Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 43

Wątek: profil laba

Uzależniony Awatar Diodak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Duty
    Dziwne rzeczy, w końcu powinni to zrobić już dawno, ale wtedy problemy z obsługą (nie piję do Ciebie! ) by wzrosły.
    Najprościej będzie, jak pobierzesz testy z Fotosite:

http://www.fotosite.pl/index.php?title=Kalibracja

(na samym dole) Puść je przez laba i opisz, jak wyszło.
    Z tego co mi znajomy laboludek mówił, to "normalnie" wszystkim puszczają opcją 2 czyli tak jak wcześniejszy Frontier działał. Fotki są cieplejsze (dodany żółty), mają większy kontrast i czarny jest bardziej czarny niż w pliku. Troche to nie jest fajne, bo jak mam ładnie histogram dociągnięty i słabowidoczne cienie to mi jechali w całkiem czarny i nic nie było widać . Teraz przynosze czyste TIFFy i mówię, że puszczamy opcją pierwszą... i wychodzą takie jak chce .

Pliczki testowe sciągnąłem, wywołam przy najbliższej okazji.

Sam zamierzam przygotować sobie takie testy na targi i pokatować FUJI, Noritsu, Dursta i co tam jeszcze znajdę. Oprócz tego popytam techników o to, jak maszyny mają rozwiązaną obsługę profili (będę mógł chociaż zweryfikować, czy bajek nie plotą)
    Nie miałem do czynienia z Noritsu więc nie wiem, jak znajdę profil w necie, to chociaż "teoretycznie" sobie zerknę na proof'a w PS .

Edit: Sciągnąłem profile Noritsu dla kilku różnych papierów i mają gamut podobny do Frontiera.
    Ostatnio edytowane przez Diodak ; 11-02-2006 o 02:27
    EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Bywalec Awatar PALOMBO
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

frontier ani żadna inna maszyn nie robi czegoś sama , jak ktoś (laboludek) nie myśli albo mu się nie chce to robi na standardowych ustawieniach ( autokorekcja ) wtedy maszyna owszem "dociąga" wydruki do profilu ustawionego w maszynie ( kontrast , rozjaśnienie cieni , wyostrzanie .. ) ale wystarczy dać tą opcje na OFF i już wydruki są dokładnie takie jak w pliku . Co innego jak Laboludek wkłada własną inwencje i koryguje pliki mu dostraczane ( kolor , gęstość , kontrast , rozjaśnianie cieni ... )

Reasumując :
    Wystarczy powiedzieć żeby nie ingerowali w plik i wyłączyli opcję autokorekcji i będzie wszystko tak jak w pliku

A co do Domu Turysty :
    Naprawde zależy na kogo się trafi (laboludka ) w moim odczuciu najlepiej tam wykonuje wydruki ten cxłowiek z bródką , ( z tego co wiem to on zajmuje się obsługą przez NET ) . Jak oddje mu prace zawsze mam tak jaj chciałem
    20D , latarka i jakieś szkło

Bywalec
    Miasto
    nml

Domyślnie

Laboludek przychodząc do pracy po uruchomieniu frontiery robi test.Wypuszcza kartkę z odcieniami szarości/ kolorów.Ten test wkłada do densytometra i jeżeli wyjdzie ok to można robić zdjęcia .Maszyna ma ustawione w opcjach autokorekcje/ które ustawia się raz na pare lat.W dodatkowych ustawieniach oczywiście można dokontrastować zdjęcie,rozjaśnić elementy niedoświetlone itp.Jeżeli wywołasz zdjęcie w labie i zrobisz odbitke gdzieś na identycznej maszynie to na 90% te zdjęcia będą się różniły.Każda maszyna przed pierwszym uruchomieniem jest ustawiana indywidualnie przez technika, w moim przypadku firmy Fuji.Z mojego doświadczenia wiem, iż po puszczeniu zdjęcia z innego komputera niż tego przy maszynie, zdjęcie będzie się różnic kolorystycznie, gęstościowo.Wszystko zależy od laboludka i kalibracji monitora z maszyną.

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PALOMBO
    Reasumując :
    Wystarczy powiedzieć żeby nie ingerowali w plik i wyłączyli opcję autokorekcji i będzie wszystko tak jak w pliku
    Właśnie chodzi o to, czy najnowsze Frontiery obsługują już znakowane pliki (z osadzonym profilem)? Bo jeżeli dalej nie odróżniają AdobRGB od sRGB (a tak wg mnie jest) - to potrzebna jest konwersja do profilu labu. Wtedy operator zobaczy zmienione kolory na monitorze - inne niż my sobie założylismy przygotowując plik. Wtedy trzeba go uprzedzic, że zdjęcie jest już skonwertowane do profilu i zeby nie ruszał.
    Żeby zobaczyć różnicę, o jaką mi chodzi, polecam skonwertować w Photoshopie zdjęcie do profilu labu, a potem obejrzeć je i w Photoshopie i w jakiejś przeglądarce, nie obsługującej profili (wyjdzie to jak na monitorze minilabu) - najlepiej na zmniejszonych oknach obok siebie.
    Zależnie od motywu różnice mogą być nawet kolosalne.
    Ostatnio edytowane przez Duty ; 11-02-2006 o 14:29
    Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Bywalec Awatar PALOMBO
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Właśnie chodzi o to, czy najnowsze Frontiery obsługują już znakowane pliki (z osadzonym profilem)? Bo jeżeli dalej nie odróżniają AdobRGB od sRGB (a tak wg mnie jest) - to potrzebna jest konwersja do profilu labu. Wtedy operator zobaczy zmienione kolory na monitorze - inne niż my sobie założylismy przygotowując plik. Wtedy trzeba go uprzedzic, że zdjęcie jest już skonwertowane do profilu i zeby nie ruszał.
    Żeby zobaczyć różnicę, o jaką mi chodzi, polecam skonwertować w Photoshopie zdjęcie do profilu labu, a potem obejrzeć je i w Photoshopie i w jakiejś przeglądarce, nie obsługującej profili (wyjdzie to jak na monitorze minilabu) - najlepiej na zmniejszonych oknach obok siebie.
    Zależnie od motywu różnice mogą być nawet kolosalne.

mam do czynienia z 370 , sprawdze ( bo do tej pory nie miałem powodu tego robić ) wydrukuje 2 zdjęcia i dam znać co i jak wyszło .
    20D , latarka i jakieś szkło

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Właśnie chodzi o to, czy najnowsze Frontiery obsługują już znakowane pliki (z osadzonym profilem)? Bo jeżeli dalej nie odróżniają AdobRGB od sRGB (a tak wg mnie jest) - to potrzebna jest konwersja do profilu labu.
    Z tym AdobeRGB to trochę za daleko przynajmniej w przypadku Fuji . U nas teraz po zmianach jest Frontier 355, ale z nowym oprogramowaniem F 350 też powienien mieć obie opcje sRGB Fuji i PD Fuji.

Puszczając przez sRGB Fuji mam dokładnie to co na monitorze pracującym w sRGB bez żadnego profilowania i konwertowania. Chociaż w zasadzie opcja PD Fuji jest trybem "bez konwersji", ale widocznie o co innego tu chodzi . Fotki w trybie sRGB Fuji mają mniejszy gamut niż typowego sRGB ale to sobie mozna sprawdzić używając profilu Frontiera jako Soft Proof'u w Photoshopie.
    Ostatnio edytowane przez Diodak ; 13-02-2006 o 05:37

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Diodak
    Z tym AdobeRGB to trochę za daleko przynajmniej w przypadku Fuji
    Więc jak? Zdjęcie w Adobe RGB wyszło mniej nasycone?
    To znaczy, że Frontier dalej nie obsługuje osadzonych profili - zakłada, podobnie jak Internet Explorer, że wszystko jest w SRGB.
    Czyli oddając do labu który udostępnia profil należy najpierw do tego profilu skonwertować (najlepiej kopie naszych fotek można wsadowo) i poprosić obsługę, żeby puściła to bez ingerencji tak, jak wcześniej test do tworzenia profilu.

PS. A gdzie o 3:46 zdobyłeś okno z Frontiera?
    Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

.... Fotki w trybie sRGB Fuji mają mniejszy gamut niż typowego sRGB ale to sobie mozna sprawdzić używając profilu Frontiera jako Soft Proof'u w Photoshopie.
    Sprawdziłem kilkanaście profili z róznych labów udostepniajacych swoje profile. WSZYSTKIE mają gamuty dużo mniejsze od sRGB - to taka technologia i nic lepszego wyciągnąc z tego się nie da. Powiedziałbym, że gamut mojego notebooka i gamut labu są "nadzwyczaj podobne".

Z tym AdobeRGB to trochę za daleko przynajmniej w przypadku Fuji...
    Nie tylko Fuji. Kodak, też tak ma, znikająca AGFA tyż. Ale "da liegt der hund begraben". Zdjęcie z 350D ma gamut większy od AdobeRGB. Powinno się je obrabiać w PS w przestrzeni większej niż źródło czyli conajmniej BetaRGB. i przed oddaniem do labu konwertować w PS bo wówczas konwersja jest wykonywana w sensowny sposób (perceptual albo relative colorimetric). Inaczej lab "obcina" kolory i efekty moga byc tragiczne. Najprostszy przykład - zdjęcie z 350D czy 20D (RAW wywołany do TIFF 16 bit ProPhoto) po wyświetleniu w IE wygląda jak wyprane 10 krotnie w Vanishu z wybielaczem. Każdy może sobie taki eksperyment przeprowadzic na własnym monitorze. Kolorowe zdjęcia zamieniaja sie w blado-bure.

Najlepiej konwertowac do profilu labu bo po konwersji jescze mogę je sobie trochę poprawić wg gustu No i jeśli labmaszyna nie obsługuje plików z osadzonym profilem to...

Janusz

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Więc jak? Zdjęcie w Adobe RGB wyszło mniej nasycone?
    To znaczy, że Frontier dalej nie obsługuje osadzonych profili - zakłada, podobnie jak Internet Explorer, że wszystko jest w SRGB.
    Jeśli o taką obsługę profili Ci chodzi, to nie obsługuje :P. Trochę się spieszyłem dlatego puszczałem fotki tylko opcją sRGB Fuji. Jak będę miał chwilkę czasu to wybadam sprawę z tym AdobeRGB bo powinien sobie konwersję samemu zrobić, tak jak robi ze zwykłego sRGB IEC do sRGB Frontier, ale czy obsłuży inną przestrzeń kolorów to już muszę sprawdzić. Chociaż wydaje mi się, że wszystkie te działania są mało sensowne (nawet jakby oddać fotki w AdobeRGB), bo i tak na papierze będą kolory z przestrzeni sRGB i to tej okrojonej przez Frontiera .

Czyli oddając do labu który udostępnia profil należy najpierw do tego profilu skonwertować (najlepiej kopie naszych fotek można wsadowo) i poprosić obsługę, żeby puściła to bez ingerencji tak, jak wcześniej test do tworzenia profilu.
    No właśnie pisałem, że nie koniecznie jeśli masz fotki w sRGB. Wtedy puszczając je jako sRGB Fuji dostaniesz dokładnie to co w pliku. Możesz co prawda zrobić konwersję za pomocą profilu labu, ale to trochę dłuższa droga i jeszcze trzeba puszczać potem przez PD Fuji, żeby Frontier wiedział, że "tych fotek nie ruszam". Pierwsza opcja jest o tyle dobra, że tą konwersję do swojego profilu lab robi w locie po zaimportowaniu fotek .

PS. A gdzie o 3:46 zdobyłeś okno z Frontiera?
    Jak to gdzie ... stoi w kącie przecież, to sobie włączyłem .
    Ostatnio edytowane przez Diodak ; 15-02-2006 o 00:00

Początki nałogu Awatar perqsista
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Lab Fuji Frontier i dołączanie profilu ICC

Mam pytanie do forumowiczów którzy bawią sie w kalibrację monitora i konwersję plików za pomocą profilu ICC labu. Czy niezbędne jest zapisywanie końcowe pliku po konwersji wraz z profilem ICC czy też wystarczy zapisać sam skonwertowany plik bez załączania profilu. Podobno w przypadku dlabu akfy wystarczy sama konwersja bez załaczania profilu-cytuję ze strony:

http://www.phototrip.pl/porady/profile/profile.html

"d-Lab2 Agfy podpowiada, iż w przypadku tego labu bez znaczenia jest czy profil w pliku zaszyjemy, czy nie, ważne, aby wcześniej nastąpiła konwersja.
    Jak to wygląda dajmy na to w Fuji Frontier? Nie mam pojecia. Być może inne laby odczytują zaszyty profil, więc dla pewności odhaczajmy opcję zaszycia profilu podczas zapisu pliku. "

Czy ktoś wie jak to wygląda na maszynach Frontier?
    Mam do wysłania ponad setkę plików i dołączanie do każdego JPEga dodatkowego 1MB niekoniecznie mi się uśmiecha jeżeli nie jest niezbędne.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów