Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Wątek: profil laba

Widok wątkowy

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez perqsista
    Lab do którego wysyłam posiada tylko 1 profil więc chyba nie będą mieli problemu ze stwierdzeniem, ze chodzi o ich własny ICC. Mogę jeszcze w opisie zlecenia zaznaczyć, że korzystałem z ich ICC i o ile nie wygenerują w tym czasie nowego to powinno być wszystko OK bez załączania do każdego pliku.
    Możesz nie załączać profilu w pliku – po konwersji do niego. Jeśli korzystasz z internetu - przyśpieszy to znacznie transfer.
    Frontier calkowicie ignoruje osadzone profile - dlatego nie potrafi sobie poradzic np. z Adobe RGB.
    Profil osadzony bardziej służy do późniejszej identyfikacji pliku - jeśli kiedyś do niego zajrzysz, i zapomnisz do jakiego profilu go konwertowałeś (bo i tak jest przecież skonwertowany).
    Konwersja ma za zadanie wpisanie takich wartosci RGB do pliku - żeby maszyna traktując plik jako sRGB mogła nam zrobić zdjęcie tak, jak sobie zaplanowaliśmy w Photoshopie.
    Profil icc opisując gamut papieru maszyny z wyłączoną automatyką poprawek (ale działajacą w sRGB) - pozwala "oszukać" sprzęt przez podmianę warości RGB dla każdego piksela w zdjęciu, zgodnie z celem renderingu przyjętym w Photoshopie.
    Może tak "oszukać" ponieważ wie, jak maszyna się zachowa - prościej nie umiem

Radzę na początku dogrywania takiej współpracy pojawić się możliwie osobiście i sprawdzić, jak przebiega takie "używanie" profilu przez obsługę.

Mój znajomy z labem Noritsu utworzył specjalne kanały dla zdjęć z profilami (powyłączane automatyki) i sam jest bardzo szczęśliwy - bo ma mniej zachodu z taką pracą. Otwiera zdjęcia - wpisuje ilości zgodnie z opisem w zamówieniu i puszcza. Nie interesuje go, co wyświetla monitor maszyny - dba tylko, żeby kanał papieru był idealnie zbalansowany.
    Obsługuje tak kilku zawodowców – oni są odpowiedzialni za swoje zlecenia (oczywiście kalibrują monitory sprzętowo).

Cytat Zamieszczone przez Diodak
    Z całym szacunkiem Duty ale kolejna bzdura . Nie mam teraz czasu aby wyjaśniać, ale od czasu pojawienia się tematu o zarządzaniu kolorem w PS z użyciem profili mam ochotę napisać artykuł ze sprostowaniem. Bo całe to gadanie to głównie teoretyzowanie i to bardzo uproszczone, a praktyki i obeznania z oprogramowaniem ciągle mało .
    Z niecierpliwością będę czekał na oświecenie w tej materii. Nie twierdzę, że mam monopol na wiedzę

Jeśli chcesz uzywać innej metody konwersji niż względna kolorymetryczna lub zmienić kompensację punktu czarnego to możesz dokonać konwersji w PS a następnie puścić opcją PD Fuji i też bodajże bez dołączania profilu.
    A jak można dokonać jakiejkolwiek konwersji, bez dokonywania konwersji??
    Upierasz się, że sam softproof bez konwersji pozwoli określić cel renderingu – ciekawe, gdzie to będzie zapisane w pliku – może mam list dołączyć obsłudze?

Swoją drogą konwertowanie na sztywno do profilu labu wymusza włączenie profilu labu jako przestrzeni roboczej co przy obróbce fotek w przestrzeni sRGB jest uciążliwe.
    A kto każe włączać profil labu jako przestrzeń roboczą? gdzie?
    Niech obsługa tylko mi to puści identycznie, jak puszczała plik testowy kiedyś – wtedy przecież nie mieli profilu – bo właśnie puszczali w celu jego zrobienia.
    Czyli niech działają tylko z wyłączonymi opcjami automatycznego „udoskonalania” moich zdjęć – koniec moich wymagań.
    Od dawna wysyłam tak swoje zdjęcia na 4 różne maszyny i ani ja, ani laboranci nie mają żadnego problemu.
    Uwierz mi – między innymi żyję ze sprzedaży zdjęć, które robię – nie ma tu samej teorii.
    Opisuję, co robię – sprawdza mi się doskonale.
    Ostatnio edytowane przez Duty ; 24-02-2006 o 01:00
    Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Uprawnienia umieszczania postów