Możliwe jednak, że źle coś wydumałeś, albo skrót myślowy Ci się zrobił – po tym, co dalej piszesz, widzę, że nie ogarnąłeś zasad do końca.Zamieszczone przez Diodak
No i to co wyżej – to są automatyki we Frontierze (nazwijmy je tak). Wg własnego algorytmu stara się przerobić na papier jak najwierniej, obsługa patrzy – ocenia, decyduje – tak robią masowo. Każą sobie przynosić pliki w sRGB – bo jak dostaną Adobe RGB – to maszyna i tak nie skonwertuje poprawnie – wymaga źródła sRGB. Tego nie używam – nie po to mi zarządzanie barwą.Zamieszczone przez Diodak
PD – czyli tak nazwijmy maszynę z wyłączonymi ulepszaczami – co dostanie, to wywoła bez ingerencji -zgadzasz się? W tym trybie robi się wydruki do profilowania. I takiego puszczania odbitek oczekuję od obsługi – z resztą sam sobie poradzę. Po prostu traktuję minilab, jak drukarkę ulokowaną zdalnie. Dokładne profile dostarczone przez obsługę pozwalają mi tak przygotować pliki – żebym z efektu, który sobie zobaczę na swoim monitorze był później zadowolony.Zamieszczone przez Diodak
To już sam sobie dodałeś. Pisałem, że nic nie konwertują – ja to robię na swoim komputerze.Zamieszczone przez Diodak
Minilab w dalszym ciągu olewa osadzone profile i zakłada, że wsio jest w sRGB – ale nic nie zmienia. Ja mu sam w pliku a’la sRGB podmieniam wartości – żeby skorygować tak, jak chcę.
Lab nie ma wszystkich barw mieszczących się w sRGB – własnie stąd jest sens profilowania.Zamieszczone przez Diodak
Ogólnie przestrzeń papieru jest mniejsza niż sRGB, ale przekracza ją w kilku zakresach i szkoda, żeby lab obcinał to do granic sRGB na dzień dobry. W opcji bez ulepszania (PD jak wolisz) mogę wykorzystać te dodatkowe zakresy.
„Gdybym puścił plik po konwersji opcją drugą to bym dostał ocieplone i odrobinę ciemniejsze fotki” ???? Przecież puszczam i wychodzą idealnie takie same. Twój Lab ma niedokładny profil, albo Ty masz coś nie tak z kalibracją monitora.
I po co komplikujesz? Właśnie w tej metodzie chodzi o to, żeby mi już nic nie popsuli – po prostu puszczać bez dotykania.Zamieszczone przez Diodak
Zasadnicze pytanie: Wiesz, jak tworzy się profile?
Jeśli tak - to przemyśl ten proces i zastanów się od nowa, jak ich używać.