Witam
Mam pytanie odnośnie kalibracji S2243 przez i1 Display Pro. Dotychczas używałem monitora nieskalibrowanego, ustawiłem tylko pod siebie wartości RGB (Gain) oraz zmieniałem Brightness. Inne wartości default. Teraz dokupiłem kalibrator i nie wiem czy przed kalibracją mam zresetować ustawienia do domyśnych, czy zaczynać kalibracje na tych ustawieniach które mam. Jestem laikiem w tych sprawach i nie wiem czy kalibracja będzie coś zmieniać w ustawieniach monitora?
Z góry dzięki za wskazówki.
Obecne ustawienia na których pracuje to (R=100%, G=95%, B=96%), Gamma = 2.2, Contrast 50%, Brightness = ~20-30%.
Color Checker Passport działa tak naprawdę tylko w danym oświetleniu w którym został zrobiony profil. Dual i jego interpolacja w zasadzie nie trafia gdy WB jest po środku. Idealnie zgadzają się tylko kolory z karty i te są czasem aż nadto wyraziste, wszystkie pośrednie nie maja nic wspólnego z kartą. Profile lepiej robić za pomocą Adobe niż oryg programem X-Rite. To tak z mojego doświadczenia.
WB tak jak większość, na AWB, gdyż to najczęściej odzwierciedla rzeczywistość, później ręcznie żeby pasowało.
Trzeba mieć na uwadze, że często usilne dążenie do idealnego WB jak z kartki niszczy zdjęcia i nie odzwierciedla tego co widzieliśmy i chcieliśmy mieć na zdjęciu fotografując.
Ustaw na domyślne, program powinien Ci później podpowiedzieć jak coś będzie nie tak.
Ostatnio edytowane przez caniggia ; 21-10-2012 o 22:13
caniggia
Flickr
Profil DUAL zakłada kilka rzeczy, o których warto pamiętać zanim zacznie się narzekania, że jest do niczego.
Dual uśrednia i interpoluje więc, siłą rzeczy nie będzie precyzyjny gdy skrajne profile są bardzo odległe od siebie. To się świetnie nadaje do zrobiena profilu np. dzień słoneczny - dzień pochmurny ale już np. oświetlenie typu neonówka czy lampa sodowa (obie z ogromnymi brakami w widmie) na jednym końcu nie mają prawa dać poprawnej interpolacji z np. zimowym krajobrazem północnego nieba. Rozpiętość temperatury barwowej w powyższym przypadku to kilkadziesiąt tysięcy Kelvinów więc liniowa interpolacja właściwie nigdzie nie będzie prawdziwa.
Profil dual w rodzaju "światło żarowe - dzienne" sprawdza się całkiem przyzwoicie pod warunkiem ustawienia poprawnego balansu bieli - co może być trudne lub niemożliwe przy oświetleniu mieszanym. Trzeba pamiętać, że pomiędzy jest zwykła interpolacja i super dokładnie nie będzie. "Na zewnątrz" zakresu to ekstrapolacja a to już jest wróżenie z fusów i dokładne być nie może.
Color Checker Passport naprawdę działa tak jak powinien.
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 22-10-2012 o 11:40
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Nie chce zaśmiecać forum kolejnym wątkiem ale mam do was pytanie o Kalibrator Passport checker.
Dzisiaj go otwieram i pacze a tam napis jak na szynce mrożonej - "DATA WAŻNOŚCI 2 lata, po tym okresie wymienić". I tu pytanie do bardziej doświadczonych. Za 2 lata będzie tak wyblakły ,że do niczego się nie nada i 400 PLN przepada?
2 lata to przy intensywnym używaniu, wystawianiu na ciągłe UV. Spokojnie możesz używać znacznie dłużej.
Trzymać w plecaku albo jakimś futerale. Wyciągać tylko do użycia, tak żeby nie robił za gadżet do ozdoby biurka.
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 11-11-2012 o 08:14
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
... i trzymać w lodówce
Wszystko się starzeje. Porównaj sobie zdjęcie trzymane w albumie do tego postawionego w ramce. Dostęp powietrza oraz oddziaływanie światła i ciepła robi swoje.
Od nas zależy jak długo wytrzyma dany przedmiot. Tak jak napisał Janusz - jak położysz na słońcu to wyblaknie i tyle.
EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
www.magaczewski.blogspot.com
www.fotogaleria.magaczewski.pl