Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 34 z 34

Wątek: Jak sie przesiadac z amatorskiego sprzetu - od body czy od szkiel?

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie Odp: Jak sie przesiadac z amatorskiego sprzetu - od body czy od szkiel?

Podpisuję sie pod postem wyżej. Mam zdanie, że nie trzeba dorastać do 5D czy 1D jak niektórzy tu "mądrze" piszą. Jak Cię stać, kupuj, im lepszy sprzęt tym więcej daje możliwości. Inna kwestia czy chcesz się w tym kierunku rozwijać i czy ma sens wydawanie większych pieniędzy na coś, z czego możesz niedługo zrezygnować.
    Jeżeli masz ograniczony budżet ja proponuję najpierw szkiełka, później lepsze body - sam też tak robiłem. Teraz nie oszczędzam ani na szkłach, ani na body, jestem amatorem, ale cenię jakość.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Domyślnie Odp: Jak sie przesiadac z amatorskiego sprzetu - od body czy od szkiel?

5D, 5DmkII, 16 f/2.8(fisheye) , 50 f/1.4 , 85 f/1.8 , 17-40 f/4L , 24-105 f/4L , 135 f/2 , 70-200 f/2.8 ISmkII, 400 f/5.6L , LENSBABY COMPOSER , 2xEX580II

Coś już napisał

Witaj,
    odejdę trochę od istoty Twoich wątpliwości co najpierw body czy szkło i zaproponuję żebyś zastanowiła się nad tym jaki to ma być aparat.
    Wszystko zależy od tego czego spodziewasz się po planowanej zmianie - lepszego obrazka czy sprawniejszego AF.
    Ja, w poszukiwaniu lepszego IQ po kilku latach użytkowania 400D z Sigmą 18-50 zmieniłem ją na 17-40L i... obrazek nie stał się lepszy ale za to nie zdarzały mi się już praktycznie nietrafione z ostrością fotki.
    Kolejne kroki jakie mogłem podjąć aby poprawić jakość wypluwanych fotek to stałki albo FF.
    Zdecydowałem się na używane 5DI i to był dobry krok - przeglądając fotki z wycieczek, na których zamiennie z żoną używamy 5D+24-105 i 400D+17-40 nie trzeba sprawdzać exifów, żeby poznać które zdjęcie z jakiego jest aparatu.
    Biorąc pod uwagę, że niewiele trzeba dopłacić do 7D żeby kupić używane 5DII nie zastanawiałbym się zbytnio... a co najpierw?
    Może to już mniej istotne...

Bardzo jeszcze raz wszystkim dziekuje - i, cycu007, wielkie dzieki za wklejenie zdjec, o to mi wlasnie chodzilo.
    Kupilam w koncu obiektyw 135mm, jestem zachwycona - glebia ostrosci, sama ostroscia, oddaniem kolorow i szybkoscia, i to wszystko na tym moim 400d...
    Jesli chodzi o aparat, to stanelo w koncu na 5DII, zbieram wiec teraz...
    Jeszcze raz dziekuje!

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów