Pare dni temu pisalem o moich klopotach zwiazanych z brakiem mozliwosci wykorzystania duzego otwarcia w Aero Ektar 7", brak migawki i koniecznosc domykania przyslony aby wydluzyc czas ekspozycji. Jedynym rozwiazaniem jak pisalem poprzednio jest "przysposobienie" Ektar'a do ogoloconego z prawie wszystkiego Speed Graphic, gdzie jest sprawna kurtynowa migawka umozliwiajaca ekpozycje z czasami mniejszymi od 1s, co jest praktycznie niemozliwe do wykonania "z kapeluszem".
Aby to zrobic trzeba miec oprocz kamery i obiektywu - lensboard. A takowy szwendal sie u mnie w kartonach, straszliwie sponiewierany przez poprzedniego wlasciciela. Wiec projekt zalozenia Ektar do SG skladac sie musial z nastepujacych etapow: 1. rozwiercenie "otwarcia" lensboard aby zmiescic tylek obiektywu, 2. naprawa lensboard (wypelnienie wszystkich ubytkow w plytce - dziury po srubach, pekniecia, odlupane kawalki sklejki, oraz lakierowanie), 3. wykonanie otworow w pierscieniu mocujacym (retaining ring) obiektyw i nagwintowanie ich, 4. pozycjonowanie pierscienia mocujacego na plytce i wykonanie otworow w plytce aby skrecic srubami plytke i pierscien, 5. skrecenie razem plytki i pierscienia, obciecie koncowek srub, koncowa kosmetyka.
Niestety bez pomocy tokarza nie jestem w stanie wykonac pierscienia mocujacego Ektar, nie jestem tez w stanie szybko i porecyzyjnie rozwiercic plytki do obiektywu tak aby otwarcie mialo odpowiednia srednice. W obu przypadkach pomogli mi znajomi, kosmetyczne zabawy z pilnikiem, papierem sciernym, pedzlem, gwintownikiem i brzeszczotem moge zrobic sam. Dodatkowym utrudnieniem bylo takie pozycjonowanie otworow w plytce na sruby aby ominac naprawiane miejsca, stad kosmetycznie plytka widziana od tylu nie wyglada na mistrzostwo swiata. Zalaczone zdjecia przedstawiaja tylko niektore etapy calego procesu, nie widze nic ciekawego w "dokumentowaniu" obcinania koncowek srub (dla przykladu).
Do naprawy lensboard uzywalem zywicy epoksydowej z czasem utwardzania 5 minut, wymieszanej z pylem drzewnym, malowanie - lakier akrylowy matowy, wodno-rozpuszczalny.