Pokaż wyniki od 1 do 10 z 292

Wątek: Wielki Format - fotografowanie i technika.

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie Odp: Wielki Format - fotografowanie i technika.

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Na ebay mozna kupić obiektywy Wollensank Alphax z migawką. Np. taki link do aukcji
    W końcu kupiłem tę migawkę. Uznałem, że przyda mi się w innych projektach fototechnicznych, a cena nie jest wysoka.
    Własnie do mnie dotarła. Jest to piękny kawałek techniki precyzyjnej. Oczywiście wymaga CLA, bo nie trzyma czasów. Ma 15 listków przysłony i otwiera się co najmniej o 1,5EV więcej niż f3,5. To błyszczące w środku, to jakiś wkręcany filterek. Patrzac przez niego, nie zmienia się nic. Może to filtr UV, lub coś w tym guście, w kazdym razie jest zbyt porządnie wykonany, żeby nie miał przeznaczenia. Dzisiaj pójdę do zaprzyjaźnionego zegarmistrza, żeby to rozebrał, przeczyścił, poskładał i naoliwił. Sam wolę się za to nie zabierać, bo okaże się jeszcze, ze trzeba np. wymienić zmęczoną sprężynę i już tego nie poskładam.
    Teraz mam do kolegów znowu pytanie. Od strony migawki (przód) średnica gwintu wynosi 45 mm. Od strony przysłony jest gwint 40 mm (albo coś w ten deseń, akurat nie mam suwmiarki, żeby dobrze zmierzyć). Czy może macie wiedzę i wolę by się nia podzielić, które obiektywy LF można do niej zamontować? Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
    Ostatnio edytowane przez dinderi ; 26-09-2012 o 11:14
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów