Pokaż wyniki od 41 do 49 z 49

Wątek: Jak często ustawić balans bieli / kalibracje kolorów?

Widok wątkowy

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Jak często ustawić balans bieli / kalibracje kolorów?

Color Checker Passport działa tak naprawdę tylko w danym oświetleniu w którym został zrobiony profil. Dual i jego interpolacja w zasadzie nie trafia gdy WB jest po środku. Idealnie zgadzają się tylko kolory z karty i te są czasem aż nadto wyraziste, wszystkie pośrednie nie maja nic wspólnego z kartą. Profile lepiej robić za pomocą Adobe niż oryg programem X-Rite. To tak z mojego doświadczenia.

WB tak jak większość, na AWB, gdyż to najczęściej odzwierciedla rzeczywistość, później ręcznie żeby pasowało.
    Trzeba mieć na uwadze, że często usilne dążenie do idealnego WB jak z kartki niszczy zdjęcia i nie odzwierciedla tego co widzieliśmy i chcieliśmy mieć na zdjęciu fotografując.

Cytat Zamieszczone przez tomkod Zobacz posta
    Witam

Mam pytanie odnośnie kalibracji S2243 przez i1 Display Pro. Dotychczas używałem monitora nieskalibrowanego, ustawiłem tylko pod siebie wartości RGB (Gain) oraz zmieniałem Brightness. Inne wartości default. Teraz dokupiłem kalibrator i nie wiem czy przed kalibracją mam zresetować ustawienia do domyśnych, czy zaczynać kalibracje na tych ustawieniach które mam. Jestem laikiem w tych sprawach i nie wiem czy kalibracja będzie coś zmieniać w ustawieniach monitora?
    Z góry dzięki za wskazówki.
    Obecne ustawienia na których pracuje to (R=100%, G=95%, B=96%), Gamma = 2.2, Contrast 50%, Brightness = ~20-30%.
    Ustaw na domyślne, program powinien Ci później podpowiedzieć jak coś będzie nie tak.
    Ostatnio edytowane przez caniggia ; 21-10-2012 o 22:13
    caniggia
    Flickr

Uprawnienia umieszczania postów