Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 55

Wątek: Magic Lantern 2.3 - opis funkcji.

Domyślnie Odp: Magic Lantern 2.3 - opis funkcji.

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    Dziękuję bardzo za podpowiedź, spróbuję z nowszym ML na 50D, ale to już później, bo nie mam żadnej nowej karty.

Dla bezpieczeństwa zostawię sobie kartę ze starszą wersją ML.
    Przy użyciu nowej karty, trzeba zrobić ją bootolwaną za pomocą tego programiku - PEL.HU

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Na Ciebie można liczyć jak na Zawiszę !
    Dziękuję, jutro synowi podprowadzę kartę i tak prawie nie używa.

Jak będę miał problem, to czy mogę napisać na priva ?

Nie ma problemu, byle nie były to zbyt upierdliwe pytania typu "Jak włączyć bracketing".

Spotkałem się z takim problemem, gdzie załadował ML do puszki ktoś, kto nie za bardzo potrafił obsłużyć standardowe menu Canona.
    Trochę się dziwiłem jak to zrobił

Miasto
    Gorzów Wlkp.

Eee tam, nie mogłem się doczekać i zawalczyłem, znalazłem jakąś w szufladzie - 16GB Kingstona.

Super - zadziałało i poszło na 50D, tak jak na tym tutorialu. Dzięki za wsparcie.

Nowy ML na 1100D pokazuje na ekranie dodatkowo wolne miejsce na karcie w GB - tuż pod ilością zdjęć.
    Na 50D pewnie gdzieś to można włączyć.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 16-02-2014 o 02:34

Na 50D pewnie gdzieś to można włączyć.
    Niestety z poziomu menu tego nie włączysz.

Nie zalazłem 50D w flexinfo.c (https://bitbucket.org/hudson/magic-l...src/flexinfo.c), więc nikt nie zrobił tej funkcji na ten aparat.

RobertOn, dzięki za dobre słowo.
    W kwestii tych ulubionych ustawień w ML, to lubię szczególnie funkcje ułatwiające ostrzenie.
    Focus peaking - najczęściej mam wybrane ( metoda - D1xy, próg - 0.5%, ale tu jeszcze trzeba na pewno poeksperymentować... i global ).
    Początkowo dość często korzystałem z opcji wyświetlania obrazu z LV w odcieniach szarości ( Grayscale img ), tak mi było wygodniej ostrzyć, ale zdarzało mi się przy tym źle ustawić WB ( zmienić temperaturę barwową ) i teraz jej już rzadko używam.
    Magic zoom - rozmiar ( size - medium lub nawet czasem large ), powiększenie ( magnification - wolę ostatnio 1:1, czasem też 2:1 ), potwierdzenie ostrości ( focus conf. - prawie zawsze green bars, raz czy dwa próbowałem split screen, ale same zielone paseczki mi lepiej pasują ).
    Ponadto zawsze mam na wierzchu mały histogram - taki klasyczny ( dla jasności, a więc luma ), coby łatwiej ocenić ekspozycję, poziomy głośności nagrywanego dźwięku. Mam też aktywne logowanie filmów ( ML tworzy, oprócz plików filmowych, małe logi w notatniku z zapisanymi ustawieniami typu czas otwarcia migawki, ISO itp. ).
    W zakładce Movie ( filmy ) mam też uaktywnioną opcję Force live view - Always, gdyż stosuję prawie wyłącznie obiektywy niesystemowe i wówczas normalnie aparat wyświetla komunikat i czeka na potwierdzenie użytkownika, że podpięto obiektyw. Dzięki temu, na moment wyświetla się ten sam komunikat, ale aparat już sam grzecznie wchodzi w LV i jest mu obojętne, co podpięte.
    Styl obrazowania ( picture style ) raczej na płasko, poza wyostrzaniem ( 3 ), pozostałe na zero. Wolę ewentualnie przy montażu podciągać. Staram sę też mieć dzięki ML szybki dostęp do regulacji migawki, ISO, temperatury barwowej. Jeśli chodzi o migawkę, to podczas filmowania staram się by była ona najlepiej ustalona na 1/50 sekundy, ale w domu wolę często przy słabszym oświetleniu jeszcze zjechać do 1/25 s, aby nie podnosić zbyt ISO.
    ISO - czym niższe tym lepiej, dobrze jest tak w granicach 100-400, potem wiadomo - szumy dają znać o sobie, temperatura barwowa, przysłona to już różnie - oczywiście w zależności od warunków i tego co konkretnie się filmuje.
    Ogólnie to póki co same filmy, ale pociąga mnie też z pewnością wykorzystanie 600D w makrofotografii i pewno do tego za jakiś czas wrócę. Uchylny wyświetlacz, ML, mieszek, pierścienie i szkiełka M42 w szafie kuszą...
    Kiedyś bardzo lubiłem makro, ale nie tyle owadów, kwiatków, co ikry, narybku w akwarium, ale to już stare dzieje, hihi.
    Póki co, tylko tyle, do zdjęć wolę zdecydowanie nikusia D300s, ale w kwestii filmowania 600D ma wiele atutów.

Selena, opcje uaktywnienia funkcji magicznej lupki to: HalfShutter - poprzez spust migawki; Focus Ring - poprzez obrót pierścienia ostrości obiektywu; Zoom.REC - wyłącznie podczas nagrywania filmu, z pomocą przycisku powiększania ( lupki );
    FocusR+HalfS - poprzez pierścień ostrości bądź spust migawki; Focus+ZREC - poprzez pierścień ostrości bądź przycisk lupki w trakcie nagrywania filmu; ZoomIn+ - poprzez przycisk powiększania; Always On - przy tym ustawieniu, funkcja pozostaje aktywna na stałe.
    Z tymże niektóre z tych ustawień mogą nie działać w aparacie - zależy jaki model. Nie wiem jak jest w 5D II - najlepiej sprawdzić eksperymentalnie i wybrać ulubioną metodę dla siebie.

Miasto
    Gorzów Wlkp.

Witaj - z pomocą kolegi Fotopstryczek poinstalowałem na swoich kartach/aparatach najnowsze wersje ML

Musiałem wprowadzić różne ustawienia Focus peaking dla 50D i 1100D, przy czym inne są teraz opcje wyboru, ażeby to było dobrze widoczne (przynajmniej dla mnie):

Filter bias - Balanced na 1100D - Fine details
    Image buffer - High-res
    Threshold - 0,9% na 1100D 1%
    Color - Local Focus

--- Kolejny post ---

Histogram również mam włączony Luma - Linear - Clip warning.

P.S. Muszę przyznać, że ta nowa wersja jest bardzo przyjazna i fajniej wygląda od porzedniej takiej DOS-owej, jak to niegdyś wyglądało. Jak na razie wykorzystuję jedynie funkcje foto.

--- Kolejny post ---

A jeszcze jedno:

W nowej wersji sprytnie jest rozwiązany Focus Patterns
    Center selection
    Horizontal selection
    Vertical selection
    Shortcut keys

I od razu z boku jest podgląd wyboru puntów AF - to mi się podoba.
    Wybieram centrum - przycisk SET i od razu mam pięć punktów środkowych i nawet już dzisiaj się przydało.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 18-02-2014 o 22:58

Coś już napisał
    Miasto
    Tczew

I od razu z boku jest podgląd wyboru puntów AF - to mi się podoba.
    Wybieram centrum - przycisk SET i od razu mam pięć punktów środkowych i nawet już dzisiaj się przydało.
    Tak się właśnie zastanawiałem, do czego to się może przydać? To jakby połowiczne włącznie automatycznego wybierania punktu autofocusa, a nad miejscem gdzie będzie ustawiana ostrość raczej lepiej mieć kontrolę.

Miasto
    Gorzów Wlkp.

Tak, ale są takie przypadki - przynajmniej u mnie, że muszę użyć aparatu "na czuja", a konkretenie pod auto i cyknąć - tak mniej więcej.
    Ustawiam na 5 środkowych i udaje się zwykle trafić, zwłaszcza, że od razu podglądam czerwone kropeczki z Focus peaking.
    Jak nie trafiłem, to powtórka i gotowe.

Inna opcja - ustawiam trzy poziome, dla obiektu w pionie, obracam aparat i gotowe.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 24-02-2014 o 22:29

Kolejny wykres tym razem 5D3 (autor a1ex, forum ML) :
    Co można powiedzieć na jego podstawie? ML ISO 115 ma 0,8EV więcej niż Canon ISO 100
    Teoretycznie ML ISO 912 powinno wyglądać jak Canon ISO 100

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów