Zobacz wyniki ankiety: Canon czy Tamron?

Głosujących
37. Nie możesz głosować w tej sondzie
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 103

Wątek: Canon 70-200L USM czy Tamron 70-300 F/4-5.6 DI VC USD?

Widok wątkowy

Uzależniony Awatar kaindox

Domyślnie Odp: Canon 70-200L USM czy Tamron 70-300 F/4-5.6 DI VC USD?

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    polecam zrobic dwa zdjecia jednej, wielokolorowej scenerii (zeby bylo niebieskie niebo, zielone krzaczki itd. itp.) i bedzie wyraznie widac...

to zalezy co sie foci. ale jednak widac roznice
    Różnice widać ale tak jak pisałem nie taką która mogłaby zdyskwalifikować któreś ze szkiełek.

Pozostaje jeszcze kwestia monitora na którym sie pracuję i tego gdzie zdjęcia publikujemy. W internecie- wiadomo, mało kto ma odpowiednie monitor i do tego jeszcze skalibrowany więc każdy może oglądać inny choć ten sam obrazek..
    Wydruki - zawsze lab może nawalić no i kwestia w jakim świetle oglądamy "odbitkę"
    Poza tym kwestia indywidualnego odbioru koloru przez każdą z osób zależy od tylu czynników (głodny, zmęczony itd) a do tego dochodzą osobiste preferencje. Wychodziz więc, że na poziomie amatorskim przywiązywanie do tego tak wielkiej wagi uważam za przerost formy nad treścią.
    Co innego reklama katalogi itp ale o takich zastosowaniach tutaj chyba teraz nie rozmawiamy.

tu mam kompletnie odwrotne wrazenie. Tamron na duzym otwarciu mi bardzo przyjemnie miekko rysowal. a 24-105 w rankingu uroku bokehu jest u mnie na dosc odleglym miejscu... glownie za tego typu przypadlosci:
    http://akustyk.fc.pl/temp/24105.jpg

bokeh jest de facto z defunicji wylacznie subiektywna kwestia
    gdyby nie podpis w linku byłbym pewien że to obrazek z Tamrona a już na pewno nie Canona. W egzemplarzach które mam sytuacja jest całkowicie odwrotna, pozostaje tez kwestia wołania.
    Mnie bardziej boli to jak Tamron radzi sobie (a właściwie nie radzi) z highlightami, źródłami światła w tle
    Ostatnio edytowane przez kaindox ; 16-08-2012 o 11:32

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów