matsil,
chyba nie miałeś 17-85 w ręku. To jedno z lepszych szkieł C w relacji cena/jakość obrazka, ale regularnie opluwane na tym forum.
matsil,
chyba nie miałeś 17-85 w ręku. To jedno z lepszych szkieł C w relacji cena/jakość obrazka, ale regularnie opluwane na tym forum.
Zgadzam się z "przedpiszcą". Jedyna wada to to, że lubi się rozsunąć noszony z body w ręce.
Miałem, byłem bardzo zadowolony ale że był za krótki, zmieniłem na S18-250. I nie wiem, czy to był na 100% dobry ruch... Niby już nie przekładam bez przerwy 17-85 na 75-300 i vice versa, niby mi już nie uciekają okazje bo akurat miałem zapięte nie to szkło, ale...
Myslę, że to najfajniesze szkło na początek (zakres, cena/jakość).
kiedyś Canon, teraz Fuji
To najwidoczniej nie używałeś innych szkieł skoro tak twierdzisz. Jedynie co do ceny bym się zgodził ale lepiej wybrać Tamrona 17-50 bez VC.
Canon 17-55 niczym mnie nie zaskoczył wręcz przeciwnie tylko rozczarował. Za te pieniążki mogli przynajmniej lepiej go uszczelnić bo zasysa pyłki jak 17-85
17-40 trochę za ciemny zdecydowanie polecam 24-105 w kontekście tych dwóch szkieł
Owszem najlepiej kupować canona ale cena czasem powala dlatego jest alternatywa Tamron czy Sigma.
Każdy czym się kieruje przy zakupie wiadomo. Ja jednak wolę dołożyć i kupić canona. Nie odpowiada mi dzwięk wydobywajacy się z pracy Tamrona jak i Sigmy.
Fajnym zestawem na pewno bedzie 40 lub 50d +24-105
I cyfra i analog...