Pokaż wyniki od 21 do 30 z 43

Wątek: profil laba

Widok wątkowy

Uzależniony Awatar Diodak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Duty
    Więc jak? Zdjęcie w Adobe RGB wyszło mniej nasycone?
    To znaczy, że Frontier dalej nie obsługuje osadzonych profili - zakłada, podobnie jak Internet Explorer, że wszystko jest w SRGB.
    Jeśli o taką obsługę profili Ci chodzi, to nie obsługuje :P. Trochę się spieszyłem dlatego puszczałem fotki tylko opcją sRGB Fuji. Jak będę miał chwilkę czasu to wybadam sprawę z tym AdobeRGB bo powinien sobie konwersję samemu zrobić, tak jak robi ze zwykłego sRGB IEC do sRGB Frontier, ale czy obsłuży inną przestrzeń kolorów to już muszę sprawdzić. Chociaż wydaje mi się, że wszystkie te działania są mało sensowne (nawet jakby oddać fotki w AdobeRGB), bo i tak na papierze będą kolory z przestrzeni sRGB i to tej okrojonej przez Frontiera .

Czyli oddając do labu który udostępnia profil należy najpierw do tego profilu skonwertować (najlepiej kopie naszych fotek można wsadowo) i poprosić obsługę, żeby puściła to bez ingerencji tak, jak wcześniej test do tworzenia profilu.
    No właśnie pisałem, że nie koniecznie jeśli masz fotki w sRGB. Wtedy puszczając je jako sRGB Fuji dostaniesz dokładnie to co w pliku. Możesz co prawda zrobić konwersję za pomocą profilu labu, ale to trochę dłuższa droga i jeszcze trzeba puszczać potem przez PD Fuji, żeby Frontier wiedział, że "tych fotek nie ruszam". Pierwsza opcja jest o tyle dobra, że tą konwersję do swojego profilu lab robi w locie po zaimportowaniu fotek .

PS. A gdzie o 3:46 zdobyłeś okno z Frontiera?
    Jak to gdzie ... stoi w kącie przecież, to sobie włączyłem .
    Ostatnio edytowane przez Diodak ; 15-02-2006 o 00:00
    EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Uprawnienia umieszczania postów