Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Jak sie przesiadac z amatorskiego sprzetu - od body czy od szkiel?

Mieszany widok

Domyślnie Jak sie przesiadac z amatorskiego sprzetu - od body czy od szkiel?

Dobry wieczór,

Zamierzam przesiąść się z Canona 400d na coś bardziej profesjonalnego. W grę wchodzi Canon 7d lub 5d, jeszcze się z różnych powodów waham.
    Do nowej puszki chciałabym mieć profesjonalne szkło - tu wybór był prostszy i padł na Canona EF 135mm f/2L (z czasem miałabym nadzieję rozbudować kolekcję).

I stąd pytanie - ponieważ w żadnym wypadku nie stać mnie na jednoczesne kupno i body, i obiektywu, jaki ruch jest bardziej sensowny: spędzić parę miesięcy z Canonem 400d i obiektywem 135mm czy z Canonem 7d i moimi dotychczasowymi obiektywami - EF 50mm f/1.8, EFS 18-55 f/3.5-5.6 i EF 75-300mm f/4-5.6 III USM?

Intuicyjnie skłaniałabym się ku kombinacji stare body-nowy obiektyw, ale co ja wiem...

Będę wdzięczna za podpowiedzi,
    (i zdaję sobie sprawę, że moje pytania wywołaja spore rozbawienie :razz.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    ZPL

Domyślnie Odp: Jak sie przesiadac z amatorskiego sprzetu - od body czy od szkiel?

Zastanów się nad tym, bo 400D+135mm do będzie trochę dłuuuga ogniskowa, chyba że właśnie taką potrzebujesz.W tym wypadku zostaw sobie też 50mm. Przede wszystkim zależy co focisz.

Początki nałogu Awatar adino
    Miasto
    Chełmża/Toruń

Domyślnie Odp: Jak sie przesiadac z amatorskiego sprzetu - od body czy od szkiel?

wszystko zależy od tego co tak naprawde bardziej potrzebujesz... zastanów się do czego wykorzystasz 400D +135mm (to już niezłe tele wychodzi)

ja to bym kupił nowe body zostawił 50mm reszte sprzedał i kupił 28mm wtedy jeszcze z czasem uzbierasz na 85 i masz fajny zestaw.. ale ja patrze na stałki bo sam teraz się przesiadam na nie :P

oczywiście wszystko zależy ide możesz wydac i do czego sprzet ma służyć bo kombinacji można zrobić co najmniej kilka
    Ostatnio edytowane przez adino ; 13-08-2012 o 21:01

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

w sumie ciekawy wybór 135 jako "jedyne profesjonalne szkło".
    Do cropa (czyli 7d także) to naprawdę ciasno będzie.
    Samo szkło jest miodne, też je chcę, ale nie zaczynałabym od niego kompletować zestawu.

Przemyśl to jeszcze. O ile do 7d to masz jeszcze coś na szeroko, to przy 5d zostajesz z 50tką.
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Dziekuje Wam wszystkim za odpowiedzi i juz tlumacze: myslalam o tej 135-tce, bo fotografuje psy, dosc czesto w ciemnawych halach wystawowych, a najczesciej w plenerze i to glownie w ruchu, choc i portrety mi sie zdarzaja. Ta 85-tka wydaje mi sie do tego celu przykrotka, ale moze sie myle. Aha, no i czasem robie zdjecia znajomym grajacym w cos na hali.

najeli, nie wyrazilam sie precyzyjnie, nie mialoby to byc jedyne profesjonalne szklo, a raczej "pierwsze profesjonalne szklo". w drugiej kolejnosci, przed jakimkolwiek kolejnym obiektywem, pojawilby sie nowy aparat.

jotes25, nie ukrywam, mam lekki metlik w glowie, jesli chodzi o sam aparat; musze jeszcze powaznie sprawe przemyslec (i doczytac troche;-) ).

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Ja kombinowałem dawno temu i robiłem tak że najpierw szkła a body się z czasem zmieniało. z 30d na FF przeszedłem jak miałem już fajny zestaw szkiełek.
    135L posiadam i jest rewelacyjne ale na cropie jakoś mi nie leży za to na 5d powala.
    Nie chcę cię odciągać od 135 ale najpierw kupiłbym 85 1.8 (jest super) a potem zbierał na resztę. Chyba że taka ogniskowa Ci pasuje wówczas nie ma co się zastanawiać.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Napisz może co zamierzasz fotografować......Czego oczekujesz po tym szkle?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Wszystkie powyższe uwagi są sensowne. Jednak, o ile zmiana szkła zawsze coś zmienia w generowanym obrazku, to zamiana 400d na 7d raczej rzadko. Dodatkowo, rozważane przez Ciebie 7d i 5d, to bardzo różne korpusy do innych zastosowań. Więc zmianę korpusu przemyślałbym jeszcze parę razy
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 13-08-2012 o 21:27

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Wymieniaj obiektywy. Po zapięciu czegoś lepszego do 400D naprawdę można się zdziwić. Po jakimś czasie, jak człowiek ochłonie to zaczyna marudzić, ale pierwsze zdjęcia z 400D+85f/1,8 rzuciły mnie na kolana. Może ci trochę brakować wyższych czułości w pomieszczeniach, ale z ciemniejszymi i słabszymi szkłami lepszy korpus też nie pokaże swoich możliwości.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Początki nałogu Awatar Heilsberg
    Miasto
    Lidzbark Warmiński

Tyle, że przeskok z 400D na 7D daje naprawdę dużo, szczególnie jeśli chodzi o prędkość, użyteczne iso i autofokus. Wiem, bo sam dokładnie tak się przesiadłem. A przy psach to dosyć istotne może być.
    EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów