Cytat Zamieszczone przez satyr88 Zobacz posta
Witam,

od kilku dni jestem posiadaczem Canona 5DmkII i chciałbym zapytać użytkowników tego sprzętu jaka jest faktyczna wytrzymałość 1 oryginalnego akumulatora? (nie mam czasu wypróbować, a za kilka dni będę robił zdjęcia). Czy mogę stosować oryginalny akumulator wraz z zamiennikiem razem w gripie czy może doprowadzi to do osłabienia oryginalnego aku?

Drugie pytanie kieruję do posiadaczy Canona 7D.. Jak u Was trzymają pojedyncze akumulatory? Zaobserwowałem dziwną rzecz w moim 7D z oryginalnym akumulatorem.. Kiedy kupiłem aparat jako nowy to akumulator wytrzymywał na ok 1100 zdjęć mieszanych raz z lampą 580EX II, raz bez. Po 1,5 roku używania tego aparatu żywotność akumulatora wzrosła do ok 2000 zdjęć - gdzie 75% zdjęć wykonuję z lampą 580ExII. Czy ktoś też spotkał się z takim zjawiskiem?
Wytrzymalosc baterii nie mierzy sie iloscia wyprodukowanych zdjec. Baterie nalezy laadowac wtedy jak juz jest prawie calkowicie rozladowana, a jak sie nie robi zdjec to trzeba ja rozladowywac i ponownie zaladowac. Nie nalezy ladowac baterii po trochu na przyklad po kazdym wyjscu na zdjecia. Troche nie rozumiem Twojego pytania, bo jak mi wiadomo 580 ma wlasne baterie i nie wiem jaki wplyw moze miec odpalanie baterii do zywotnosci akumulatorka w body. Z ilosci zdjec jakie jestes w stanie robic wynika, ze ustawiles format na male jpg albo dysponujesz karta o olbrzymiej pojemnosci, Ale stawiam bardziej na to pierwsze. Nie wiem, czy robisz podglad zdjec po zrobieniu czy robisz zdjecia a ogladasz je dopiero z monitora na komputerze. W menu 5d2 masz opcje ktora pokazuje zdolnosc baterii do ponownego pelnego naladowania i tylko ten wskaznik moze swiadczyc o zywotnosci baterii jaka w chwili obecnej uzywasz. Aby to zobaczyc menu-> battery info-> recharge performance i 3 male kwadraciki. 3 zamarkowane na zielono bateria w swietnej kondycji, 2 kwadraciki zielone - gorzej, 1 kwadracick zielony - trzeba pomyslec o nowej baterii. Jezeli bateria jest slaba w danym momencie a jestes na zdjeciach to powinienes unikac podgladu poniewaz wlasnie uruchamianie zasilania ekranu powoduje zwiekszone zuzycie baterii. Takze wlaczanie menu celem zmiany ustawien dziala podobnie.