... kupiłem Metz 50 AF-1 i jestem zadowolony. Ciężko mi jest się wypowiedzieć, jak spisze się na dłuższą metę na imprezie, ale narazie podczas kilkudziesięciu testowych ujęć w różnych ustawieniach jest ok. Mogę sobie nawet pozwolić na zdjecia seryjne, gdyż lampa daje radę i naświetla jednakowo wszystkie kolejne ujęcia.
Tworzywo, z którego jest wykonana jest dobre jakości, metalowa stopka wzbudza zaufanie, wyświetlacz jest czytelny, a przyciski wciaka się łatwo. Niezbyt idealnym rozwiązaniem jest uruchamianie niektórych funkcji poprzez jednoczesne wciskanie dwóch klawiszy - nie jest to najwygodniejsze i wymaga potrenowania.
Dla niektórych dosyć istotny może być fakt niemałych gabarytów tego sprzętu i jego odczuwalnej masy. Zestaw 60D+grip+24-105L+M50AF1 to już niezły "klamot", dla mojej Żony absolutnie nieakceptowalny ( ale jakoś bardzo mnie to nie zasmuca).
Sporym argumentem dla mnie jest również serwis, który podobnie jak w przypadku Tamrona, znajduje się w Gdańsku.
Pozdumowując: polecam osobom oczekującym precyzji, szybkości i sporej mocy za przyzwoite pieniążki.