Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Wątek: profil laba

Uzależniony Awatar Diodak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Było o tym na forum niecałe dwa tygodnie temu, wyszukiwarka nie działa? .
    Przypomne w dwóch zdaniach. Frontier ma swój program do drukowania zdjęć a w nim dwie opcje. Prosisz o wywołanie pierwszą opcją czyli sRGB Fuji i puszczasz gołe pliki czyli bez profilu i bez EXIF'a. Fotki wyjdą dokładnie tak samo jak będą wyglądały po włączeniu Color Proof'a w PS. Czyli mając dodany w systemie profil labu możemy podglądnąć jak fotki wyjdą na papierze bez potrzeby konwertowania czy dołączania profili które dużo ważą. O drugiej opcji nie pisze bo robienie kopii swoich plików tylko na potrzeby wywołania w labie + ich konwertowanie do profilu labu to bzdura i strata czasu .

Tutaj wspomniany wątek:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=8546
    Ostatnio edytowane przez Diodak ; 23-02-2006 o 20:58
    EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Diodak
    Czyli mając dodany w systemie profil labu możemy podglądnąć jak fotki wyjdą na papierze bez potrzeby konwertowania czy dołączania profili które dużo ważą. O drugiej opcji nie pisze bo robienie kopii swoich plików tylko na potrzeby wywołania w labie + ich konwertowanie do profilu labu to bzdura i strata czasu .
    A jak „podglądniesz” i okaże się, że nie podobają Ci się efekty? To co?
    Stosując tylko soft proof nie masz wpływu na cel renderingu.

Druga opcja nie jest wcale bzdurą – w końcu po coś autorzy photoshopa umieścili w nim różne cele renderingu, a tylko w tej opcji się to stosuje.

http://canon-board.info/showthread.php?t=8520&page=3 - post #27
    Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Duty
    A jak „podglądniesz” i okaże się, że nie podobają Ci się efekty? To co?
    Stosując tylko soft proof nie masz wpływu na cel renderingu.
    Oczywiście że masz... zupełnie takie same jak po skonwerowaniu zdjęcia - sprawdź sobie.

Druga opcja nie jest wcale bzdurą – w końcu po coś autorzy photoshopa umieścili w nim różne cele renderingu, a tylko w tej opcji się to stosuje.
    Jest bzdurą jest oczywiście w przypadku wywoływania fotek na Frontier'ze a nie używania opcji konwersji w poligrafii. Chyba nie uważnie przeczytałeś to co pisałem na temat obu opcji Frontier'a i tego co Photoshop potrafi w ramach działania na profilach. Właśnie po to zrobili Color Proof i dodatkowe (po jego właczeniu) pola z informacjami o kolorze w okienku Info.

Włączenie Color Proof'a to taka niefizyczna konwersja do profilu kolorów z której można w każdej chwili wrócić, a w między czasie działamy na pliku w normalny sposób.
    Ostatnio edytowane przez Diodak ; 23-02-2006 o 21:44

Początki nałogu Awatar perqsista
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Było o tym na forum niecałe dwa tygodnie temu, wyszukiwarka nie działa? .
    http://canon-board.info/showthread.php?t=8546
    Oczywiście, że działa ale nie odpowiada na moje pytanie lub też ja mam problemy ze zrozumieniem tego co przeczytałem.

Przypomne w dwóch zdaniach. Frontier ma swój program do drukowania zdjęć a w nim dwie opcje. Prosisz o wywołanie pierwszą opcją czyli sRGB Fuji i puszczasz gołe pliki czyli bez profilu i bez EXIF'a. Fotki wyjdą dokładnie tak samo jak będą wyglądały po włączeniu Color Proof'a w PS.
    A skąd program Frontiera będzie wiedział jaką opcję konwersji do profilu
    Labu wybrałem (perceptual itd.)

Czyli mając dodany w systemie profil labu możemy podglądnąć jak fotki wyjdą na papierze bez potrzeby konwertowania czy dołączania profili które dużo ważą.
    Ja piszę o sytuacji kiedy sam konwertuję plik do profilu labu nie chcę zeby konwersja do profilu odbywała się w labie lecz na moim kompie wybraną przeze mnie metodą, chcę wysłać gotowe sprofilowane pliki które będą szły na maszynę bezpośrednio jak leci bez żadnych korekt.

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Oczywiście że masz... zupełnie takie same jak po skonwerowaniu zdjęcia - sprawdź sobie.
    To, że w okienku możesz sobie poprzełączać nie oznacza, że zadziała – jak wybierzesz cel wizualny – i potem nie skonwertujesz – to po co cała heca z softproofem?
    W tym przypadku tylko podgląd z włączonym „Zachowaj numery RGB” jest poprawny.

Cytat Zamieszczone przez perqsista
    Ja piszę o sytuacji kiedy sam konwertuję plik do profilu labu nie chcę zeby konwersja do profilu odbywała się w labie lecz na moim kompie wybraną przeze mnie metodą, chcę wysłać gotowe sprofilowane pliki które będą szły na maszynę bezpośrednio jak leci bez żadnych korekt.
    Bardzo trafnie ująłeś sens konwertowania zdjęć przy wysyłaniu do minilabu, serio.

Problem czy załączyć profil, czy nie? – odpowiedź masz w poście, do którego link podałem w poprzedniej odpowiedzi.

Początki nałogu Awatar perqsista
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Problem czy załączyć profil, czy nie? – odpowiedź masz w poście, do którego link podałem w poprzedniej odpowiedzi.
    Jop faktycznie napisałeś wszystko. Jeżeli mozesz to mnie utwierdź w przkonaniu, że dobrze zrozumiałem. Lab do którego wysyłam posiada tylko 1 profil więc chyba nie będą mieli problemu ze stwierdzeniem, ze chodzi o ich własny ICC. Mogę jeszcze w opisie zlecenia zaznaczyć, że korzystałem z ich ICC i o ile nie wygenerują w tym czasie nowego to powinno być wszystko OK bez załączania do każdego pliku.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To, że w okienku możesz sobie poprzełączać nie oznacza, że zadziała – jak wybierzesz cel wizualny – i potem nie skonwertujesz – to po co cała heca z softproofem?
    W tym przypadku tylko podgląd z włączonym „Zachowaj numery RGB” jest poprawny.
    Z całym szacunkiem Duty ale kolejna bzdura . Nie mam teraz czasu aby wyjaśniać, ale od czasu pojawienia się tematu o zarządzaniu kolorem w PS z użyciem profili mam ochotę napisać artykuł ze sprostowaniem. Bo całe to gadanie to głównie teoretyzowanie i to bardzo uproszczone, a praktyki i obeznania z oprogramowaniem ciągle mało .

Jeśli chcesz uzywać innej metody konwersji niż względna kolorymetryczna lub zmienić kompensację punktu czarnego to możesz dokonać konwersji w PS a następnie puścić opcją PD Fuji i też bodajże bez dołączania profilu. Swoją drogą konwertowanie na sztywno do profilu labu wymusza włączenie profilu labu jako przestrzeni roboczej co przy obróbce fotek w przestrzeni sRGB jest uciążliwe.
    Ostatnio edytowane przez Diodak ; 23-02-2006 o 23:25

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Lab do którego wysyłam posiada tylko 1 profil więc chyba nie będą mieli problemu ze stwierdzeniem, ze chodzi o ich własny ICC. Mogę jeszcze w opisie zlecenia zaznaczyć, że korzystałem z ich ICC i o ile nie wygenerują w tym czasie nowego to powinno być wszystko OK bez załączania do każdego pliku.
    Możesz nie załączać profilu w pliku – po konwersji do niego. Jeśli korzystasz z internetu - przyśpieszy to znacznie transfer.
    Frontier calkowicie ignoruje osadzone profile - dlatego nie potrafi sobie poradzic np. z Adobe RGB.
    Profil osadzony bardziej służy do późniejszej identyfikacji pliku - jeśli kiedyś do niego zajrzysz, i zapomnisz do jakiego profilu go konwertowałeś (bo i tak jest przecież skonwertowany).
    Konwersja ma za zadanie wpisanie takich wartosci RGB do pliku - żeby maszyna traktując plik jako sRGB mogła nam zrobić zdjęcie tak, jak sobie zaplanowaliśmy w Photoshopie.
    Profil icc opisując gamut papieru maszyny z wyłączoną automatyką poprawek (ale działajacą w sRGB) - pozwala "oszukać" sprzęt przez podmianę warości RGB dla każdego piksela w zdjęciu, zgodnie z celem renderingu przyjętym w Photoshopie.
    Może tak "oszukać" ponieważ wie, jak maszyna się zachowa - prościej nie umiem

Radzę na początku dogrywania takiej współpracy pojawić się możliwie osobiście i sprawdzić, jak przebiega takie "używanie" profilu przez obsługę.

Mój znajomy z labem Noritsu utworzył specjalne kanały dla zdjęć z profilami (powyłączane automatyki) i sam jest bardzo szczęśliwy - bo ma mniej zachodu z taką pracą. Otwiera zdjęcia - wpisuje ilości zgodnie z opisem w zamówieniu i puszcza. Nie interesuje go, co wyświetla monitor maszyny - dba tylko, żeby kanał papieru był idealnie zbalansowany.
    Obsługuje tak kilku zawodowców – oni są odpowiedzialni za swoje zlecenia (oczywiście kalibrują monitory sprzętowo).

Z całym szacunkiem Duty ale kolejna bzdura . Nie mam teraz czasu aby wyjaśniać, ale od czasu pojawienia się tematu o zarządzaniu kolorem w PS z użyciem profili mam ochotę napisać artykuł ze sprostowaniem. Bo całe to gadanie to głównie teoretyzowanie i to bardzo uproszczone, a praktyki i obeznania z oprogramowaniem ciągle mało .
    Z niecierpliwością będę czekał na oświecenie w tej materii. Nie twierdzę, że mam monopol na wiedzę

Jeśli chcesz uzywać innej metody konwersji niż względna kolorymetryczna lub zmienić kompensację punktu czarnego to możesz dokonać konwersji w PS a następnie puścić opcją PD Fuji i też bodajże bez dołączania profilu.
    A jak można dokonać jakiejkolwiek konwersji, bez dokonywania konwersji??
    Upierasz się, że sam softproof bez konwersji pozwoli określić cel renderingu – ciekawe, gdzie to będzie zapisane w pliku – może mam list dołączyć obsłudze?

Swoją drogą konwertowanie na sztywno do profilu labu wymusza włączenie profilu labu jako przestrzeni roboczej co przy obróbce fotek w przestrzeni sRGB jest uciążliwe.
    A kto każe włączać profil labu jako przestrzeń roboczą? gdzie?
    Niech obsługa tylko mi to puści identycznie, jak puszczała plik testowy kiedyś – wtedy przecież nie mieli profilu – bo właśnie puszczali w celu jego zrobienia.
    Czyli niech działają tylko z wyłączonymi opcjami automatycznego „udoskonalania” moich zdjęć – koniec moich wymagań.
    Od dawna wysyłam tak swoje zdjęcia na 4 różne maszyny i ani ja, ani laboranci nie mają żadnego problemu.
    Uwierz mi – między innymi żyję ze sprzedaży zdjęć, które robię – nie ma tu samej teorii.
    Opisuję, co robię – sprawdza mi się doskonale.
    Ostatnio edytowane przez Duty ; 24-02-2006 o 01:00

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Z niecierpliwością będę czekał na oświecenie w tej materii. Nie twierdzę, że mam monopol na wiedzę .
    Ja wcale monopolu na wiedzę o zarządzaniu kolorem nie chcę mieć i nie twierdze że mam, ale kiedyś w domowym zaciszu zacząłem badać sprawę i to dosyć wnikliwie. KuchateK może powiedzieć jak mu peplałem na GG dzień po dniu . Jest tutaj sporo aspektów szczególnie jeśli chodzi o pracę z labem które warto usystematyzować.

A jak można dokonać jakiejkolwiek konwersji, bez dokonywania konwersji??
    Upierasz się, że sam softproof bez konwersji pozwoli określić cel renderingu – ciekawe, gdzie to będzie zapisane w pliku – może mam list dołączyć obsłudze?
    Zauważ, że komentujesz część mojej wypowiedzi o drugiej opcji Frontier'a PD Fuji która wymaga dokonania konwersji... jakiej to już twoja sprawa, bo i tak pliki wtedy idą na maszynę bez poprawiania. Może krótkie podsumowanie żeby nie było niejasności:

1. sRGB Fuji
    Ta opcja odczytuje EXIF oraz zawsze dokonuje konwersji kolorów do sRGB Fuji Frontier. Jeśli plik wejściowy nie ma profilu to jest traktowany domyślnie jako sRGB. Używana jest metoda relatywnie kolorymetryczna przy tej konwersji i taką należy stosować używając Color Proof'a w PS.

2. PD Fuji
    Opcja "bez konwersji" akceptująca wszystko tak jak leci bez względu czy plik był konwertowany czy nie. W moim labie używając tej opcji wychodzą fotki ocieplone (dodany żółty) i czarny jest ciemniejszy mimo iż laboludki nic nie korygują. Widocznie Frontier tak ustawiony.

Uwierz mi – między innymi żyję ze sprzedaży zdjęć, które robię – nie ma tu samej teorii.
    Opisuję, co robię – sprawdza mi się doskonale.
    To że czegoś używasz nie znaczy że używasz tego w wygodny sposób. Ty robisz konwersję do profilu, a potem w labie puszczają Ci przez opcję z konwersją do sRGB Fuji . Różnicy nie zauważysz bo lab ma wszystkie kolory w dostarczonym pliku już mieszczące się w jego przestrzeni sRGB i pliki wychodzą niezmienione. Gdybyś puścił plik po konwersji opcją drugą to byś dostał ocieplone i odrobinkę ciemniejsze fotki, przynajmniej na Fuji. Sprawdzę, czy da się manipulować w ustawieniach PD Fuji.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Oj paplal Ale jak go podpuscic to i tu zacznie paplac swoje pewnie

A ja tam mam drukarke i brak problemow z labem (od "znowu sie spoznilem i juz wylaczyli" zaczynajac)
    ...

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów