Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: profil laba

Widok wątkowy

Uzależniony Awatar Diodak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Duty
    A czy przeczytałeś może, czego dotyczył mój pierwszy post?
    Przecież odniosłem się dokładnie do takiej wypowiedzi:

Qbexus stwierdził, że podmienił ustawienia przestrzeni roboczej w photoshopie z sRGB na profil labu! Widzisz czego dotyczyły opisywane przeze mnie komunikaty?
    A to pomyłka . Jak odpisywałem na posta to było już późno... albo już wcześnie .

A czemu to miałbym do monitora podpinać profil sRGB, a nie profil monitora?
    Napisałem, że w "większości przypadków" może to być sRGB np. wtedy gdy nie mamy profilu monitora, lub nie mamy sprzętu profilującego.

A po co wogóle takie zabiegi? Jak „odłączysz” profil, to musisz koniecznie powiedzieć komuś, że ma „podłączyć” (przypisać) z powrotem sRGB. Jak nie będzie wiedział i przypisze np. swoją przestrzeń roboczą, a ma np. AdobeRGB, to mu się znienacka nasycenie zwiększy.
    Defaultową przestrzenią kolorów dla RGB jest sRGB, lub Adobe RGB w poważniejszych zastosowaniach. Ja się nie zastanawiam jaki ma być profil dla zdjęć bez profilu, bo jeśli ktoś go nie dołączył to znaczy, że miał na myśli sRGB IEC .

Który model Frontiera obsługuje profile? Bo do tej pory zawsze trąbiono, że nie obsługuje ( miałem do czynienia z Frontierem 350 i rzeczywiście nie obsługiwał, standardowo zakładał, że ma źródło w sRGB).
    Jakiś rok temu wymienili u nas 350-tke dodajże na 370-tkę ale nie jestem pewnien (jutro sprawdzę).

W przypadku Frontiera samo przypisanie profilu laba nic nie da, trzeba do tego profilu skonwertować zdjęcie – i poinformować obsługę, żeby nic nie ruszali, bo zdjęcie jest skonwertowane. Oni zobaczą ciut dzikie kolory na swoim monitorze, tak samo jak my w przeglądarce nie obsługującej profili, podobnie ma Noritsu.
    Być może było tak ze starym Frontierem, teraz ani nie musisz (jesli nie chcesz) podpinać profilu laba, ani konwertować do niego fotek. Jak pojawił się ten Frontier u nas to zrobiłem pare testów. Puściłem czystego TIFFa bez profilu i EXIFa, potem tą samą fotkę z podpiętym profilem labu i ostatnią fotkę z profilem skonwertowanym do profilu Frontiera. Wszystkie 3 fotki pusciłem obiema opcjami i wyszło, że najlepiej to przynieść BMP i wychodzi tak jak na monitorze w PS w przestrzeni sRGB IEC + FF Frontier Print Proof.

Jak ktoś jest ciekawy jak Frontier drukuje kolory z przestrzeni sRGB to może zobaczyć takie małe porównanie tutaj: http://diodak.wha.la/foto/profilowanie/
    Ostatnio edytowane przez Diodak ; 11-02-2006 o 01:39
    EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Uprawnienia umieszczania postów