jak nie patrzeć to ten tamron dostaje baty
Tamron 70-300 F/4-5.6 Di VC USD
Canon 70-200 F/4 L USM
jak nie patrzeć to ten tamron dostaje baty
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
Linki to mi akurat powiewają ;-) Robiłem zdjęcia 70-200 (w wersjach 2.8 i 4 z ISamii i bez), 100-400 canona, 120-400 oraz 50-500 sigmy. Sam zastanawiałem się co kupić i wygrał tamron ze względu na stosunek jakość/gabaryty/cena. Z czego cena odgrywała najmniejszą rolę w tym wszystkim (ale jednak).
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
Musztardy u Tamiego 28-75 nie zauważyłem, zresztą i tak zawsze majstruję suwakami. Mimo wszystko kolory jakie daje Canon 24-105L są dużo przyjemniejsze na wejściu ale jak pisałem przy wołaniu z RAWów to aż tak nie boli. Niestety sposób rozmycia tła w Tamronie sprawia że pod względem plastyki będzie u mnie daleko za Canonem a tego w żadnym teście nie da sie zmierzyć
Ale to tylko moja subiektywna opinia.
przykładów jest mnóstwo w necie wystarczy uruchomić google
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
Trzeba pamiętać, że wśród Tamronów są egzemplarze lepsze i gorsze. Ten z linkowanego testu jest zdecydowanie z tych drugich.
Ostatnio edytowane przez jacek_73 ; 16-08-2012 o 11:01
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
To jeszcze trzeba mieć możliwość wyboru czy też szczęście by na ten lepszy trafić. Ja przećwiczyłem dwa takie Tamrony i po drugim już mi się odechciało.
Nie twierdzę że Tamrony są gorsze optycznie - może i lepsze jak się trafi w dobrą sztukę. Mam tylko doświadczenie z 28-27 Tamrona, pokazujące co sie może stać z Tamronami po kilku latach jeśli chodzi o mechanikę. chyba że to też zależy od tego z jakiej serii się sprzęt trafi.
polecam zrobic dwa zdjecia jednej, wielokolorowej scenerii (zeby bylo niebieskie niebo, zielone krzaczki itd. itp.) i bedzie wyraznie widac...
to zalezy co sie foci. ale jednak widac roznice
tu mam kompletnie odwrotne wrazenie. Tamron na duzym otwarciu mi bardzo przyjemnie miekko rysowal. a 24-105 w rankingu uroku bokehu jest u mnie na dosc odleglym miejscu... glownie za tego typu przypadlosci:
http://akustyk.fc.pl/temp/24105.jpg
bokeh jest de facto z defunicji wylacznie subiektywna kwestia
Na szczęście Tamron daje 5 lat gwarancji, więc lata mi to co się stanie po kilku latach, to nie są obiektywy na lata, po dwóch, trzech kupujesz nowszy model i nadal jesteś finansowo do przodu.
PS. Miałem 70-200 2.8IS i wymieniłem na Tamiego 70-300VC ze względu na gabaryty. O ile optycznie to inna liga (zwłaszcza kolory i kontrast) to teraz mogę mieć wszystkie szkła w jednym plecaku, a i aparat z podpiętym Tamronem schowam bez problemu.
Aha i różnica 200 a 300 jest taka sama jest między 24 a 28, czyli znaczna.
Ostatnio edytowane przez arra ; 16-08-2012 o 11:21
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu