Tamron 70-300 F/4-5.6 Di VC USD
Canon 70-200 F/4 L USM
Wystarczy mi 200mm pewnie to będzie najczęściej używana przeze mnie ogniskowa. Ostrość sama w sobie jest dla mnie wystarczająca w obu obiektywach. Dlatego wydaje mi się, że sprawa sprowadza się do lepszy autofokus kontra stabilizacja - to, że canon nie ma stabilizacji to oczywiste, z tym że ma lepszy autofokus też mało kto dyskutuje. Mnie wydaje się, że lepiej mieć lepszy autofokus, bo to przydaje się zawsze, a stabilizacja od czasu do czasu.
Wydaje mi się, że jeśli nie potrzebujesz stabilizacji i 300 mm, to wybór jest oczywisty.
PRZEMOLO79 zalinkował porównanie ostrości obiektywów i faktycznie na 70 mm widoczna jest minimalna przewaga Tamrona. Ale dotyczy to ostrości a w jakości obrazka ważne są jeszcze inne parametry, jak choćby kolorystyka.
Ale mniejsza o to, trzymajmy się ostrości i porównajmy te szkiełka na 200 mm. Jak w tedy będzie wyglądał ten pojedynek? Canon na pełnej dziurze zjada Tamrona na śniadanie a do tego jest jaśniejszy! Nie mówię, że Tamron jest zły, to po prostu inne szkło. Na pewno ciekawa propozycja, jeśli tylko ktoś potrzebuje 300 mm.
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
Zdecydowanie C 70-200.
Tamron 70-300 to bardzo dobre szkło ale ustępuje jakością obrazka, ostroscia i szybkością.
Oczywiście to moje subiektywne odczucia.
Ja nie mówię że ma coś wspólnego to taka konkluzja do tego że Canon z serią L stoi prawie w miejscu od lat a Sigma i Tamron mocną trzęsą rynkiem ostatnio. Co nie znaczy że stare L-ki są złe sam mam i używam takowych każdego wybór
--- Kolejny post ---
Macie Panowie dużo racji porównując parametry obu C70-200 F4,0 L vs T70-300 VCD trudno się nie zgodzić, iż Canon ma ładniejszy subiektywnie obrazek jest nieco szybszy -może i owszem :-) Ma lepsze 200 mm to poza dyskusją bo tak jest jest solidniejszy no i Canonowski....Ja miałem pewnie średnią sztukę 70-200,gdyż w mojej pracy te parametry mnie nie przekonały i trudno było mi odróżnić dwa obrazki w ślepym teście (głównie koncerty) To że na 200 Canon ma f4,0 a Tami f5,0 jest w przypadku 6d bez znaczenia pza tym mam stabilizację i 300 mm w razie czego (jest jakie jest ale C go nie ma wcale). Zostałem więc przy amatorskiej konstrukcji vs "profesjonalna armata" do wbijania gwoździ :-) To na co zamienię Tamrona w przyszłości to będzie C70-200 f2,8 wersji I lub II tu widać różnicę i jest pogrom... ale to już inna bajka...
C70-200 f4L na 70mm nie jest super ostry, jednak na dluzszych ogniskowych jest juz calkiem przyzwoicie. Jezeli nie potrzebujesz 300mm, to odpusc sobie Tamrona. Canon , to lepsze szkielko.
C5DmkIV, C G5X II, C30, CA-1, FujiFilm X-T5, Sigma(X Mount) 10-18 2.8 DC DN, C50 1.8FD, C24-70 2.8IIL, C40 2.8, C 50 1.2L, C50 1.8II, C50 1.8STM, C135 2L
zamieniłem tę L-kę na Tamrona i jestem b. zadowolony
na 200mm L-ka (moja) przegrywała nawet z budżetową Sigmą 70-300 APO
stabi w Tamronie jest genialna, L-ka jej nie ma
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Chyba zdecyduję się na Canona, jak okaże się, że brakuje mi stabilizacji to pomyślę.