tylko niemcy i jeszcze 5dni. ihmo dojdzie do 700 usd. jak nie lepiej.
tylko niemcy i jeszcze 5dni. ihmo dojdzie do 700 usd. jak nie lepiej.
gra i buczy bebop
Ja mam szkla Contaxa w tym Zeissa i uzywam ich z Canonem. Efekty sa swietne o czym zreszta pisalem w kilku watkach na tym forum...
Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl
a sample jakieś?Zamieszczone przez Andee
gra i buczy bebop
Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl
ładna plastyka obrazu. pierwsze bardzo naprawdę.
gra i buczy bebop
tak sobie czytam (wcześniej) o miękkich szkłach do Mamiyi. Nie używałem szkieł sekor C i KL, może są one miękkie. Ale mam nowsze szkła sekor Z do RZ i miękie to one nadzwyczajnie nie są. A chyba obiektywy KL i Z to te same w większości konstrukcje.
Zdjęcia z velvi to taka żyleta, że życzę tego wszystkim posiadaczom optyki, ze szczególnym uwzględnieniem optyki Zeiss Jena (byłem tam osobiście zresztą za czasów DDR by kupić obiektywy do praktiki)
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
Jaca, chodzi o te prostsze i tańsze starsze szkła sekora - czyli do RB. szkła Z to są najnowsze i napewno dużo lepsze. nie mniej z tego co się wypowiadali ludzie posiadający i Mamiyę 67 i hassela to szkło zeissa jest ostrzejsze, z tym, że Mamiya ma wiekszy format (w przypadku publikacji typu okladka z hassela musisz ten kwadrat ściąć) na tyle że jest to równoważne. podałem jeden link w tym wątku do strony, gdzie jest to opisane.Zamieszczone przez jaca
a a'propos zeissa to znalazłem teraz trochę materiałów nt. różnic poszczególnych serii szkieł do hassela (czyli CF CB C CFI CFE CT*). chyba zrobię u siebie podstronkę z materiałami etc. bo nie chce mi się tu wszystkiego wrzucać, i tak przeczytają to ze 2-3 osoby ;-)
gra i buczy bebop
wrzucaj, bo nie 2,3 - bardzo ciekawe te linki... juz od paru godzin czytam.
Dzięki
:-)
al
Al - ja i tak to wrzucę na stronę do siebie, bo przy okazji potłumaczę trochę tych rzeczy, zostawiając linki do oryginałów.
sytuacja z hasselem i zeiss'ami jest taka, że jest mało tego. to co jest nie jest w dobrych cenach. brakuje informacji. z hassela korzystała zawsze garstka ludzi. teraz przy ekspansji cyfrówek średniaki staniały do takich sum, że kupienie ich nie oznacza już kredytu ;-) w każdym razie tych starszych typu hassele 500CM czy mamiya RB67. to jest sprzęt praktycznie nie do zajeżdżenia dający niesamowitą plastykę obrazu. może po prostu czas na forum o średniakach w Polsce? bo jeszcze nie trafiłem na coś takiego u nas... w razie co służę miejscem...
gra i buczy bebop
bardzo chętnie bym na takim średnioformatowym forum posiedział.
I to forum nie tylo analogowym, ale i cyfrowym, bo praktycznych porad od użytowników przystawek do średniego formatu to nie widziałem nigdzie (w polskim języku).
to co jest ze sprzętu średnioformatowego na allegro itp. jest już teraz w dobrych cenach, a pewnie będzie i w jeszcze lepszych. Wiem bo kupowałem to nowe kilka lat temu przed erą cyfry - było o 400% droższe. Tak, tak, mam na to rachunki. Zresztą nowe w sklepach nadal kosztuje tyle. Jakikolwiek niewypasiony (ciemny) stałoogniskowy obiektyw (a innych w średnim formacie prawie nie ma) kosztował od 4 - 5 tysięcy wzwyż. Teraz mozna dostać za to pentaxa 6x7 z obiektywem, mamiye RB czy RZ z pryzmatem, hasellblada czy już komplecik mamiyi 645 z 2-3 obiektywami.
co do szkieł zeissa - jak się przymierzałem do hasselblada to stwierdziłem, że większośc obietywów do nich na giełdzie stodole w warszawie to antyki (srebrne) z kiepskimi powłokami. Te nowe szkło T* było o niebo lepsze, tylko że było niedostępne z drugiej ręki, a cena nowego może zabić.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 07-02-2006 o 01:00
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...