Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: profil laba

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie profil laba

Witam

Szukajac w krakowskich fotolabach atrakcyjnych ofert w jednym z nich oprocz standardowego zdjecia do kalibracji monitora dali mi jeszcze profil icc maszyny. Mam do Was pytanie w zwiazku z tym profilem.

Skalibrowalem monitor w miare swoich mozliwosci organoleptycznych. Wszystkie profile w komputerze ustawilem na sRGB i jak na chwile obecna wyglada to przyzwoicie. Zdjecia poza testowym wygladaja calkiem w porzadku za rowno w PS jak i innych programach. Jest ok. Zastanawiam sie tylko co z tym profilem.

Czy po obrobce zdjecia do mojego laba mam konwertowac je do profilu icc danego mi przy odwiedzinach czy lepiej po prostu zostawic taki jak jest czyli w sRGB? Jak uwazacie?

Pozdrawiam serdecznie i z gory dziekuje za odpowiedz.

MikeP

Domyślnie

Jak dziala to nie ruszać, mi w labie tez mowili ze koniecznie trezba konwertować do profilu..... jak sie okazalo wcale to bylo niekonieczne. Zmiany przed a po zastosowaniu profilu ograniczały sie w zasadzie do przyciemnienia jaskrawej czerwieni. (na zdjeciu kalibracyknym zmienialy sie i inne barwy ale tak jaskrawe ze nie spotykane praktycznie w rzeczywistosci)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tymin3
    Jak dziala to nie ruszać, mi w labie tez mowili ze koniecznie trezba konwertować do profilu..... jak sie okazalo wcale to bylo niekonieczne. Zmiany przed a po zastosowaniu profilu ograniczały sie w zasadzie do przyciemnienia jaskrawej czerwieni. (na zdjeciu kalibracyknym zmienialy sie i inne barwy ale tak jaskrawe ze nie spotykane praktycznie w rzeczywistosci)
    Zakładając że profil był dobry to zdjęcia powinny być oglądane poprzez soft proofing. Polecam lekturę http://www.pixelgenius.com/tips/fraser-softproofing.pdf
    Oglądanie zdjęć skonwertowanych profilem labu poprzez soft który nie zarządza kolorem zwykle daje takie efekty jakie kolega zobaczył...
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Coś już napisał Awatar piotr.23
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MikeP
    Witam

Szukajac w krakowskich fotolabach atrakcyjnych ofert w jednym z nich oprocz standardowego zdjecia do kalibracji monitora dali mi jeszcze profil icc maszyny. Mam do Was pytanie w zwiazku z tym profilem.

...

Czy po obrobce zdjecia do mojego laba mam konwertowac je do profilu icc danego mi przy odwiedzinach czy lepiej po prostu zostawic taki jak jest czyli w sRGB? Jak uwazacie?

Pozdrawiam serdecznie i z gory dziekuje za odpowiedz.

MikeP
    Ściągnij ABC profilowania -- całkiem fajna lektura
    http://www.profilab.pl/site/01_icc.html

A, BTW, w którym krakowskim labie dali Ci profil?
    Pozdr | Piotr

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

na kopernika w domu turysty. fotograf.net.pl. Maja ultra konkurencyjne ceny i robia naprawde szybko. Wlasciwie jak im powiesz to zrobia.

Pozdrawiam

MikeP

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MikeP
    na kopernika w domu turysty. fotograf.net.pl. Maja ultra konkurencyjne ceny i robia naprawde szybko. Wlasciwie jak im powiesz to zrobia.

Pozdrawiam

MikeP
    Qrnia, mi dali karte stałego klienta ale profilu już nie, a to dranie. Chyba się normalnie na nich wypne ;-)

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Przeprzaszam za OT, ale mam pewne pytanie związane z tym labem. Robię tam odbitki juz od jakiegoś czasu (z analoga) i w zasadzie każde zdjęcie pokryte jest jakby rastrem. Przypomina to trochę wydruk obrazka na drukarce laserowej 600 DPI. Gość mi wmawia ze to lab cyfrowy i piksele musza być (a czasami ze to jest ziarno negatywu). Tylko że:
    Jak robię odbitki z cyfry to pikselozy nie ma (dlaczego?)
    Odbitki robię zwykle 10x15 więc o ziarnie mowy raczej być nie powinno.

Poza tym:
    Dosyć czzęsto eksperymentuję i czasami oddaję do odbicia zdjęcia dosyć ciemne (tak ma być). Odbitkę dostaję rozjaśnioną do granic możliwości a gość mi jeszcze wmawia (po przeczytaniu wydruku na odwrocie), że zdjęcie jest prześwietlone i Oni je nawet przyciemniali. Oddając do analogowego laby zwykle takie zdjęcia wręcz rozjaśniają. Co jest grane?! Czy mi się wydaje czy ktos mnie robi w konia?
    Ostatnio edytowane przez canis_lupus ; 07-02-2006 o 10:06
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Uzależniony Awatar Diodak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ten raster który widzisz to prawodopodobnie za duże wyostrzanie a nie żadne ziarno czy pikseloza . Wiekszość labów ma standardowo ustawione wyostrzanie i wystarczy poprosić o jego zmniejszenie lub wyłączenie. Też miałem takie jazdy (z negatywami) jak się pojawił u nas Frontier i jeszcze laboludki nie wiedzieli co gdzie ustawiać . Na powiększeniu 20x30 tego wyostrzania bardzo nie widać, ale jak weźmiesz przed oczy odbitkę 10x15 to wygląd jest paskudny.
    Ostatnio edytowane przez Diodak ; 07-02-2006 o 16:54
    EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No własnie, kiedyś odbierałem odbitki, i kłuciłem się z ludkiem co to do cholery jest, gośc gdzieś poszedł, a klient który stał obok od kopa powiedział ze to wyostrzanie... Jak zapytałem laboludka czy wyostrzali to sie zastrzegał ze broń boże.
    A co z tą jasnością odbitek?!
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Tytusdezoo
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canis_lupus
    Przeprzaszam za OT, ale mam pewne pytanie związane z tym labem. Robię tam odbitki juz od jakiegoś czasu (z analoga) i w zasadzie każde zdjęcie pokryte jest jakby rastrem. Przypomina to trochę wydruk obrazka na drukarce laserowej 600 DPI. Gość mi wmawia ze to lab cyfrowy i piksele musza być (a czasami ze to jest ziarno negatywu). Tylko że:
    Jak robię odbitki z cyfry to pikselozy nie ma (dlaczego?)
    Odbitki robię zwykle 10x15 więc o ziarnie mowy raczej być nie powinno.

Poza tym:
    Dosyć czzęsto eksperymentuję i czasami oddaję do odbicia zdjęcia dosyć ciemne (tak ma być). Odbitkę dostaję rozjaśnioną do granic możliwości a gość mi jeszcze wmawia (po przeczytaniu wydruku na odwrocie), że zdjęcie jest prześwietlone i Oni je nawet przyciemniali. Oddając do analogowego laby zwykle takie zdjęcia wręcz rozjaśniają. Co jest grane?! Czy mi się wydaje czy ktos mnie robi w konia?
    Rowniez sorrki za OT ale tez cos musze dolozyc
    Na poczatku mojej przygody z cyfrowkami mialem nieprzyjemnosc z tym samym labem.Fotki 10x15 zrobili kompetnie blade,bez kontrastu i ostrosci.Oczywiscie zarzekali sie ze dpi zmienione na 300,ze lab oki.Coz przyjalem z pokora.Moze aparat walniety,nie ostrzy,nie podaje kontrastu....itp..Ale dla sprawdzenia poszedlem do laba na Podwale/FotoAs/.I coz?Fotki o wiekszym formacie zrobili,jakosc perfekcyjna,barwa,kontrasty ostrosc,wszystko na miejscu tak jak trzeba.Juz mi sie nie chcialo wracac do Domu Turysty i z mistrzami swiata gadac.Szkoda bylo dla 15 zeta buty zdzierac

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów