Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 49 z 49

Wątek: Jak często ustawić balans bieli / kalibracje kolorów?

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Jak często ustawić balans bieli / kalibracje kolorów?

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    "Preis gilt nur bei Verwendung des Gutschein-Codes"
    no tak a kodem jest "PROZENT10".

Witam

Mam pytanie odnośnie kalibracji S2243 przez i1 Display Pro. Dotychczas używałem monitora nieskalibrowanego, ustawiłem tylko pod siebie wartości RGB (Gain) oraz zmieniałem Brightness. Inne wartości default. Teraz dokupiłem kalibrator i nie wiem czy przed kalibracją mam zresetować ustawienia do domyśnych, czy zaczynać kalibracje na tych ustawieniach które mam. Jestem laikiem w tych sprawach i nie wiem czy kalibracja będzie coś zmieniać w ustawieniach monitora?
    Z góry dzięki za wskazówki.
    Obecne ustawienia na których pracuje to (R=100%, G=95%, B=96%), Gamma = 2.2, Contrast 50%, Brightness = ~20-30%.

Dopiero zaczyna

Color Checker Passport działa tak naprawdę tylko w danym oświetleniu w którym został zrobiony profil. Dual i jego interpolacja w zasadzie nie trafia gdy WB jest po środku. Idealnie zgadzają się tylko kolory z karty i te są czasem aż nadto wyraziste, wszystkie pośrednie nie maja nic wspólnego z kartą. Profile lepiej robić za pomocą Adobe niż oryg programem X-Rite. To tak z mojego doświadczenia.

WB tak jak większość, na AWB, gdyż to najczęściej odzwierciedla rzeczywistość, później ręcznie żeby pasowało.
    Trzeba mieć na uwadze, że często usilne dążenie do idealnego WB jak z kartki niszczy zdjęcia i nie odzwierciedla tego co widzieliśmy i chcieliśmy mieć na zdjęciu fotografując.

Cytat Zamieszczone przez tomkod Zobacz posta
    Witam

Mam pytanie odnośnie kalibracji S2243 przez i1 Display Pro. Dotychczas używałem monitora nieskalibrowanego, ustawiłem tylko pod siebie wartości RGB (Gain) oraz zmieniałem Brightness. Inne wartości default. Teraz dokupiłem kalibrator i nie wiem czy przed kalibracją mam zresetować ustawienia do domyśnych, czy zaczynać kalibracje na tych ustawieniach które mam. Jestem laikiem w tych sprawach i nie wiem czy kalibracja będzie coś zmieniać w ustawieniach monitora?
    Z góry dzięki za wskazówki.
    Obecne ustawienia na których pracuje to (R=100%, G=95%, B=96%), Gamma = 2.2, Contrast 50%, Brightness = ~20-30%.
    Ustaw na domyślne, program powinien Ci później podpowiedzieć jak coś będzie nie tak.
    Ostatnio edytowane przez caniggia ; 21-10-2012 o 22:13
    caniggia
    Flickr

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Profil DUAL zakłada kilka rzeczy, o których warto pamiętać zanim zacznie się narzekania, że jest do niczego.

Dual uśrednia i interpoluje więc, siłą rzeczy nie będzie precyzyjny gdy skrajne profile są bardzo odległe od siebie. To się świetnie nadaje do zrobiena profilu np. dzień słoneczny - dzień pochmurny ale już np. oświetlenie typu neonówka czy lampa sodowa (obie z ogromnymi brakami w widmie) na jednym końcu nie mają prawa dać poprawnej interpolacji z np. zimowym krajobrazem północnego nieba. Rozpiętość temperatury barwowej w powyższym przypadku to kilkadziesiąt tysięcy Kelvinów więc liniowa interpolacja właściwie nigdzie nie będzie prawdziwa.

Profil dual w rodzaju "światło żarowe - dzienne" sprawdza się całkiem przyzwoicie pod warunkiem ustawienia poprawnego balansu bieli - co może być trudne lub niemożliwe przy oświetleniu mieszanym. Trzeba pamiętać, że pomiędzy jest zwykła interpolacja i super dokładnie nie będzie. "Na zewnątrz" zakresu to ekstrapolacja a to już jest wróżenie z fusów i dokładne być nie może.

Color Checker Passport naprawdę działa tak jak powinien.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 22-10-2012 o 11:40

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Wielebny Zobacz posta
    Jak często wtedy ustawiacie BW w aparacie?
    nigdy. od momentu zakupu aparatu do jego sprzedazy mam ustawione sloneczko. WB ustawiam przy wywolywaniu fot.
    www albo tez flickr

Coś już napisał Awatar Wielebny

Nie chce zaśmiecać forum kolejnym wątkiem ale mam do was pytanie o Kalibrator Passport checker.
    Dzisiaj go otwieram i pacze a tam napis jak na szynce mrożonej - "DATA WAŻNOŚCI 2 lata, po tym okresie wymienić". I tu pytanie do bardziej doświadczonych. Za 2 lata będzie tak wyblakły ,że do niczego się nie nada i 400 PLN przepada?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

2 lata to przy intensywnym używaniu, wystawianiu na ciągłe UV. Spokojnie możesz używać znacznie dłużej.

Trzymać w plecaku albo jakimś futerale. Wyciągać tylko do użycia, tak żeby nie robił za gadżet do ozdoby biurka.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 11-11-2012 o 08:14

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

... i trzymać w lodówce
    Wszystko się starzeje. Porównaj sobie zdjęcie trzymane w albumie do tego postawionego w ramce. Dostęp powietrza oraz oddziaływanie światła i ciepła robi swoje.
    Od nas zależy jak długo wytrzyma dany przedmiot. Tak jak napisał Janusz - jak położysz na słońcu to wyblaknie i tyle.
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów