Mam akurat trochę wolnej gotówki i pomyślałem, że może kupię sobie C 50mm f/1.8. Zajmuję się reporterką. Zastanawiam się czy ma sens kupowanie takiego obiektywu. Czy nie jest za wąski ? Mówimy o matrycy APS-C.
Mam akurat trochę wolnej gotówki i pomyślałem, że może kupię sobie C 50mm f/1.8. Zajmuję się reporterką. Zastanawiam się czy ma sens kupowanie takiego obiektywu. Czy nie jest za wąski ? Mówimy o matrycy APS-C.
Fotoreporter
"Nauczyłem się, że nie da się fotografować ludzi, jeśli się ich choć trochę nie kocha i nie potrafi się dostrzec [...] ich światów."
Do reportażu (dla koniecznej szybkości reakcji) klasycznie stosuje się właśnie obiektywy zmiennoogniskowe, w średnim zakresie ogniskowych.
Pozdrawiam
Pięćdziesiątka na cropie jest zbyt wąska do reporterki. U mnie najlepiej sprawdza się do tego 17-40L, tyle że to inna para kaloszy...
Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser
przecież reporterka to nie tylko szeroki kąt, nie wszystko da się zrobić na szeroko i vice versa
jakie masz pozostałe szkła? widzę, że szukasz 50mm mk1 - moim zdaniem nie warto -kup sobie mk1 za 300zł
50tke warto mieć, zwłaszcza przy jej śmiesznej cenie
Ale ty chyba robisz na FF a nie na cropie, przypnij do 5D np 85mm i daj znać czy się sprawdza w repo
50 jest okej, ale na cropie raczej nie jako podstawowy obiektyw a jako uzupełnienie. Jakie masz obecnie obiektywy? jeśli kita to przejrzyj swoje zdjęcia i sam sprawdź w danych EXIF jakich ogniskowych używasz najczęściej i takiego szkiełka szukaj.
C 50mm 1.8 - raz, że za wąsko - dwa, że o kant d*upy AF