Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 97

Wątek: Canon 70-200 f4 - czy dopłacić do IS

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Canon 70-200 f4 - czy dopłacić do IS

akustyk,
    Ty patrzysz na sprzęt/iso z perspektywy pejzażysty (jeno); są jeszcze inne tematy, gdzie "szczegółowość" nie ma takiego znaczenia.
    Działa się wtedy tak, by w ogóle zrobić zdjęcie (w miarę czytelne), a nie rozważać 800, czy może już 1600

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Tym niemniej, w lustrzankach gdzie mozna fotografować bez IS, przy dalszym rozwoju matryc trzba chyba będzie wprowadzic jakis współczynnik do filmowego "prawa" : nieporuszone zdjęcie to czas [s] maksimum = 1/ogniskowa [mm].
    Teraz :
    5D3 to 36mm i 5760 pikseli czyli 160p/mm
    7D to 22,3mm i 5148 pikseli czyli 323p/mm
    SX260 to 6,17mm i 4000 pikseli czyli 648p/mm, ale stabilizacja w body i nie da się wyłaczyć

Nie spotkałem opracowania jak daleko teraz technologia matryc jest od gęstości filmów, rozdzielczość matrycy a rozdzielczość filmu.
    I kiedy, przy ilu Mpikselach to oszacowanie 1/ogniskowa zacznie być zbyt tolerancyjne

jp

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    ...
    I kiedy, przy ilu Mpikselach to oszacowanie 1/ogniskowa zacznie być zbyt tolerancyjne

jp
    Dużo zależy jak mocno drżą ręce - jednym więcej, innym mniej.

- panie doktorze, mam problem z alkoholem.
    -dużo pan pije?
    -połowę rozlewam.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Nie wszyscy robią ze swoich zdjęć fototapety 2,4 X 3,5 (metra). Dla większości max to jest 20X30 (cm).
    zapewne wlasnie dlatego ta "wiekszosc" modli sie godzinami nad Imatestami i tym podobnymi przypadlosciami

a tak serio... oczywiscie, masz racje, zupelnie czym innym jest obiektywne porownanie jakiejs tam cechy dwoch obiektywow, a zupelnie czym innym ocena na ile jakas roznica ma znaczenie.

zeby nie gadac po proznicy: obiektywnie 18-135 jest optycznym szmelcem, ktory nawet na laskawej dla optyki matrycy 40D nie potrafi wygenerowac czegos takiego jak szczegolowy obrazek. co np. kombinacja 5D mkII + 24-105 osiaga bez problemu pod warunkiem poprawnej obslugi. natomiast subiektywnie, to wlasnie ten pierwszy zestaw 40D + 18-135 laduje u mnie w plecaku na weekendowy wypad, a 5D mkII + 24-105 zostaje spokojnie w domu. bo tez fototapet raczej z tego nie zrobie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    akustyk,
    Ty patrzysz na sprzęt/iso z perspektywy pejzażysty (jeno); są jeszcze inne tematy, gdzie "szczegółowość" nie ma takiego znaczenia.
    poprawilem

a ze sa inne tematy... no przeciez nie jestem kotleciarzem, wiec mam swiadomosc, ze na mojej dzialce sie ta dziedzina sztuki nie konczy

nadal sie jednak upieram, ze modlenie sie nad tym "zeby bylo ostre" ustalajac jako warunki brzegowe ISO 800 na matrycy cropowej to naprawde jest spora przesada

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    Działa się wtedy tak, by w ogóle zrobić zdjęcie (w miarę czytelne), a nie rozważać 800, czy może już 1600
    hehe... brzmi jak argumentacja uzytkownika ajfona

a tak serio... oczywiscie, zgadzam sie z Toba, zasadniczo.
    www albo tez flickr

Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    zapewne wlasnie dlatego ta "wiekszosc" modli sie godzinami nad Imatestami i tym podobnymi przypadlosciami ...
    To, że ktoś robi fototapety to nie grzech i nie podlega to mojej ocenie. Jeżeli ktoś tak to odebrał to najmocniej przepraszam. Oczywiście standardy odpowiednio szybują wtedy w górę i nie ma co z tym dyskutować. Natomiast dla większości robiących odbitki 10X15 mogę tylko powiedzieć: nie ma co się obawiać wysokiego ISO
    Jestę fotografę

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    To, że ktoś robi fototapety to nie grzech i nie podlega to mojej ocenie. Jeżeli ktoś tak to odebrał to najmocniej przepraszam. Oczywiście standardy odpowiednio szybują wtedy w górę i nie ma co z tym dyskutować. Natomiast dla większości robiących odbitki 10X15 mogę tylko powiedzieć: nie ma co się obawiać wysokiego ISO
    tak z glebi serca, trzezwo oceniajac sytuacje: jesli mowimy o odbitkach 10x15, to w zasadzie moglibysmy sobie to forum odpuscic i spokojnie ograniczyc do Forum poświęcone telefonom komórkowym - Telefony komórkowe
    bo to w zupelni wystarczyloby, gdybysmy ograniczali sie w 100% do tego co "potrzebujemy" a nie tego co "chcemy" miec.

szczesliwie, nie zawsze ograniczamy sie...
    www albo tez flickr

Coś już napisał
    Miasto
    Pomorze

Zależy "jaką" masz rękę, ale biorąc pod uwagę pochmurne dni, czy zdjęcia w lesie, na Twoim miejscu nie zastanawiałbym się i kupił wersję z IS.
    Ostatnio edytowane przez morlight ; 15-08-2012 o 13:07
    Cyfrowo i tradycyjnie.

Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    tak z glebi serca, trzezwo oceniajac sytuacje: jesli mowimy o odbitkach 10x15, to w zasadzie moglibysmy sobie to forum odpuscic i spokojnie ograniczyc do Forum poświęcone telefonom komórkowym - Telefony komórkowe
    bo to w zupelni wystarczyloby, gdybysmy ograniczali sie w 100% do tego co "potrzebujemy" a nie tego co "chcemy" miec.

szczesliwie, nie zawsze ograniczamy sie...
    Nie mogę sobie odpuścić forum, bo potrafię tylko przyłożyć oko do wizjera i nacisnąć spust migawki. Reszty dowiaduję się z forum C-B.info właśnie. Telefonem zdjęcie? To już wyższa szkoła jazdy i umiejętność dla mnie chyba niedostępna.
    Jestę fotografę

Początki nałogu Awatar Heilsberg
    Miasto
    Lidzbark Warmiński

Podejrzewam, że szkło kupisz na lata więc ja bym się nie zastanawiał tylko brał z IS, tym bardziej, że wersja IS jest lepsza optycznie.
    EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM

Miasto
    53 N, 18 E

Tak sobie pomyślałem, że dobrze by było zobaczyć jak to wygląda w praniu. Na szczęście pogoda jest "ponura" to nie było żadnego problemu. ISO ustawione na 400, przysłona na 4, las ni to gęsty ni rzadki, zdjęcia cz-b bo nie miałem jak ustawić balansu bieli (a jakże), JPEG najbardziej skompensowany w rozmiarze S 'prosto z puszki'. Żadnego statywu oraz ISa. Byłem przed obiadkiem to ręce mi drżały troszkę bardziej (a do tego wizja, że zaraz dopadnie mnie deszcz). Jednym słowem, dałoby się troszeczkę lepiej (ostrzej) to zrobić.

IMG_6861.JPG
    IMG_6860.JPG
    IMG_6855.JPG
    IMG_6857.JPG
    IMG_6858.JPG
    IMG_6856.JPG
    IMG_6859.JPG
    Jestę fotografę

Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów