jakiś miernik?
woltomierz lub amperomierz?
jakiś miernik?
woltomierz lub amperomierz?
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Moduł miernika napięcia...
Tutaj mamy podobny.
Dlaczego od razu skojarzyłem ten układ z modelarstwem?
Bardzo ciekawe zadanie, niewątpliwie trudne do rozwiązania przez niewtajemniczonych. (Jak ja)
Podpowiedzi, a szczególnie nazwa firmy, załatwiły sprawę.
- - - Updated - - -
Układ mierzy prawdopodobnie zarówno natężenie jak i napięcie i jest częścią systemu pomiarowego dla modeli RC.
Zastanawia mnie tylko, jak to działa... Jak będę miał trochę czasu i herbaty - poszperam
A może autor wątku mógł by nas wzbogacić o nową wiedzę?
Primum non nocere! --> Galeria
Nie jest to moduł miernika napięcia. :-)
To, przede wszystkim AMPEROMIERZ - z bocznikiem (zdjęcie drugiej strony) do mierzenia dużych prądów stałych (ten ma do 70A dla napięcia do 20V). Przy okazji mierzy również napięcie i pozwala na wyliczenie poboru mocy. Zastępuje to co na zdjęciu poniżej. Podobne układy są w każdym samochodzie, komputerze i milionie innych codziennych przedmiotów.
Pierwszy poprawną odpowiedź podał dziobolek i on daje kolejne.
- - - Updated - - -
@Emaliasz - Twoja odpowiedź była niewątpliwie bardziej kompletna co spowodowało mój dylemat "kto wygrał?" :-) dziobolek był jednak pierwszy.
Ten układ rzeczywiście jest montowany w modelach RC (głównie latających). Najczęściej tylko w dużych i latających daaaaaaleko. Moje dwa modele latają na odległości ponad 15 km. I nawet wrócić potrafią. Nawet same. :-)
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
adapter zasilania
Multiwibrator ?
Każdy ma takiego
ToleDo
na jakiego sobie zasłużył.
500D +kit +sigma70-300 APO DG
Wzmacniacz antenowy/signal booster?
- - - Updated - - -
Oops......
A coto za modele masz??? Brzmi ciekawie, chyba nie parcujesz dla CIA?![]()
UAV od Unmanned Air Vehicle oraz FPV od First Person View to nie tylko domena CIA. Poniżej jeden z.... wielu moich modeli. Rozpiętość skrzydeł 2.15 m, Autonomia ok. 2 godzin, szybkość przelotowa ok 50-60 km/h, pułap ok 5000 m, lata również w pełnym automacie po zadanej trasie. Max. odległość na jakiej nim latałem 10.7 km. Moje radyjka spokojnie wystarczą na jakieś 20-25 km.
EDIT ciężar modelu z całym osprzętem transmisji video, GoPro i "paliwem" (baterie) to ok. 3.2 kg
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 17-08-2012 o 16:57
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Dużo taka 'zabawka' kosztuje?