przerobilem wszystkie te szkla najpierw na 50D a potem na 7D. Zdecydowanie najlepszy obrazek daje C 10-22. Wszystko inne jest niestety słabsze zarówno jeśli chodzi o kolory jak i ostrość w całym kadrze.
przerobilem wszystkie te szkla najpierw na 50D a potem na 7D. Zdecydowanie najlepszy obrazek daje C 10-22. Wszystko inne jest niestety słabsze zarówno jeśli chodzi o kolory jak i ostrość w całym kadrze.
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
moje spostrzeżenia pokrywają się z testem Optycznych
takie szkło kupuje się po to, by było ostro na najkrótszej ogniskowej
Tamron ponoć "tak ma", ale nie sprawdzałem
Jeżeli chodzi o ostrość to Canon pod tym kątem to bardzo dobre szkło.
Na 22mm i pełnym otworze to jest żyleta, na 10 mm i pełnej dziurze już tak nie tnie, ale w dalszym ciągu jest bardzo ostro.
Pamiętam tylko tyle, że jak stałem przed wyborem szkła to gdzieś znalazłem jakiś test porównawczy starej sigmy, nowej i Canona.
Stara Sigma generalnie wypadała gorzej, nowa i Canon były praktycznie takie same.
A skoro jakieś szkło nie jest lepsze od Canona, a do tego chyba jeszcze droższe nie widzę sensu brania czegoś innego niż Canon.
Jedynym logicznym uzasadnieniem jest jasność Sigmy w całym zakresie jeśli ktoś potrzebuje.
Wysłane z mojego GT-I9000
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|
Od ponad miesiąca używam S10-20/3.5 z C40d i cóż, mogę ją tylko polecić. Przed zakupem porównywałem z C10-22 (u znajomego) i o wyborze zdecydowało: S wydaje się (jest) bardziej solidna, i kilka stówek tańsza. Jeżeli chodzi o obrazek to postawiłbym na remis ze wskazaniem na S.
Trochę gratów i nieco innych szpargałów...
Testowałem Sigmę 10-20 3.5 w Sigma Pro Centrum i powiem, że chyba mi się trafiła niezła sztuka, aczkolwiek same rogi, to i na 5.6 są lekko nieostre, ale rozumiem, że to normalne, bo w centrum jest chyba b. dobrze - b. dobrze już od 3.5 w całym zakresie.
Martwi mnie trochę dosyć wyraźna CA, ale w tym zakresie nie ma idealnego obiektywu, a światło f/3.5 mnie dość mocno kusi, zwł. że nia mam zbyt stabilnych łapek i czasem mi się ręce trzęsą.
Jeśli C 10-22 ma taką samą budowę jak C 17-55 f/2.8 IS, to ta Sigma jest dużo solidniejsza jeśli idzie o budowę - i wydaje się być szczelna! (przynajmniej jeśli idzie o zasysanie "brudu" od przedniej soczewki..), pierścienie pracujące jak w L-kach, obiektyw pokryty chyba lepszym tworzywem niż stara Sigma 150 Macro bez stabilizacji..
Za to winietowanie przetestowane na optyczne nijak się ma do rzeczywistości, bo go po prostu nie widać.
Ta abberacja mnie martwi, bo czasem ją widać, kolory zaś wydają się ładnie oddane i neutralne.
Ostatnio edytowane przez Introverder ; 21-08-2012 o 15:02
moim skromnym zdaniem 10-22 jest warte każdej złotówki jaką kosztuje, często oglądam zdjęcia z sigmy na których horyzont wyczynia jakieś trudne do zrozumienia falowania ale może to przy fotografowaniu architektury nie przeszkadza.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Pierwsze wrażenia po zakupie..
Co do CA myślę, że nie jest źle - wychodzą w ściśle niekorzystnych warunkach i to nie tak bardzo wyraźnie - trochę po prostu je widać jak się przyjrzy bliżej na rogach i to trzeba chcieć.., Canon ma CA na podobnym poziomie jak się spojrzy na testy.. , Sigma ma stałe światło, co b. lubię, ma na pewno o wiele solidniejszą obudowę niż Canon
.., pierścienie pracują jak trzeba.., a jeśli idzie o ostrość, to wszystkie ogniskowe są równe
, a ostrość na brzegach poprawia się bardzo wraz z przymykaniem, ale nawet na f/3.5 nie ma tragedii
.
Widziałem test C 10-22, to na 10 mm w ogóle jest dużo gorzej, zresztą pod względem rozdzielczości patrząc po teście na optycznych, to Canon jest duużo słabszy, a np. najistotniejsza dla mnie ogniskowa - 10 mm u Canona na brzegu ledwo osiąga poziom akceptowalności z tego co widzę, natomiast ja przy swojej Sigmie widzę, że na f/8.0 jest juz idealnie ostro aż po sam róg kadru, a na f/5.6 jest już nieźle.
Kolory są ok- na razie mi się podobają
, wydają się neutralne
.. Myślę, że będę zadowolony/już jestem
.
Teraz tylko myślę jaki system Cokin bym potrzebował - chodzi mi o rozmiar, bo jeśli idzie o markę, to pewnie z czasem kupię np. połówki Hitecha, bo słyszałem, że są niezłe.. - bo mam tak S 10-20 f/3.5 (śr. filtra 82 mm), C 17-55 f/2.8 IS (77 mm), C 70-200 f/2.8 IS 2 (77 mm) i tylko te szkła wymieniłem, bo z nimi przewiduję używanie filtrów, nie przewiduję tego w przypadku Sigmy 150 Macro non-OS czy Canona 400/5.6L USM.
Ostatnio edytowane przez Introverder ; 23-08-2012 o 16:16
Na ten temat jest wiele dyskusji i wątków, myślę że znajdziesz w nich odpowiedź
http://www.google.pl/search?num=100&...nfo&tbs=&tbo=1
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
C500d; C15-85; C50/1,4; T70-300VC; C10-22, KIT z IS (poszedł do dobrego człowieka)
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."