Przy użyciu nowej karty, trzeba zrobić ją bootolwaną za pomocą tego programiku - PEL.HU
Przy użyciu nowej karty, trzeba zrobić ją bootolwaną za pomocą tego programiku - PEL.HU
Na Ciebie można liczyć jak na Zawiszę !
Dziękuję, jutro synowi podprowadzę kartę i tak prawie nie używa.
Jak będę miał problem, to czy mogę napisać na priva ?
Nie ma problemu, byle nie były to zbyt upierdliwe pytania typu "Jak włączyć bracketing".
Spotkałem się z takim problemem, gdzie załadował ML do puszki ktoś, kto nie za bardzo potrafił obsłużyć standardowe menu Canona.
Trochę się dziwiłem jak to zrobił![]()
![]()
Eee tam, nie mogłem się doczekać i zawalczyłem, znalazłem jakąś w szufladzie - 16GB Kingstona.
Super - zadziałało i poszło na 50D, tak jak na tym tutorialu. Dzięki za wsparcie.
Nowy ML na 1100D pokazuje na ekranie dodatkowo wolne miejsce na karcie w GB - tuż pod ilością zdjęć.
Na 50D pewnie gdzieś to można włączyć.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 16-02-2014 o 02:34
Niestety z poziomu menu tego nie włączysz.
Nie zalazłem 50D w flexinfo.c (https://bitbucket.org/hudson/magic-l...src/flexinfo.c), więc nikt nie zrobił tej funkcji na ten aparat.
RobertOn, dzięki za dobre słowo.
W kwestii tych ulubionych ustawień w ML, to lubię szczególnie funkcje ułatwiające ostrzenie.
Focus peaking - najczęściej mam wybrane ( metoda - D1xy, próg - 0.5%, ale tu jeszcze trzeba na pewno poeksperymentować... i global ).
Początkowo dość często korzystałem z opcji wyświetlania obrazu z LV w odcieniach szarości ( Grayscale img ), tak mi było wygodniej ostrzyć, ale zdarzało mi się przy tym źle ustawić WB ( zmienić temperaturę barwową ) i teraz jej już rzadko używam.
Magic zoom - rozmiar ( size - medium lub nawet czasem large ), powiększenie ( magnification - wolę ostatnio 1:1, czasem też 2:1 ), potwierdzenie ostrości ( focus conf. - prawie zawsze green bars, raz czy dwa próbowałem split screen, ale same zielone paseczki mi lepiej pasują ).
Ponadto zawsze mam na wierzchu mały histogram - taki klasyczny ( dla jasności, a więc luma ), coby łatwiej ocenić ekspozycję, poziomy głośności nagrywanego dźwięku. Mam też aktywne logowanie filmów ( ML tworzy, oprócz plików filmowych, małe logi w notatniku z zapisanymi ustawieniami typu czas otwarcia migawki, ISO itp. ).
W zakładce Movie ( filmy ) mam też uaktywnioną opcję Force live view - Always, gdyż stosuję prawie wyłącznie obiektywy niesystemowe i wówczas normalnie aparat wyświetla komunikat i czeka na potwierdzenie użytkownika, że podpięto obiektyw. Dzięki temu, na moment wyświetla się ten sam komunikat, ale aparat już sam grzecznie wchodzi w LV i jest mu obojętne, co podpięte.
Styl obrazowania ( picture style ) raczej na płasko, poza wyostrzaniem ( 3 ), pozostałe na zero. Wolę ewentualnie przy montażu podciągać. Staram sę też mieć dzięki ML szybki dostęp do regulacji migawki, ISO, temperatury barwowej. Jeśli chodzi o migawkę, to podczas filmowania staram się by była ona najlepiej ustalona na 1/50 sekundy, ale w domu wolę często przy słabszym oświetleniu jeszcze zjechać do 1/25 s, aby nie podnosić zbyt ISO.
ISO - czym niższe tym lepiej, dobrze jest tak w granicach 100-400, potem wiadomo - szumy dają znać o sobie, temperatura barwowa, przysłona to już różnie - oczywiście w zależności od warunków i tego co konkretnie się filmuje.
Ogólnie to póki co same filmy, ale pociąga mnie też z pewnością wykorzystanie 600D w makrofotografii i pewno do tego za jakiś czas wrócę. Uchylny wyświetlacz, ML, mieszek, pierścienie i szkiełka M42 w szafie kuszą...
Kiedyś bardzo lubiłem makro, ale nie tyle owadów, kwiatków, co ikry, narybku w akwarium, ale to już stare dzieje, hihi.
Póki co, tylko tyle, do zdjęć wolę zdecydowanie nikusia D300s, ale w kwestii filmowania 600D ma wiele atutów.
Selena, opcje uaktywnienia funkcji magicznej lupki to: HalfShutter - poprzez spust migawki; Focus Ring - poprzez obrót pierścienia ostrości obiektywu; Zoom.REC - wyłącznie podczas nagrywania filmu, z pomocą przycisku powiększania ( lupki );
FocusR+HalfS - poprzez pierścień ostrości bądź spust migawki; Focus+ZREC - poprzez pierścień ostrości bądź przycisk lupki w trakcie nagrywania filmu; ZoomIn+ - poprzez przycisk powiększania; Always On - przy tym ustawieniu, funkcja pozostaje aktywna na stałe.
Z tymże niektóre z tych ustawień mogą nie działać w aparacie - zależy jaki model. Nie wiem jak jest w 5D II - najlepiej sprawdzić eksperymentalnie i wybrać ulubioną metodę dla siebie.![]()
Witaj - z pomocą kolegi Fotopstryczek poinstalowałem na swoich kartach/aparatach najnowsze wersje ML
Musiałem wprowadzić różne ustawienia Focus peaking dla 50D i 1100D, przy czym inne są teraz opcje wyboru, ażeby to było dobrze widoczne (przynajmniej dla mnie):
Filter bias - Balanced na 1100D - Fine details
Image buffer - High-res
Threshold - 0,9% na 1100D 1%
Color - Local Focus
--- Kolejny post ---
Histogram również mam włączony Luma - Linear - Clip warning.
P.S. Muszę przyznać, że ta nowa wersja jest bardzo przyjazna i fajniej wygląda od porzedniej takiej DOS-owej, jak to niegdyś wyglądało. Jak na razie wykorzystuję jedynie funkcje foto.
--- Kolejny post ---
A jeszcze jedno:
W nowej wersji sprytnie jest rozwiązany Focus Patterns
Center selection
Horizontal selection
Vertical selection
Shortcut keys
I od razu z boku jest podgląd wyboru puntów AF - to mi się podoba.
Wybieram centrum - przycisk SET i od razu mam pięć punktów środkowych i nawet już dzisiaj się przydało.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 18-02-2014 o 22:58
Tak, ale są takie przypadki - przynajmniej u mnie, że muszę użyć aparatu "na czuja", a konkretenie pod auto i cyknąć - tak mniej więcej.
Ustawiam na 5 środkowych i udaje się zwykle trafić, zwłaszcza, że od razu podglądam czerwone kropeczki z Focus peaking.
Jak nie trafiłem, to powtórka i gotowe.
Inna opcja - ustawiam trzy poziome, dla obiektu w pionie, obracam aparat i gotowe.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 24-02-2014 o 22:29
Kolejny wykres tym razem 5D3 (autor a1ex, forum ML) :
Co można powiedzieć na jego podstawie? ML ISO 115 ma 0,8EV więcej niż Canon ISO 100
Teoretycznie ML ISO 912 powinno wyglądać jak Canon ISO 100