Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: Jak sie przesiadac z amatorskiego sprzetu - od body czy od szkiel?

Coś już napisał

Domyślnie Odp: Jak sie przesiadac z amatorskiego sprzetu - od body czy od szkiel?

Lepiej zacznij od szkiel... a odnośnie puszki to dobrze się zastanów czy 7d czy 5d... a może 1ka jeśli nie musi być nowa...

Początki nałogu Awatar adino
    Miasto
    Chełmża/Toruń

Domyślnie Odp: Jak sie przesiadac z amatorskiego sprzetu - od body czy od szkiel?

Cytat Zamieszczone przez arst Zobacz posta
    Lepiej zacznij od szkiel... a odnośnie puszki to dobrze się zastanów czy 7d czy 5d... a może 1ka jeśli nie musi być nowa...
    problem jest w tym że te dwie puszki bardzo się od siebie różnią... 5D to nie do sportu i szybko poruszających się obiektów wiem bo sam mam i można się namęczyć przy szybko poruszających się obiektach...a 7D wiadomo że AF dużo lepszy i szybszy ale też i inny obrazek...wszystko zależy na czym bardziej zależy.

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Cytat Zamieszczone przez Heilsberg Zobacz posta
    Tyle, że przeskok z 400D na 7D daje naprawdę dużo, szczególnie jeśli chodzi o prędkość, użyteczne iso i autofokus. Wiem, bo sam dokładnie tak się przesiadłem. A przy psach to dosyć istotne może być.
    Tylko porównaj szkła ze swojej stopki i szkła autorki wątku. Nie twierdzę, że różnica między puszkami będzie niewielka, ale dobra puszka ze szkłem, które nie wykorzysta jej możliwości to nieporozumienie (moim zdaniem).
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Jeżeli wahasz się pomiędzy 7D a 5D, kup 7D. Ci kórzy kupują 5D wiedzą czego chcą .

Nie zgodzę się, że 5DII nie da się fotografować sportu. Kocham rajdy i zawsze zabieram na nie 3 szkiełka: 24-105, 70-200/2.8 i 135L. Absolutnie żadnych problemów z AFem przy szybko poruszających sie autach. Na palcach jednej ręki można policzyć nie trafione ujęcia z całego dnia. 5-ka daje też bez dyskusji lepszy obrazek niż 7D. Nie miałem okazji używać 135L z 7D, ale często używałem z 50D i 5DII. Z tym drugim zdjęcia są wręcz rewelacyjne.
    Jeżeli zamierzasz fotografować psy przy wyższych ISO, to odpowiedź nasuwa sie sama.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za rady.

Zacznę więc od wymiany moich kitowych (w polskim znaczeniu tego słowa ) obiektywów, a przynajmniej od zakupu tej 135-tki.
    Co do body, to się trochę jeszcze powaham - 7d kusiła mnie AF-em i liczbą klatek na sekundę, za to zrażała szumami na wyższych czułościach. A z drugiej strony zdjęcia robione 5d, których widziałam juz teraz setki na internecie, są powalające. Tylko jednak nie wiem, czy jestem gotowa na przesiadkę na aparat pełnoklatkowy - jestem samoukiem i choć robię zdjęcia od 20 lat, to mam dość powierzchowną wiedzę teoretyczną. Czy mając (podobno) nienajgorsze oko, instrukcję obsługi i dużo dobrych chęci, będę w stanie wykorzystać w pełni 5d...;-)?

Ale to pytania, na które chyba sama sobie będę musiała odpowiedzieć...

Początki nałogu Awatar adino
    Miasto
    Chełmża/Toruń

Cytat Zamieszczone przez lusia Zobacz posta
    Ale to pytania, na które chyba sama sobie będę musiała odpowiedzieć...
    dokładnie tak ja Ci powiem ze z 350D przesiadłem się na 5D jeszcze jako zupełny amator i nie powiem ale jakiś rok czasu dojrzewałem z tym aparatem ale nic a nic nie żałuję tej przesiadki bo w końcu zaczęliśmy się dogadywać a ja zacząłem z niego wyciągać to co najlepsze kwestia treningu i oczytania

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez lusia Zobacz posta
    Tylko jednak nie wiem, czy jestem gotowa na przesiadkę na aparat pełnoklatkowy - jestem samoukiem i choć robię zdjęcia od 20 lat, to mam dość powierzchowną wiedzę teoretyczną. Czy mając (podobno) nienajgorsze oko, instrukcję obsługi i dużo dobrych chęci, będę w stanie wykorzystać w pełni 5d...;-)?
    A to trzeba być na to gotowym? Zarówno 7D jak i 5D obsługuje się tak samo, zdjęcia też robi się tak samo, tylko efekt jest inny. Praca z FF jest o wiele przyjemniejsza już podczas fotografowania - duży i jasny wizjer a nie patrzenie w tunel.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Jesli chodzi o zmiane body jako pierwsze to z mojego doswiadczenia wiem ze nic nie zastapi dobrego szkla wiec chyba jako pierwszy krok i ograniczone fundusze kupil bym szpkielko natomiast tak jak napisane powyzej 135mm na 400d lub 7d daje nam ponad 210mm a to juz jest duzo jesli chodzi o fotografowanie psow , co do body sam przesiadlem sie z 50d na 5d i to byl strzal w 10 , przyjemniejsza praca osobiscie mam 5dmkII wiec nie mam za bardzo porownania jesli chodzi o AF ale swoim pstrykalem odzutowce przeatujace 70-100 metrow ode mnie i wszystko bylo ok chyba najlepsza opcja dla ciebie bylo by powertowanie w internecie i poszukanie zdjec z 5d psow w ruchu itp wtedy bedzie wszystko jasne
    5D, 5DmkII, 16 f/2.8(fisheye) , 50 f/1.4 , 85 f/1.8 , 17-40 f/4L , 24-105 f/4L , 135 f/2 , 70-200 f/2.8 ISmkII, 400 f/5.6L , LENSBABY COMPOSER , 2xEX580II

Dzieki!
    Sporo szukalam w internecie, przetrzasnelam flickr, ale dosc trudno znalezc zdjecia psow w ruchu robione 5d, w ogole trudno znalezc zdjecia psow w ruchu. Ale jak juz znalazlam tych kilka pstryknietych 5d mk ii, to sie zachwycilam. A portrety psie, ktorych sie naogladalam w czasie tych poszukiwan, zupelnie powalajace. Inna liga. Kusi to 5d, kusi.

Mialabym prosbe - czy ci z Was, ktorzy uzywaja 5d ii k do zdjec ruchomych obiektow, mogliby podac jakies linki do swoich albumow? Dzieki wielkie.

Uzależniony Awatar jac+

Przechodzenie na coś bardziej pro chyba zacząłbym od szkieł. Optykę kupowałbym od razu z mocowaniem EF, czyli kompatybilną z APS-C i FF. Sam taka drogę wybrałem. Jedynym szkłem pod cropa jakie kiedykolwiek miałem był 18-55 IS i pomimo, że do dziś wciąż mam "tylko" 50D działam wyłącznie na szkłach pełnoklatkowych. W momencie przyszłościowej przesiadki na FF zestaw optyki mam jak znalazł.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów