Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 85

Wątek: klechdy i legendy zeiss'a

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

no proszę, to się może średnioformatowe forum wyklaruje. mi się marzy zebranie kompendium o aparatach średnioformatowych i ich akcesoriach, obiektywach, ale po polsku. u nas z informacją jest nędza. plus archiwum z instrukcjami w pdf'ach etc. z cenami masz rację. zwykły (C) obiektyw do hassela kosztuje u nas ponad 2k. na ebay'u circa 200 USD. czyli 3x mniej plus na podatek/cło/sprowadzenie zostaje kasa. za 2k odpowiednio można kupić obiektyw, za który sobie krzyczą u nas 4,5k. jeszcze nie do końca wiedzą czy to jest CFI czy CFE czy CB. bo oni tylko sprzedają. podobnie jest z mamiyą. koleś mi wciskał polaroid za 600 zł używany, bez instrukcji etc. za 400 zł brutto kupiłem w Olbrycht Trade nówkę w pudełeczku. na fakturę czyli już mam ponad 40% ceny w dół. tak a propos to jest teraz sporo wyprzedaży mamiyii właśnie.
    gra i buczy bebop

Domyślnie

skrypty forum phpbb są darmowe
    adres jest tani - tylko trzeba mądy wymyśleć - ale będzie kłopot z dużą liczbą czytających to forum - jak je rozreklamować gdy użytkowników mało i w dodatku na wymarciu.
    transfer nie powinien być duży.
    ja mam dużo miejsca na serwerze, mogę mieć bazy mysql, transfer nie będzie wielki. może ruszę? gdyby forum canona, nikona itp dało do tego linki na pierwszej stronie to kto wie?
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Prawdę rzekłszy nie spotkałem się z forum MF nigdzie. A szkoda - już oczyma duszy widzę te wojny systemowe między Mamiyaninami a Hasslowcami i Pentaksiarzami

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj
    Prawdę rzekłszy nie spotkałem się z forum MF nigdzie. A szkoda - już oczyma duszy widzę te wojny systemowe między Mamiyaninami a Hasslowcami i Pentaksiarzami
    pudło - średni to klasa a nie onanizm ;-) będzie forum. zastanawiamy się tylko nad szczegółami technicznymi. poza tym miałem już na PW uwagi, że to jest raczej miejsce na canony...
    gra i buczy bebop

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebop
    miałem już na PW uwagi, że to jest raczej miejsce na canony...
    Kto sie nie bal? Dawaj go tu... (w tym dziale jest to jak najbardziej na miejscu). Poza tym ja tez chce zobaczyc te srednioformatowe flejmy ;-)

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

od forum mf nie uciekniemy, i faktycznie nie tutaj miejsce na to. tu zostanie część o szkłach zeissa na przystawkach do canona. jak dojdzie przejściówka z hassela to zrobię jakieś pstryki.
    gra i buczy bebop

Bywalec Awatar Canonek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

niech ten wątek posłuży zrozumieniu różnych rodzai szkieł zeissa i rodzaju ich produkcji zamiast kłoceniu się i docinaniu nt. szkieł. taka jest moja intencja.
    Moja intencja jest taka sama dlatego tez musze pare rzeczy sprostowac.

... nie mniej nie myl uparcie dwóch fabryk Zeiss'a, z których jedne (ddr) szkła kupujesz po max 100 usd drugie zaś orbitują od kilkukrotności do kilkunastokrotności tej wartości. nie bez przyczyny, bo to one właśnie stworzyły legendę fabryki Zeiss'a.
    Absolutnie sie z tym nie zgadzam. Legenda zostala stworzona przez wytwornie, ktora opisywala swoje obiektywy "Carl Zeiss Jena" jeszcze przed wojna. Wystarczy poczytac troche przedwojennych ksiazek, albo zajrzec do katalogu starych aparatow i zobaczyc ile z nich ma zeissowskie obiektywy. Carl Zeiss Jena miala przed wojna wiekszy udzial w rynku niz dzisiaj Canon.
    Pod koniec XIXw obiektywy wytwarzano w bardzo wielu wytworniach. Prym wiodly takie jak np. Busch Rathenow czy Steinheil gdzie w 1866r obliczono Aplanata. W 1902r w zakladach Zeissa prof. Paul Rudolph obliczyl produkowanego do dzis Tessara. Na poczatku XXw ilosc fabryk wytwarzajacych obiektywy wzrosla. Bardzo dobre obiektywy wytwarzano np. w Warszawie. Po pierwszej wojnie swiatowej zarysowala sie wyrazna dominacja Zeissa, jednak konkurenci tacy jak Schneider-Kreuznach, Voigtlaender, Leitz starali sie atakowac jednak po polaczeniu w 1926r 5-ciu firm (Contessa Nettel, Goertz, Ica, Carl Zeiss Jena i piatej nie pamietam) w koncern, ktory przyjal nazwe Zeiss Ikon, zaczal on dominowac na rynku producentow optyki do tego stopnia, ze okres przed 1926r nazywa sie era prezeissowska. Obiektywy byly opisywane dalej jako Carl Zeiss Jena i montowano je do ap. Rolleiflex, Contax, Exakta i wielu innych.

pisanie na różnych aukcjach allegro o legendarnej jakości zeissa (z pomijaniem najistotniejszego czyli że to made in ddr)
    jest dyletanctwem i zakrawa nieco na oszustwo, szczególnie dla mało zorientowanych.
    Legenda powstala przed wojna, to fakt historyczny, wiec jezeli ktos sie do niej odwoluje to jest OK. Tym bardziej, ze nie wiadomo ktory Zeiss jest "prawdziwy". Po wojnie mial miejsce proces o nazwe miedzy fabrykami z Jeny i z Oberkochen. Odbyl na zachodzie Europy ale poza NRFem. Sila rzeczy sad byl troche stronniczy na korzysc tych z Oberkochen. Werdykt byl taki ze wschodni maja nazwe "Carl Zeiss Jena" na blok wschodni, a ci z Ober. maja nazwe "Carl Zeiss" na blok zachodni. Stad exportowe obiektywy Zeissa z Jeny mialy napis np "T aus Jena", co oznaczalo Tessar z zakladow CZJ, a Oberkochen stworzylo sobie do exportu na blok wschodni nazwe "Opton".
    Sprawa byla dyskusyjna, ktory Zeiss jest prawdziwy, bo wiekszosc zalogi Zeissa pojechala na zachod, maszyny do ZSRR, ale np miejsce pozyskiwania surowca do produkcji szkiel pozostalo w Jenie.
    Jednak nie udalo sie rozstrzygnac, ktory Zeiss jest "prawdziwy". Tobie udalo sie to w kilku postach. :-)
    A tak na marginesie mowiac to, za komuny, jeden ze starszych wykladowcow warszawskiej szkoly fotograficznej przebywajac z oficjalna wizyta w Solms (gdzie produkuje sie Leici i obiektywy Leitza) widzial bloki szkla z napisem "aus Jena". A Leitz chyba nie produkuje zlych obiektywow prawda ? Nie neguje "lepszosci" obiektywow z zakladow z Oberkochen, ale nie wolno lekcewazyc tych z Jeny.
    Nie chce rozwijac watku o dyletanctwie, bo to ma byc post informacyjny, a nie zeby sie poklocic.

robili jakieś szkła do SLR przed wojną i wtedy jest oznaczenie JENA.
    To tak jakbys napisal: Canon zaslynal z produkcji EOSa 20D i EOSa 350D. Przedtem tez cos produkowali.
    Jesli chodzi o maloobrazkowe SLRy przed wojna to w 1936r powstaly 2 pierwsze: Exacta - obiektywy glownie Zeissa i radziecki Sport z wlasna optyka. Pozniej doszedl jeszcze Praktiflex z wytworni KW (Kamera Werke) - obiektywy tez glownie Zeissa.
    Zeiss produkowal przed wojna obiektywy glownie do aparatow na plyty szklane i na filmy zwojowe 120, 127 i inne.

Uzależniony

Domyślnie

Dzieki Canonek, bardzo ladnie to opisales... ta piata firma to Heinrich Ernemann, producent miedzy innymi Laufboden-Klappkamera Altura i swietnych obiektywow Ernostar 1.8/125.

Stad na przyklad Zeiss Ikon Ernomax wyposazany wlasnie w Ernostary, najszybsze owczesnie obiektywy na swiecie...
    Ostatnio edytowane przez Andee ; 07-02-2006 o 17:07
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Bywalec Awatar Canonek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andee
    ...ta piata firma to Heinrich Ernemann,
    Dzieki Andree, bo wiesz ja to wszystko z pamieci, a nie z google.
    Niezwykle cieszy mnie fakt, ze sa tu tacy, ktorzy cos z tej historii foto kojarza, bo juz zaczalem watpic.
    serdecznie pozdrawiam

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Canonek

sprostuję jedną rzecz, bo trochę się uprościło:

wiem, że pierwotnie Zeiss to była Jena. moja niezmienna wątpliwość jest taka: czy zeiss po wojnie to Zeiss Jena? raczej nie. technologie produkcje etc. dyktowali im rosjanie pod kątem własnych potrzeb. panowie, którzy wykręcali te super szkła - technologowie etc. poszli do zachodniej fabryki. podawałem na początku linki - w sumie to dość konkrowersyjna historia i mocno zagmatwana. fakt - to nie są buble - mam na myśli szkła z Jeny po 2 wojnie. ale popatrzmy obiektywnie: Zeiss dzisiaj słynie z czegoś innego niż przeszłość pt. Jena. Zeiss który uczestniczył w progranie NASA, Zeiss z obiektywem f0.5, Zeiss w szkłach średnioformatowych - to jest niestety nie Jena. więc powtórzę: pisanie o legendarnych szkłach zeiss'a (to nie popmart, popmart pisze: moje zeiss'y) w odniesieniu do bardzo tanich (jeszcze raz podkreślę - to nie są buble, to są tanie zeissy z fabryki na wschodzie) szkieł made in DDR a powoływanie się na technologie jakość i wyniki fabryki zeiss'a - to jest trochę naciąganie. w głównej mierze na allegro. jeżeli ktoś ma wątpliwości: marka Zeiss nie obejmuje szkieł DDR. Zeiss DDR to jest osobny produkt. podawałem przykład w innym wątku. jest firma Fender. robi gitary w Stanach (Fender USA), robi je w Meksyku (Fender Mexico) i w bodajże Korei. to sa praktycznie trzy brandy. trzy różne klasy. zeiss przed wojną to jedna firma z dwiema fabrykami. zeiss po wojnie to fabryka w Oberkochen i zeiss ddr w Jenie. ale oczywiście można mnie przekonywać, że jest inaczej, byle by były argumenty. na marginesie: zeiss jena to jeszcze istnieje? ;-)
    gra i buczy bebop

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów