Kupiłem jako sprzęt który będzie niezawodny i nie zawiedzie mnie kiedy będę tego potrzebował
Chyba wyraźnie napisałem do jakiego obiektywu porównuję eLkę więc po co te złośliwości?No i... skąd wiesz, skoro...
Sam używam Tamrona (28-75) ale dlatego że nie stać mnie na sporo droższy 24-70L. Można sobie tłumaczyć że Tamrony są tak ostre jak Canon i na testach osiągają podobne wyniki jak dużo droższe obiektywy z czerwonym paskiem ale nie oszukujmy się, Canon daje dużo przyjemniejszy obrazek (czego niestety nie da się zmierzyć w testach zwłaszcza że jest to dosyć subiektywne odczucie).
W przypadku tele różnica w cenie jest dużo mniejsza, zwłaszcza jak się weźmie pod uwagę używaną eLkę, która w zasadzie nie powinna sie zużywać jak "zwykłe" obiektywy (o ile ktoś nią gwoździ nie wbijał).
Co do wersji IS - to stabilizacja przydaje się o ile nie fotografujesz poruszających się obiektów (ludzi, zwięrząt) bo tu mam wrażenie przyda się bardziej niższa waga ewentualnie lepsze swiatło. Sam się na tym naciąłem kupując 24-105L z IS - w efekcie Canona sie pozbywam i focę dalej poczciwym Tamronem ze światem 2,8
PS test który podrzuciłeś chyba wyrażnie wskazuję przewagę eLki no ale ja do testów podchodzę z rezerwą