Zamieszczone przez
Selena
1) Balans bieli - robię zdjęcia tylko w RAW-ach, więc aż tak istotne to nie jest. Natomiast dla regulacji składowych zastosowanie widzę w ekstremalnych warunkach sztucznego oświetlenia - trafiłam raz na takie świetlówki, że z RAW-ów ciężko było coś wyciągnąć.
2) ISO - poniżej 50 raczej nie schodzę, ale taką potrzebę mogę sobie wyobrazić. To wartości skrajne na + i - ?
Co już używam:
3) Zebra - przydatny bajer - jakie ustawienia są najlepsze ?
4) Focus peaking - świetnie się sprawdza - jeszcze tylko najlepsze parametry muszę dobrać
5) Magic zoom - baaardzo fajne (chociaż w pierwszym momencie myślałam, że peaking przy tym nie działa - działa jednak podświetlając ramkę)
6) Cropmarks spirala ładnie wygląda, ale... czy jest możliwość "obracania" jej tzn. lustrzanych odbić?
7) HDR - ciekawy, ale nie składałam - materiał tylko mam
Zakładka Focus - bardzo ciekawa, ale nie rozgryzłam jej jeszcze. Stacking może być przydatny.
Sprawdzenie przebiegu - przydatne czasami.
Natknęłam się na coś wybitnie mnie irytujące (być może tak ma być) tzn. działanie trybu AV w LV - czy to normalne, że ISO skacze, a jedyną stałą jest przysłona? Da się ustawić ISO "na sztywno", albo przynajmniej zawęzić jego zakres? Akurat w macro ten parametr jest dość istotny...