Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 106

Wątek: Canon 1Dx vs 5D MKIII

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Canon 1Dx vs 5D MKIII

Cytat Zamieszczone przez Marv84 Zobacz posta
    Widze że nie tylko ja waham się wydać zaoszczędzoną kase na jedynke czy piątke choć mam 5d3 i nie powiem żebym byl zadowolony z tej piątki za taką kase za 8tyś byłbym zachwycony a że dałem 12tyś to już liczyłem na coś więcej. Jedynka żadna (miałem kilka) nie zawiodła moich oczekiwań.
    Nie tylko Ty. Ja mam ten problem czy w ogóle kupować kolejne lustro, bo moje to już zabytki. Z Canonem wiąże mnie seria Cinema oraz pewna ilość systemowych szkieł. Kupowanie kolejnego korpusu za grubą kasę zupełnie mi nie leży jak i później noszenie tego wszystkiego. Choć ostatnio coraz więcej robię zdjęć w teatrze i FF by się przydał. Ehhhhhh te dylematy.....
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar Marv84
    Miasto
    Gorlice

Patrząc na to co wypuścił nikon to ta specyfikacja tutaj nie wydaje mi się być prawdziwą...
    L

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez Marv84 Zobacz posta
    Patrząc na to co wypuścił nikon to ta specyfikacja tutaj nie wydaje mi się być prawdziwą...
    a co takiego zrobił Nikon? W D5 nie ma niczego szczególnego, tylko pierdylion ISO - ale to jak z użytecznością dopiero się dowiemy,

póki co Canon ma więcej wybieralnych punków AF i więcej fps,

zresztą specyfikacja specyfikacją a w takim sprzęcie liczy się pewność i skuteczność, w czasach 1D3 i 1D4 Canon miał lepszy sprzęt na papierze a powoli oddawał rynek pro.
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Ja zrobiłem taką przesiadkę 2 lata temu. Różnic na obrazie w normalnym użytkowaniu nie ma. Gdzieś powyżej 3200 jest lepiej, ale ja nie korzystam z takich czułości, więc nie podejmuję się polemiki.
    Główne różnice to praca w trudnych warunkach, w ciemnym pomieszczeniu AF klei się zdecydowanie lepiej niż w 5III. Do tego shutter lag jest minimalny, a to ma znaczenia dla każdego.
    1Dx nie ma trybu cichego, to znaczy ma, ale na papierze. 5III pracuje w cichym bardzo dyskretnie, 1ka napieprza jakby spadła klapa w toalecie.
    1Dx jest duużo cięższy i to się czuje.
    Generalnie płacisz za zaufanie i niezawodność. Za 3K zdjęć na jednej baterii. Za szybkie serie jak potrzebujesz, albo jak chcesz się pokazać przed kolegami. Dźwięk 14 klatek na sekundę jest naprawdę fajny
    Niestety 1ka ma też wady. Tak samo jak w innych przy auto iso włączenie lampy powoduje przejście na iso 400 i nie ma jak tego zmienić.
    Jarek

Coś już napisał

Hej! odkopuję temat, czy ktoś miał w między czasie podobne rozterki wy mógłby się nimi podzielić*?

mój 5d mki ma już ponad 200k przebiegu i po 8 latach domaga się emerytury. Ostatnio miałem przyjemność testować 5d mkIII i było fajnie ale szczerze... wow factora nie było. To czego mi brakuje w 5dmki to praktycznie brak AF i seria. Czy różnica w AF między 5dmkIII a 1dx jest zauważalna ?

dodatkowym problemem jest dostępność 1dx.. to praktycznie były kruk

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez SirRoot Zobacz posta
    Ostatnio miałem przyjemność testować 5d mkIII i było fajnie ale szczerze... wow factora nie było. To czego mi brakuje w 5dmki to praktycznie brak AF i seria.
    No przecież właśnie zaawansowany AF i całkiem przyzwoita seria to różnica, którą powinieneś zauważyć natychmiast. Do tego dochodzi całkiem użyteczne wysokie ISO (1600-3200) oraz większy DR, który pozwoli na większe korekty w czasie obróbki. Obrazek dostarcza sporo detali co daje większe możliwości kadrowania (cropowania).
    Mnóstwo osób przesiadło się z 5D na 5DIII bo różnica jest poważna.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    No przecież właśnie zaawansowany AF i całkiem przyzwoita seria to różnica, którą powinieneś zauważyć natychmiast. Do tego dochodzi całkiem użyteczne wysokie ISO (1600-3200) oraz większy DR, który pozwoli na większe korekty w czasie obróbki. Obrazek dostarcza sporo detali co daje większe możliwości kadrowania (cropowania).
    Mnóstwo osób przesiadło się z 5D na 5DIII bo różnica jest poważna.
    no i to zauważyłem. Obrazek, dr, kolory w 5d dla mnie są ok. Szukam dobrego af w servo/ISO i w 5d mkIII wiem już jakei są.
    Zastanawia mnie jak jedynka ma się do 5d w kontaście AF w trybie servo dla obiektów poruszających chaotycznie w kierunku do/z aparatu- przeczytałem, że szału nie ma.
    Ostatecznym pytaniem jest czy 1dx jest warty dopłacenia 4-5 tys za używkę.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Cytat Zamieszczone przez SirRoot Zobacz posta
    Hej! odkopuję temat, czy ktoś miał w między czasie podobne rozterki wy mógłby się nimi podzielić*?

mój 5d mki ma już ponad 200k przebiegu i po 8 latach domaga się emerytury. Ostatnio miałem przyjemność testować 5d mkIII i było fajnie ale szczerze... wow factora nie było. To czego mi brakuje w 5dmki to praktycznie brak AF i seria. Czy różnica w AF między 5dmkIII a 1dx jest zauważalna ?

dodatkowym problemem jest dostępność 1dx.. to praktycznie były kruk
    Jak ty przez 8 lat zrobiłeś 200k to po co Ci 1dx ? 1dx to przede wszystkim seria i szybkość reakcji na spust, więc używany tam gdzie robi się 200k w rok max dwa. Różnica w obrazku jest na wyższych ISO ale to chyba wynika z mniejszej ilości MPX. gdybym miął wybierać to kupił bym w cenie używanego 1dxa nowego 5dmkIV i po problemach

Początki nałogu
    Miasto
    Warsaw

jeżeli chodzi o AF, to w 1Dx jest dużo skuteczniejszy, bez porównania do 5Dmk3 - TO NIE JEST TEN SAM AF jak się niektórym wydaje. Bufor większy i liczba klatek też. Szumy mniejsze. Generalnie do sportu/przyrody 1Dx, do studia 5Dmk3 - ja tak miałem i to się sprawdzało.
    -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów