż standardowy kit. Nie jestem też profesjonalistą, po prostu sporo podróżuję i lubię analogowe fotki BW. Oto obiektywy między jakimi jestem rozdarty:

Canon EF 28-70mm f/3.5-4.5 II 250zł
    Canon EF 35-70 MK1 260zł
    TOKINA 19-35/3,5-4,5
    Canon EF 28-70mm f/3.5-4.5 II
    Canon EF 24-85 mm 300zł
    Canon 28-105 II USM 3,5 - 4,5 - 430zł
    Canon 28-105 mm 1:3,5-4,5 - 350zł - faworyt do tej pory

Zastanawiałem się też nad Tokiną AF 28-70mm F2,8 AT-X 287 AF PRO SV jednak cena to około 700zł więc zdecydowanie wyższa niż poprzedników. Docelowo jednak chciałbym kupić jakiś lepszy obiektyw do analoga który miałby pojechać w podróż dookoła świata więc może warto doinwestować i kupić tokine?

Skłaniałem się ku pierwszej wersji Canona 28-105 za 350zł jednak kiedy zebrałem wszystkie możliwe opcje to doszedłem do wniosku że jednak warto byłoby zasięgnąć języka. Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Edyta:
    Nie wiem czy nie lepszym miejscem an ten post byłaby kategoria obiektywy więc jeśli moderator podziela tę opinię proszę o przeniesienie wątku
    Ostatnio edytowane przez the.economist ; 22-08-2012 o 11:06

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Odp: Obiektyw pod EOS 33 - prośba o radę

Witam!

Radzę wybrać Canona 24-85 mm, ma niezłą optykę i jest szerszy od pozostałych (z wyjątkiem Tokiny 19-35, na pewno słabszej optycznie). Nawet do cyfry sprawuje się nieźle. Pozdrawiam!
    Canon EOS 30D, Canon EOS 400D, EOS 5D; EOS T1i, EOS T2i; EF 17-40/4L, EF 100-300/5.6L, EFS 60/2.8 macro, EF 200/2.8 L II, EF 100-400/4.5-5.6L IS USM, EF 70-200/4 IS L, EF 70-300/4-5.6 IS USM, EF 300/4 L; EF 1.4 Extender, EF 2x Extender, Speedlite 420EX, Speedlite 580EX; "IS is for us old farts with too much shake"(NINAS)

Uzależniony Awatar jac+

Z podanych przez Ciebie obiektywów najostrzejszy będzie C28-70 Mk II. Jednak to bardzo leciwy obiektyw i ciężko będzie Ci znaleźć naprawdę porządną sztukę. Miałem kiedyś ten obiektyw i po dwóch latach okazyjnego używania zatarł się mechanizm zooma. Z podanych przez Ciebie obiektywów chyba wybrałbym 28-105 (niezależnie od wersji). Miałem kiedyś wspomnianą przez Ciebie Tokinę 28-70 PRO SV. Obiektyw zacny, pancerny, ciężki, ze stosunkowo szybkim i cichym AF. Jednak czy jest sens do niej dopłacać kolejne 350zł do C28-105? Na to musisz sobie sam odpowiedzieć. Ja bym chyba wolał za te pieniądze dokupić canona 50/1.8.
    C24-85 był chyba pierwszym obiektywem canona dostosowanym do obrazowania związanego z budową matrycy cyfrowej (prostopadłość padania wiązki światła na pow. matrycy). Jakość obrazu ma wręcz identyczną jak 28-105. Kwestia czego potrzebujesz: 24 na dole, czy 105 na górze.
    Ostatnio edytowane przez jac+ ; 22-08-2012 o 12:22
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
    Jednak czy jest sens do niej dopłacać kolejne 350zł do C28-105? Na to musisz sobie sam odpowiedzieć. Ja bym chyba wolał za te pieniądze dokupić canona 50/1.8.
    Dzięki za wszystkie podpowiedzi,

50/1.8 mam więc to bardziej kwestia tego czy po jakimś czasie nie zacznie mi brakować w 28-105 jakości którą może odnalazłbym w Tokinie. Żeby doprecyzować sytuację to powiem że w perspektywie 2 lat mam podróż dookoła świata. Jak myślę o tym canonie to mam przeczucie że do tego czasu zacznie mi czegoś w nim brakować i i tak wymienię go na coś lepszego. Z kolei myśląc o Tokinie jakoś bardziej widzę ją ze mną w tej podróży - ciężko będzie znaleźć coś co oferowałoby lepszą jakość a jednocześnie nie było dużo droższe a tym samym nie zjadało budżetu jaki chciałbym przeznaczyć przed wyjazdem na kupno dwóch L-ek do cyfry.

Ot taki dylemacik Piszcie co byście zrobili na moim miejscu.

Uzależniony Awatar jac+

Cytat Zamieszczone przez the.economist Zobacz posta
    w perspektywie 2 lat mam podróż dookoła świata.
    No to ja koledze gratuluję . Skoro chcesz zainwestować (słusznie) w eLki to nie kupuj tej tokiny. Podejdź do sprawy budżetowo i weź 28-105 USM.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
    No to ja koledze gratuluję . Skoro chcesz zainwestować (słusznie) w eLki to nie kupuj tej tokiny. Podejdź do sprawy budżetowo i weź 28-105 USM.
    Zrobiłbym tak ale według mojej wiedzy (choć mogę się mylić!), te nowsze Lki nie śmigają razem ze starymi analogami (jak EOS 33). Mylę się?

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Mylisz się.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Mylisz się.
    dzięki za wyprowadzenie z błędu :grin:
    Ostatnio edytowane przez the.economist ; 22-08-2012 o 14:48

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez the.economist Zobacz posta
    Zrobiłbym tak ale według mojej wiedzy (choć mogę się mylić!), te nowsze Lki nie śmigają razem ze starymi analogami (jak EOS 33). Mylę się?
    np. 17-40 wspaniale wspolpracuje nawet z eosem 650.

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Myślę, że dobrym wyborem byłby Tamron 28 x 75/2,8. Bardzo dobry optycznie i niedrogi. Sam kiedyś używałem z Eos-em 33 z zadowoleniem.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów