Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Wytrzymałość akumulatorów w Canon 7D i 5DmkII

Dopiero zaczyna

Domyślnie Wytrzymałość akumulatorów w Canon 7D i 5DmkII

Witam,

od kilku dni jestem posiadaczem Canona 5DmkII i chciałbym zapytać użytkowników tego sprzętu jaka jest faktyczna wytrzymałość 1 oryginalnego akumulatora? (nie mam czasu wypróbować, a za kilka dni będę robił zdjęcia). Czy mogę stosować oryginalny akumulator wraz z zamiennikiem razem w gripie czy może doprowadzi to do osłabienia oryginalnego aku?

Drugie pytanie kieruję do posiadaczy Canona 7D.. Jak u Was trzymają pojedyncze akumulatory? Zaobserwowałem dziwną rzecz w moim 7D z oryginalnym akumulatorem.. Kiedy kupiłem aparat jako nowy to akumulator wytrzymywał na ok 1100 zdjęć mieszanych raz z lampą 580EX II, raz bez. Po 1,5 roku używania tego aparatu żywotność akumulatora wzrosła do ok 2000 zdjęć - gdzie 75% zdjęć wykonuję z lampą 580ExII. Czy ktoś też spotkał się z takim zjawiskiem?

Bywalec
    Miasto
    usa

Domyślnie Odp: Wytrzymałość akumulatorów w Canon 7D i 5DmkII

Cytat Zamieszczone przez satyr88 Zobacz posta
    Witam,

od kilku dni jestem posiadaczem Canona 5DmkII i chciałbym zapytać użytkowników tego sprzętu jaka jest faktyczna wytrzymałość 1 oryginalnego akumulatora? (nie mam czasu wypróbować, a za kilka dni będę robił zdjęcia). Czy mogę stosować oryginalny akumulator wraz z zamiennikiem razem w gripie czy może doprowadzi to do osłabienia oryginalnego aku?

Drugie pytanie kieruję do posiadaczy Canona 7D.. Jak u Was trzymają pojedyncze akumulatory? Zaobserwowałem dziwną rzecz w moim 7D z oryginalnym akumulatorem.. Kiedy kupiłem aparat jako nowy to akumulator wytrzymywał na ok 1100 zdjęć mieszanych raz z lampą 580EX II, raz bez. Po 1,5 roku używania tego aparatu żywotność akumulatora wzrosła do ok 2000 zdjęć - gdzie 75% zdjęć wykonuję z lampą 580ExII. Czy ktoś też spotkał się z takim zjawiskiem?
    Wytrzymalosc baterii nie mierzy sie iloscia wyprodukowanych zdjec. Baterie nalezy laadowac wtedy jak juz jest prawie calkowicie rozladowana, a jak sie nie robi zdjec to trzeba ja rozladowywac i ponownie zaladowac. Nie nalezy ladowac baterii po trochu na przyklad po kazdym wyjscu na zdjecia. Troche nie rozumiem Twojego pytania, bo jak mi wiadomo 580 ma wlasne baterie i nie wiem jaki wplyw moze miec odpalanie baterii do zywotnosci akumulatorka w body. Z ilosci zdjec jakie jestes w stanie robic wynika, ze ustawiles format na male jpg albo dysponujesz karta o olbrzymiej pojemnosci, Ale stawiam bardziej na to pierwsze. Nie wiem, czy robisz podglad zdjec po zrobieniu czy robisz zdjecia a ogladasz je dopiero z monitora na komputerze. W menu 5d2 masz opcje ktora pokazuje zdolnosc baterii do ponownego pelnego naladowania i tylko ten wskaznik moze swiadczyc o zywotnosci baterii jaka w chwili obecnej uzywasz. Aby to zobaczyc menu-> battery info-> recharge performance i 3 male kwadraciki. 3 zamarkowane na zielono bateria w swietnej kondycji, 2 kwadraciki zielone - gorzej, 1 kwadracick zielony - trzeba pomyslec o nowej baterii. Jezeli bateria jest slaba w danym momencie a jestes na zdjeciach to powinienes unikac podgladu poniewaz wlasnie uruchamianie zasilania ekranu powoduje zwiekszone zuzycie baterii. Takze wlaczanie menu celem zmiany ustawien dziala podobnie.

Dopiero zaczyna

Dziękuję za odpowiedź, co do 7D robię zdjęcia w Rawie w pełnej rozdzielczości, karty pamięci mam 8gb i wymieniam po przepełnieniu - po wyjęciu karty dane akumulatora się nie resetują tylko naliczane są dalej. Dane akumulatora resetują się dopiero po wyjęciu baterii z aparatu. Akumulatora nie doładowuję po trochu tylko zawsze fotografuję do pełnego rozładowania. Dziwi mnie po prostu fakt ,że żywotność baterii po 1,5 roku skoczyła z 1100 do 2000zdjęć.

Dziękuję za odpowiedź, co do 7D robię zdjęcia w Rawie w pełnej rozdzielczości, karty pamięci mam 8gb i wymieniam po przepełnieniu - po wyjęciu karty dane akumulatora się nie resetują tylko naliczane są dalej. Dane akumulatora resetują się dopiero po wyjęciu baterii z aparatu. Akumulatora nie doładowuję po trochu tylko zawsze fotografuję do pełnego rozładowania. Dziwi mnie po prostu fakt ,że żywotność baterii po 1,5 roku skoczyła z 1100 do 2000zdjęć.

Mam podobnie. Po około 20 ładowaniach akumulatora jego "wydajność" zwiększyła się
    o około 20-25%. Lampy używam sporadycznie, więc można przyjąć, że sposób robienia
    zdjęć nie wpływa na ten wynik. Ponieważ usm w obiektywach zasilane jest z aparatu
    być może rodzaj szkła też ma wpływ na wielkość poboru energii.

Początki nałogu

a jaką masz żywotność baterii w canon 7D bo ja po roku i 8 miesiącach już mam 2 kwadraciki zielone ale to raczej normalne i nie wiem czy nawet wcześniej juz 6 miesięcy temu nie były 2 kwadraciki nie zwracałem na to uwagi nigdy. Ty po czasie 1,5 roku też 2 powinieneś mieć. To bardzo dziwne że masz większą żywotność baterii niż po kilku miesiącach czy roku jej używania z 1100 do 2000 zdjęć zrobisz bo raczej spada jej żywotność po tym czasie a nie rośnie. A te 2000 zdjęć to zrobisz w jeden wieczór czy w kilka dni bo to też jest istotne. Zależy też czy korzystasz z podglądu ja mam 2 sekundowy ustawiony i przez 1,5 roku używania potrafiłem 1300 zdjęć jednorazowo zrobić na jednej baterii, a teraz to nie wiem ile da rade ale myśle że te 1100 napewno. Ja używam raczej 2 baterii w gripie to ponad 2600-2700 zdjęć się zrobi. Na akumulatorkach sanyo eneloop 2000 mAh zrobiłem 1300 zdjęć. Szkła z włączonym IS mają wpływ na pobór energii, ale ja z takich szkieł nie korzystam.
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 16-08-2012 o 21:51

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez pawelo1 Zobacz posta
    a jaką masz żywotność baterii w canon 7D bo ja po roku i 8 miesiącach już mam 2 kwadraciki zielone ale to raczej normalne i nie wiem czy nawet wcześniej juz 6 miesięcy temu nie były 2 kwadraciki nie zwracałem na to uwagi nigdy. Ty po czasie 1,5 roku też 2 powinieneś mieć. To bardzo dziwne że masz większą żywotność baterii niż po kilku miesiącach czy roku jej używania z 1100 do 2000 zdjęć zrobisz bo raczej spada jej żywotność po tym czasie a nie rośnie. A te 2000 zdjęć to zrobisz w jeden wieczór czy w kilka dni bo to też jest istotne. Zależy też czy korzystasz z podglądu ja mam 2 sekundowy ustawiony i przez 1,5 roku używania potrafiłem 1300 zdjęć jednorazowo zrobić na jednej baterii, a teraz to nie wiem ile da rade ale myśle że te 1100 napewno. Ja używam raczej 2 baterii w gripie to ponad 2600-2700 zdjęć się zrobi. Na akumulatorkach sanyo eneloop 2000 mAh zrobiłem 1300 zdjęć. Rodzaj szkła ma wpływ na zużycie baterii czy korzysta się z IS, ale ja takich szkieł nie posiadam.
    Jeśli chodzi o żywotność baterii to pokazuje mi 2 kwadraciki. Te 2000zdjęć robię z podglądem 2sekundowym - taką ilość zdjęć robię zazwyczaj w 2 do 3 dni, może dlatego też wytrzymuje dłużej. Używam obiektywów L z usm, ale bez stabilizacji.
    Ostatnio edytowane przez satyr88 ; 16-08-2012 o 21:52

Początki nałogu

Jeśli chodzi o żywotność baterii to pokazuje mi 2 kwadraciki. Te 2000zdjęć robię z podglądem 2sekundowym - taką ilość zdjęć robię zazwyczaj w 2 do 3 dni, może dlatego też wytrzymuje dłużej.
    no to jest możliwe jak wciągu 2-3 dni te zdjęcia wykonujesz i same raw tylko. Inaczej jest jak pobór jest cały czas a w odstępach czasu. Ja kiedyś obserwowałem ile zrobie jednorazowo to tak jak pisałem 1300-1400 nawet wychodziło ale to po 3-4 ładowaniach baterii a i najważniejsze zawsze robie raw+jpg najlepszy a ty sam raw może też dlatego. Teraz na to nie patrze bo mam 2 baterie w gripie, który jest zawsze podpięty pod body więc czy zrobie 2400 czy 2600 zdjęć nie gra dla mnie roli bo mam zawsze jak coś jeszcze kilka kompletów akumulatorków więc wkładam do koszyczka z gripu i można dalej robić zdjęcia. A tyle jednorazowo jeszcze nie zrobiłem zdjęć bo by mi kart brakło bo raw+jpg zajmuje niestety.
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 16-08-2012 o 22:10

Dopiero zaczyna

no to jest możliwe jak wciągu 2-3 dni te zdjęcia wykonujesz i same raw tylko. Inaczej jest jak pobór jest cały czas a w odstępach czasu. Ja kiedyś obserwowałem ile zrobie jednorazowo to tak jak pisałem 1300-1400 nawet wychodziło ale to po 3-4 ładowaniach baterii a i najważniejsze zawsze robie raw+jpg najlepszy a ty sam raw może też dlatego. Teraz na to nie patrze bo mam 2 baterie w gripie, który jest zawsze podpięty pod body więc czy zrobie 2400 czy 2600 zdjęć nie gra dla mnie roli bo mam zawsze jak coś jeszcze kilka kompletów akumulatorków więc wkładam do koszyczka z gripu i można dalej robić zdjęcia. A tyle jednorazowo jeszcze nie zrobiłem zdjęć bo by mi kart brakło bo raw+jpg zajmuje niestety.
    Używasz oryginalnych akumulatorów czy zamienników?

Początki nałogu

Używasz oryginalnych akumulatorów czy zamienników?
    używam oryginalnych akumulatorów jak i gripa. Satyr88 spróbuj przetestować na raw+jpg czy też tyle wykonasz zdjęć wtedy będzie wiadomo czy to ustawienie ma jakieś znaczenie na aku. Pozdro
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 16-08-2012 o 22:40

Dopiero zaczyna

używam oryginalnych akumulatorów jak i gripa. Satyr88 spróbuj przetestować na raw+jpg czy też tyle wykonasz zdjęć wtedy będzie wiadomo czy to ustawienie ma jakieś znaczenie na aku. Pozdro
    Ok jak będę miał trochę czasu to spróbuję i jak coś to napiszę.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów