a czy działa na EOS M? niby jest beta, ale co to znaczy, sprawdził ktoś w praktyce?
a czy działa na EOS M? niby jest beta, ale co to znaczy, sprawdził ktoś w praktyce?
=============
www.fotolux4.blogspot.com/
Poczytałem Forum ML i to co podał a1ex.
Zaskoczyło mnie to Dual ISO - no niesamowite.
Podobno teraz może działać w większości aparatów i da się uzyskać prawie zakres dynamiczny około 14 EV.
Dual ISO - massive dynamic range improvement (dual_iso.mo)
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 15-02-2014 o 20:57
Z sampli wygląda to zaskakująca, nie mam 5D aby to sprawdzić.
Z powodu słabej pogody i przesiadywania za kompem, zainstalowałem za to nowszą wersję ML na 1100D i testuję jak działa.
Poprzednia potrafiła się zawieszać.
Jest mały myk, trzeba dograć ze starej wersji FONTS.DAT, bo gdzieś go "zagubili" w nowszej wersji.
Widoczna na pierwszy rzut oka to zmiana ikonek i inne zakładki na belce. Potestuję moje ulubione ustawienia.
http://builds.magiclantern.fm/#/
Nieźle zamieszane, na końcu coś w rodzaju kafelek z Win8, takie małe przyciski z funkcjami.
--- Kolejny post ---
Lepiej działa na 1100D ta nowa wersja - Focus Peak nie rozmywa się z kropek w linie, a to moja ulubiona funkcja.
Tak teraz wygląda
--- Kolejny post ---
Focus Peak - ustawienia które działają na podglądzie bez LV
Filter bias - Balanced
Image buffer - High-res
Thresholf - 0,6% - poniżej nie ma podświetlenia, w razie potrzeby zwiększyć do 0,9
Color - jaki kto chce, ale czerwony najlepszy
Greyscale - OFF (można włączyć)
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 15-02-2014 o 23:54
Dual ISO jest na każdą puszkę wspieraną przez ML. Na 5D3 jest sztuczka, która nie wpływa negatywnie w żaden sposób na obrazek tylko zwiększa DR o 0,3 - 0,5EV w zależności od modelu.
Ten plik już nie jest używany przez ML. Może chodzi Ci o plik instalacyjny .fir, który wykożystuje fonts.dat?
Aktualnie są 2 wersje menu, zwykła i kafelki :
(Coś kolory wyszły inne na screenie) :
Za każdym razem jak instalowałem, zgłaszał się komunikat, że brakuje FONTS.DAT dlatego skopiowałem go razem w plikiem instalacyjnym *.fir i jakoś poszło.
Nowa wersja wygląda jakoś przyjaźniej.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 16-02-2014 o 01:22
Bo za każdym razem był ten sam komunikat o braku FONTS.DAT, nie aż tak wiele - tylko trzy![]()
Dziękuję bardzo za podpowiedź, spróbuję z nowszym ML na 50D, ale to już później, bo nie mam żadnej nowej karty.
Dla bezpieczeństwa zostawię sobie kartę ze starszą wersją ML.