Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 55

Wątek: Magic Lantern 2.3 - opis funkcji.

Domyślnie Odp: Magic Lantern 2.3 - opis funkcji.

Cytat Zamieszczone przez Selena Zobacz posta
    Natknęłam się na coś wybitnie mnie irytujące (być może tak ma być) tzn. działanie trybu AV w LV - czy to normalne, że ISO skacze, a jedyną stałą jest przysłona? Da się ustawić ISO "na sztywno", albo przynajmniej zawęzić jego zakres? Akurat w macro ten parametr jest dość istotny...
    Przepraszam, nie mam troszkę czasu teraz, ale akurat co do tego, to nasuwa się pytanie, czy przypadkiem nie masz aktywnej opcji "AutoISO"? Wtedy takie zachowanie byłoby normalne, bo w innym wypadku tak chyba być nie powinno. Zatem, sprawdź póki co, czy nie miałaś AutoISO aktywnego..

1) Balans bieli - robię zdjęcia tylko w RAW-ach, więc aż tak istotne to nie jest. Natomiast dla regulacji składowych zastosowanie widzę w ekstremalnych warunkach sztucznego oświetlenia - trafiłam raz na takie świetlówki, że z RAW-ów ciężko było coś wyciągnąć.

2) ISO - poniżej 50 raczej nie schodzę, ale taką potrzebę mogę sobie wyobrazić. To wartości skrajne na + i - ?

Co już używam:

3) Zebra - przydatny bajer - jakie ustawienia są najlepsze ?
    4) Focus peaking - świetnie się sprawdza - jeszcze tylko najlepsze parametry muszę dobrać
    5) Magic zoom - baaardzo fajne (chociaż w pierwszym momencie myślałam, że peaking przy tym nie działa - działa jednak podświetlając ramkę)
    6) Cropmarks spirala ładnie wygląda, ale... czy jest możliwość "obracania" jej tzn. lustrzanych odbić?

7) HDR - ciekawy, ale nie składałam - materiał tylko mam

Zakładka Focus - bardzo ciekawa, ale nie rozgryzłam jej jeszcze. Stacking może być przydatny.

Sprawdzenie przebiegu - przydatne czasami.

Natknęłam się na coś wybitnie mnie irytujące (być może tak ma być) tzn. działanie trybu AV w LV - czy to normalne, że ISO skacze, a jedyną stałą jest przysłona? Da się ustawić ISO "na sztywno", albo przynajmniej zawęzić jego zakres? Akurat w macro ten parametr jest dość istotny...
    Dodałem numerki, żeby łatwiej było się odnieść.

1. Niektóre rodzaje oświetlenia fluoroscencyjnego utrudniają ustalenie prawidłowego balansu bieli i tym samym poprawne odwzorowanie barw. Wówczas ponoć warto skorzystać z opcji WB Shift G/M, regulując składowe zieloną i magenty. A ogólnie to radzę po prostu wbić jakąś wartość testową temperatury barwowej i spróbować ją obniżyć/podwyższyć, obserwując zmiany.
    Jeśli korzystasz z RAW, w zasadzie bez problemu poprawisz każde WB później.
    2. ML rozszerza również zakres ISO w górę, wzmacniając jeszcze dodatkowo sygnał z matrycy, ale wówczas trzeba się liczyć z potężnym szumem i dlatego dla mnie to w praktyce bezużyteczne.
    3. Bardzo lubiana funkcja przez użytkowników ML. Pozwala głównie wskazać obszary niedoświetlone i prześwietlone w trybie LV. Można też osobno analizować obszary niedoświetlone i prześwietlone oddzielnie dla każdego z kanałów RGB. Wówczas obszary źle naświetlonych barw są przedstawiane na bazie kolorów opozycyjnych do nich. Przykładowo barwa czerwona jako cyjan, a w przypadku standardowego ogólnego niedoświetlenia ( zbyt niska jasność obszaru - nakładka ML wyświetli taki obszar na biało ). Oczywiście można samodzielnie dobrać próg reakcji na niedośw./prześw. Na początek proponuję się po prostu trzymać ustawień domyślnych ML dla tej funkcji.
    W dużym stopniu skuteczne ustawienia zależą od wybranego przez Ciebie sposobu obrazowania. Warto jednak dodać, że ML nie uaktywni jednocześnie np. nakładki "zebry", "focus peaking", czy "color false"! Tylko jedna z nich może być aktywna, ewentualnie automatycznie deaktywując inne.. Dlatego m.in. z niej nie korzystam bo wolę mieć aktywny focus peaking.
    4. Również bardzo ją lubię, tym bardziej, że w zasadzie w ogóle nie wykorzystuję AF, bazując głównie na obiektywach Nikona i M42. Wyświetla migoczące kropki, często układające się w linie, wskazujące ostre obszary kadru. Użytkownik może wybrać spośród dwóch algorytmów działania funkcji ( D1xy i D2xy ). Ogólnie ten pierwszy może lepiej się sprawdzić przy kiepskim oświetleniu sceny, zwłaszcza gdy korzysta się z wysokiego ISO i pojawia się większy szum. Przy dobrze oświetlonej scenie, lepiej w zasadzie wypada w działaniu ten drugi algorytm ( D2xy ).
    Można także samodzielnie regulować próg działania ( threshold ), wybrać preferowaną barwę dla tych "kropeczek i linii" albo stopniować sobie "poziomy ostrości" przez różne kolory. Można też dla ułatwienia wyświetlić obraz podgląd obrazu z matrycy w odcieniach szarości ( czarno-biały ) i wówczas kolorowe kropeczki i linie będą dobrze widoczne na obrazie, niezależnie od barw rzeczywistych na scenie. Oczywiście zdjęcie/film wynikowy będzie nadal kolorowy.
    5. Bardzo lubię tą funkcję. Przy pobieżnym, wstępnym ostrzeniu obserwuję moment, gdy pojawi się charakterystyczne kolorowe obramowanie. Potem już w okolicy tego ustawienia można dokładniej doostrzyć obserwując wybrany, powiększony "kluczowy" fragment, np. oko człeka, czy zwierzaczka. Można ustalić także czy ma być ona stale wyświetlana, czy ma ją wywołać np. wduszenie przycisku "lupki" lub poruszenie pierścieniem ostrości obiektywu itp.
    6. Te znaczniki ułatwiające kadrowanie obrazu ( cropmarks ) można sobie nawet samemu zrobić, według swoich preferencji lub skorzystać z gotowców innych użytkowników. Odnośnik do nich jest w instrukcji ML i na forum ML. Także, odnosząc się do twojego zapytania - tak, można.
    7. W trybie fotografowania, HDR wykonuje sekwencję zdjęć sceny, zmieniając ISO i potem daje wynikową fotkę z bardziej poszerzonym niż w przypadku zwykłego, pojedynczego pstryku, zakresem poziomu dynamiki. Takie wynikowe zdjęcie ogląda się poprzez jednoczesne wduszenie centralnego przycisku joysticka i obracanie pokrętłem głównym w aparacie. Wpierw jeszcze w menu Prefs trzeba wybrać opcję ExposureFusion.

Jeszcze taka wskazówka - jeśli szkoda Ci rezygnować z focus peaking bo ostrzysz ręcznie, a chcesz jednocześnie mieć wskazówkę co do prawidłowego doboru parametrów naświetlenia, skorzystaj po prostu z jakiegoś przetestowanego i ulubionego przez Ciebie histogramu. ML może jednocześnie obie je wyświetlać, a histogram pokaże rozkład świateł i cieni w obserwowanym na żywo kadrze.

O innych rzeczach już się nie rozpisuję, bo i tak za długi post wyszedł, za co przepraszam.

Ps. u mnie na kitowym ob. canona IS 18-55mm i 600D w trybie AV, po zmianie przysłony w ML, zmienia się tylko czas otwarcia migawki. ISO pozostaje na uprzednio ustalonej, stałej wartości.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez kostek-brasil Zobacz posta
    O innych rzeczach już się nie rozpisuję, bo i tak za długi post wyszedł, za co przepraszam.
    Nie masz co przepraszać, trzeba Ci serdecznie podziękować.

Eksperymentowałem z różnymi ustawieniami Focus Peak i zostało tak - D1xy,1,0, local, przynajmniej kropeczki czerwone ładnie widoczne.

Cropmarks spirala ładnie wygląda, ale... czy jest możliwość "obracania" jej tzn. lustrzanych odbić?
    W katalogu ML, CROPMKS są wszystkie te obrazki jako bitmapy, tylko wyedytować, odbić lustrzanie i podmienić plik PHIPHOTO.BMP.

Mam taki pomysł, może kto chce to powpisuje swoje ustawienia w zakładkach ML lub funkcjach, które mu pasują.

Muszę poeksperymentować z HDR w ML.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 13-02-2014 o 21:39

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

kostek-brasil Serdeczne dzięki za tak obszerne informacje - rozjaśniło mi to trochę, chociaż... im więcej wiem, tym więcej niewiadomych

Ad. 1 No otóż raz trafiłam na takie coś, że nawet z RAW-a ciężko było coś sensownego wydłubać, kilka różnych odcieni zasadniczo w upiorną zieleń lecących. Ciśnienia nie było, więc... zrobiłam BW Bardzo się spodobało, że tak "artystycznie"

Ad. 4 Ja również przy tym pozostanę - zaczynałam od M42, ale teraz już naście się różności uzbierało. Zdecydowanie Peaking i lupka najbardziej dla mnie przydatne.

Można ustalić także czy ma być ona stale wyświetlana, czy ma ją wywołać np. wduszenie przycisku "lupki" lub poruszenie pierścieniem ostrości obiektywu itp.
    Muszę się do tego dokopać.

HDR - nigdy się w to nie bawiłam, ale chyba już pora

RobertON dzięki - sprawdzę Twoje ustawienia .

Interesuje mnie jeszcze zakładka Focus

Miasto
    Gorzów Wlkp.

Zacząłem eksperymentować z HDR Bracketing - super to działa !

Nie wiem dlaczego, ale domyślnie był wyłączony - dopisał się do listy, zgodnie z podpowiadaczem 2x Menu i jest.
    Można wybrać ile klatek ma być naświetlonych, ale ustawiłem na Autodetect i w ciemnawym garażu dojechał do 5 szt.
    Przedział EV +/- 1,5, jutro zobaczę kiedy mniej, a kiedy trzeba więcej. Myślę, że jak większy odstęp EV, to automatyka zapoda mniej klatek.
    Albo ustawić na sztywno 3 szt. z odstępem 2 EV.

Przydaje się zwłoka 2 s (domyślna) po naciśnięciu spustu.
    HDR można robić z proritetem czasu, przysłony czy jak tam wygodnie - Av, Tv czy M.
    Tylko jak nie chcemy HDR, to trzeba pamiętać, aby wyłączyć to w menu ML, bo dalej będzie "jechał" po kilka klatek.

Nie rozgryzłem tylko jaki ma cel i działanie ISO Shifting.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 15-02-2014 o 01:13

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    HDR można robić z proritetem czasu, przysłony czy jak tam wygodnie - Av, Tv czy M.
    Zalecany tryb to M.
    Av i Tv może być niestabilny.

Miasto
    Gorzów Wlkp.

Dzięki - @Fotopstryczek.

Jutro popróbuję też to ISO Shifting, podobno to jakaś "pierońsko" szybka zmiania ISO i działa tylko w M, tak przynajmniej piszą.

Jutro popróbuję też to ISO Shifting, podobno to jakaś "pierońsko" szybka zmiania ISO i działa tylko w M, tak przynajmniej piszą.
    Tego używa się w tedy gdy nie chcesz za bardzo wydłużać ekspozycji, np gdy ostatnia klatka by miała 8s, to z ISO Shifting możesz mieć przykładowo 2s ale gorszą jakość bo wyższe ISO.

Ciekawy jest ten obrazek 5D2, zwiększenie dynamiki o 0,5EV, 6D i 5D3 mogą się schować (autor a1ex, forum ML) :
    Zysk około 0,3EV z obniżenia ISO do 81. Skąd się wzięło kolejne 0,2EV nie mam pojęcia. Jakaś magia

Miasto
    Gorzów Wlkp.

Dziękuję, raz jeszcze @Fotopstryczek.

Z charakterystyki wynika, że lepszy skutek na niższym ISO niż na wyższym, faktycznie jakoś modyfikują soft do zsczytywania danych z matrycy...muszę to rozgyźć.

Spróbuję doświadczalnie w stronę niższego ISO, bo z 50D raczej nie zwiększam ponad 800, bo to już widać.
    Sporadycznie "ułamkowo" 1000/1250.

Niestety za oknem pogoda się nie poprawia
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 15-02-2014 o 09:20

faktycznie jakoś modyfikują soft do zsczytywania danych z matrycy...muszę to rozgyźć
    Zmieniają wartości wzmacniaczy i jeszcze jakieś magiczne sztuczki

Spróbuję doświadczalnie w stronę niższego ISO, bo z 50D raczej nie zwiększam ponad 800, bo to już widać.
    Nie ma nigdzie kompilacji na 50D z którą mógłbyś to sprawdzić, widziałem tylko dla 5D3.
    50D ma najniższe ISO 200, ISO 100 jest generowane cyfrowo. Więc są szanse na prawdziwe ISO 100, z wyższą DR.

Canon na F1.4 w każdym aparacie rozjaśnia cyfrowo obrazek gdzieś o 0,3EV. Więc jeśli ktoś użyje tej sztuczki i sztuczki, która wyłączy wzmocnienie cyfrowe (od przysłony), zyska 0,7-0,8EV DR (obrazek będzie ciemniejszy z powodu obniżenia ISO do 81 i wyłączeniu wzmocnienia cyfrowego, więc zapas znajdzie się w światłach).

Od przysłony F2.8 w górę nie ma wzmocnienia cyfrowego.

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów