Są poruszone.
Są poruszone.
W zasadzie nie ma reguły. Ja fotografując ludzi w ruchu staram się nie schodzić powyżej 1/200s a i tak czasami się zdarza poruszenie,
http://www.adriangudewicz.pl/wp-cont...0/AG0_5405.jpg - na tym zdjęciu widac dokladnie poruszenie, ludzie w tle nie sa poruszeni, tylko osoby na pierwszym planie
z mojego doświadczenia, które zdobyłem fotografując m.in sport, wynika że przy fotografowaniu normalnie poruszuszających się ludzi bezpieczny czas to 1/400s
w tym rzecz
a niektóre ostre jak brzytwa a 50% właśnie takie np przygotowania u kosmetyczki zbliżenie i takie coś na zdjęciach mam :/
najgorzej ustawiam grupę jak przykład wyżej i robie 3 zdjęcia jedno trafione :/
Pkt 8 regulaminu forum
idź z czasem przynajmniej na 1/250s i bedzie git
pisałeś, że kiedyś i na zdjęciach w tańcu robiłeś na 1/160s i nie były poruszone? może wtedy dopalałeś lampą?
Może problem tkwi w tym, że fotografowanie takich imprez wywołuje u ciebie
duże zdenerwowanie i trzęsą ci się ręce. Niemniej przy tej ogniskowej czas 1/125
to już dla mnie czas bardzo bezpieczny, a na twoich zdjęciach ewidentnie
widać poruszenie.
myślisz że po dwóch latach pracy ręce mi się z nerwów trzęsą![]()
Pkt 8 regulaminu forum
Rzecz w tym, że trudno wskazać inny logiczny powód zaistniałego problemu.
Od pewnego czasu na różnych forach fotograficznych podnoszony jest problem poruszonych zdjęć na teoretycznie bezpiecznych czasach. Problem obserwowany jest na większych matrycach. Ja zauważyłem to samo. Podpinając 400 5.6 do 1100D mogę robić bezpiecznie z ręki nieporuszone zdjęcia na 1/640. Nigdy nie zdarzyło mi się tym zestawem poruszyć na czasie 1/1000. Mówię o obiekcie statycznym. A tym samym szkłem z 7D Mk II z ręki na czasie 1/1000 i krótszych zdarzają się czasem poruszone zdjęcia. Co powoduje poruszenie zdjęcia obiektu statycznego na czasie 1/2000? Wibracja lustra?
7D nie ma większej matrycy od 1100D...
Skrót myślowy ... chodzi oczywiście o liczbę pixeli
W nawiązaniu do mojej poprzedniej wypowiedzi http://rafalglebowski.pl/blog/d800-i...szonych-zdjec/
Ostatnio edytowane przez niki68 ; 06-11-2015 o 01:29