Zobacz wyniki ankiety: Canon czy Tamron?

Głosujących
37. Nie możesz głosować w tej sondzie
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 103

Wątek: Canon 70-200L USM czy Tamron 70-300 F/4-5.6 DI VC USD?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie Odp: Canon 70-200L USM czy Tamron 70-300 F/4-5.6 DI VC USD?

Cytat Zamieszczone przez kaindox Zobacz posta
    Używana 2-letnia eLka wytrzyma więcej niż nówka Tamron i akurat o to jestem gotów się założyć więc porównanie nie takie bezwartościowe.
    Słyszałeś o odklejających sie gumach, luzujących się tubusach? a o utracie wartości w Tamronach? nie? no widzisz a ja to wszystko przerabiałem. Na używanej eLce nie straciłem nic, a nawet zyskałem na wartości
    Miałeś okazję przetestować solidność L-ki? Bo jak tak, to na pewno nie dostaniesz za nią tyle co byś chciał. Po drugie, co to za kryterium "wytrzyma", co wytrzyma? Jak ktoś foci w trudnych warunkach i jeden i drugi nie wytrzyma, w fotografii amatorskiej, do jakiej te szkła zostały stworzone pojęcie wytrzyma traci sens, bo nikt gwoździ tym wbijał nie będzie. Tamron ma wytrzymać 5 lat gwarancji, wcześniej i tak pójdzie pod młotek. Co do wartośąci to jeżeli kupisz Tamrona za 1300 a sprzedasz za 900 to masz 400 w plecy. Jak kupisz elkę za 4000 to sprzedasz ja za max 3000 (pod warunkiem, że nie testowałeś jej solidności , a więc 1000 w plery.
    Ostatnio edytowane przez arra ; 16-08-2012 o 13:47

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Uzależniony Awatar kaindox

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Miałeś okazję przetestować solidność L-ki? Bo jak tak, to na pewno nie dostaniesz za nią tyle co byś chciał. Po drugie, co to za kryterium "wytrzyma", co wytrzyma? Jak ktoś foci w trudnych warunkach i jeden i drugi nie wytrzyma, w fotografii amatorskiej, do jakiej te szkła zostały stworzone pojęcie wytrzyma traci sens, bo nikt gwoździ tym wbijał nie będzie. Tamron ma wytrzymać 5 lat gwarancji, wcześniej i tak pójdzie pod młotek. Co do wartośąci to jeżeli kupisz Tamrona za 1300 a sprzedasz za 900 to masz 400 w plecy. Jak kupisz elkę za 4000 to sprzedasz ja za max 3000 (pod warunkiem, że nie testowałeś jej solidności , a więc 1000 w plery.
    Jak kupisz używaną L 70-200 za 1700zł to za dwa lata sprzedasz za tyle samo, albo i więcej.
    Podałem Ci własny przykład: Tamrona 17-50 kupiłem za 1450, z trudem sprzedałem za 850zł, było widać ślady użytkowania i sporo zassanego kurzu w środku. Na używanej eLce zarobiłem 150zł. Poza osłoną przeciwsłoneczną brak śladów użytkowania. Nie używam sprzętu w ekstremalnych warunkach.
    Jeszcze jakieś pytania?
    A te 5 lat gwarancji to sobie wsadzisz pod nogę stołu jak się będzie kiwał jak kupisz używany sprzęt.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Jeszcze jakieś pytania?
    A te 5 lat gwarancji to sobie wsadzisz pod nogę stołu jak się będzie kiwał jak kupisz używany sprzęt.
    Mam, jak kupie sobie używanego Tamrona za 900 lub mniej to za tyle samo go sprzedam (bo dlaczego by nie), zwłaszcza że jest na gwarancji, dla kupującego to ma znaczenie. Jak Ci w dwuletniej L-ce, choćby bez ryski czy pyłku padnie elektronika, co zawsze się może zdarzyć, to będziesz się modlił by pod nogą stołu był taki papierek tylko, że z napisem Canon.

PS. Jeżeli już porównuj to do obiektywu, który choć trochę przypomina funkcjonalnie Tamrona. Canon bez IS nie jest konkurentem dla Tamrona VC, jest konkurentem, dla Tamrona Di, za 550PLN nówka. Jeżeli 200mm bez stabilizacji to minimum 2.8.
    Ostatnio edytowane przez arra ; 16-08-2012 o 14:49

www.pbase.com/arra

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Mam, jak kupie sobie używanego Tamrona za 900 lub mniej to za tyle samo go sprzedam (bo dlaczego by nie), zwłaszcza że jest na gwarancji, dla kupującego to ma znaczenie.
    Sprawdzałeś jak wyglądają warunki tej pięcioletniej gwarancji? Widocznie nie bo przy odsprzedaży prawa do gwarancji nie przenoszą się na nowego właściciela, a warunkiem otrzymania dodatkowych trzech lat jest zarejestrowanie sprzętu wraz z kopią dowodu osobistego

PS. Jeżeli już porównuj to do obiektywu, który choć trochę przypomina funkcjonalnie Tamrona. Canon bez IS nie jest konkurentem dla Tamrona VC, jest konkurentem, dla Tamrona Di, za 550PLN nówka. Jeżeli 200mm bez stabilizacji to minimum 2.8.

Miałeś chociaż ten obiektyw w ręku że takie dyrdymały wypisujesz?
    Jeśli chcesz porównywać Tamrona za 500zł do eLki to życzę powodzenia, widać lubisz sobie poprawiać humor słabymi dowcipami. Wg Ciebie pewnie Maluch to w sumie taki trochę mniejszy mercedes i na dodatek łatwiej nim zaparkować w mieście tylko cinkciarze i naiwniacy kupują merole.

Tamron ma swoje zalety ale nie oszukujmy się, największą z nich jest cena, potem cena i jeszcze raz cena.
    Sam wybrałem Tamrona 28-75mm i uważam że w tym przedziale cenowym jest bezkonkurencyjny, ale tylko w przypadku, kiedy cena ma znaczenie.
    Wyobraźcie sobie że przychodzi do Was św Mikołaj, chce Wam zrobić prezent i nie robi Wam ograniczeń w budżecie, naprawdę wybierzecie Tamrona?? Serio??

W przypadku tele nie miałem takiego problemu, różnica cenowa między całkiem przyzwoitym Canonem 75-300mm (1700zł) a 70-200mm L (2200zł) to nie była trzykrotność ceny jak w przypadku standardowego tele a 500zł co było do przełknięcia. Gdyby miał mi kto wtedy doradzić i wybrałbym używany obiektyw nic bym wtedy nie stracił na wartości a jeszcze może na eLce zarobił. DZisiaj widzę że Canonowskie 75-300 jako nówka kosztuje 1200zł.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    ...jeśli Tamron jest optycznie niegorszy od starej Eli, to warto rozważyć.
    Onanizm nie jest czymś złym i nie oceniam onanistów w kategoriach moralnych Mam takie wrażenie jednak, że stary zabobon o psuciu wzroku kryje w sobie trochę prawdy. Różnica między tamronem a 70-200/4 IS też nie jest powalająca chociaż tutaj argumentów po stronie eLki więcej (ale najważniejsze dla niektórych złotówy?). Ja mogę Ci najwyżej zaproponować podpięcie i ocenienie samemu, rozważenie za i przeciw...może niekoniecznie trzeba wydawać 4-5 tys. Natomiast wątek traktuje o nonIS i jak widać nie jest nic takie oczywiste.

- - - Updated - - -

...
    Sam wybrałem Tamrona 28-75mm i uważam że w tym przedziale cenowym jest bezkonkurencyjny, ale tylko w przypadku, kiedy cena ma znaczenie...
    Przeczytaj co napisałeś. Porównujesz taniego tamrona do jednego z lepszych canonowskich zoomów i przekładasz to na słabiutkie 70-200/4?
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Ja mogę Ci najwyżej zaproponować podpięcie i ocenienie samemu, rozważenie za i przeciw...
    Nie było Cię na plenerze w Warszawie, wtedy bym przymierzył :-) Ale ja już zachorowałem na IS.

Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    Nie było Cię na plenerze w Warszawie, wtedy bym przymierzył :-) Ale ja już zachorowałem na IS.
    Tamron też ma ISa :wink: A te kilka tysięcy różnicy można gdzieś przepić w barze Do W-wy nie dojechałem, ale to tzw. siła wyższa była. Nie wiem, może zapiszę się do Sergiusza na jakieś warsztaty to będzie okazja
    Jestę fotografę

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Przeczytaj co napisałeś. Porównujesz taniego tamrona do jednego z lepszych canonowskich zoomów i przekładasz to na słabiutkie 70-200/4?
    "w tym przedziale cenowym" - czy jak pojadę kursywą pogrubionym drukiem będę bardziej zrozumiały? Z miłą chęcią przytuliłbym 24-70L ale obecnie mnie nie stać. I Tylko dlatego wybrałem Tamrona, co nie zmienia faktu że eLka jest lepsza.
    Jeśli brać od uwagę stosunek jakości do ceny to pewnie Tamron wygrywa, jednak jak kogoś stać to dlaczego miałby oszczędzać na sprzęcie?
    Ja tam wolę odmówić sobie paru piwek i dozbierać do lepszego sprzętu. Jak ktoś woli wydać na alkohol - jego sprawa i żaden wyborów nie jest ani lepszy ani gorszy - jest tylko inny. Dlatego najlepszą radą jaką można dać jest- idź do sklepu, sprawdź samemu czy Ci wystarczy Tamron, czy wolisz dołożyć do jakości i czerwonego paska.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

idź do sklepu, sprawdź samemu czy Ci wystarczy Tamron, czy wolisz dołożyć do jakości i czerwonego paska.
    A co tu jest do sprawdzania, chcesz mieć wszystkie "ficzery" jak USM, IS, fajny zakers ogniskowych i jakość obrazu niewiele gorszą od czerwonych pasków, przy amatorskiej cenie, oto jest: Tamron 70-300VC. Jak nie zależy ci na "ficzerach" tylko na "raw power" czerwonego paska, kupujesz 70-200 f/4 non IS, jeszcze najlepiej używany, żeby nie stracić, do tego porządny statyw i w drogę.
    Ostatnio edytowane przez arra ; 16-08-2012 o 20:03

www.pbase.com/arra

Miasto
    53 N, 18 E

"w tym przedziale cenowym" - czy jak pojadę kursywą pogrubionym drukiem będę bardziej zrozumiały? ...
    Nie będziesz zrozumiany ponieważ żonglujesz argumentami jak chcesz. Przedział cenowy 24-70/2.8L, a tamronów 28-70 i 70-300 i c70-200/4 to dwa różne przedziały. Więc...mocno naciągasz argumentacje. Czy nie Ty pisałeś jak to jakościowo elka miażdży tamrona? To masz sample i powiedz gdzie to miażdżenie widać?
    Natomiast to co wybierze autor wątku (lub ktokolwiek inny) to nie moja sprawa. Jak również nie moją sprawą jest dociekać dlaczego wybrali tak a nie inaczej. Mogłem sobie śmiało kupić 100-400L, a kupiłem śmiesznego kundelka...ale to nie wątek o mnie. Natomiast bardzo bym zalecał zachowanie minimum zdrowego rozsądku przy wygłaszaniu jedynie słusznych opinii. Takowe nie istnieją.
    Jestę fotografę

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów