Pokaż wyniki od 1 do 10 z 292

Wątek: Wielki Format - fotografowanie i technika.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie Odp: Wielki Format - fotografowanie i technika.

Przeczytałem ten wątek jednym tchem. Strasznie się cieszę, że tu jest.
    Jeśli mozna zapytać. Na ebay mozna kupić obiektywy Wollensank Alphax z migawką. Np. taki link do aukcji
    Niedużo niestety mozna wyczytać na ich temat w internecie. Czy to już można uzywać jako obiektyw, czy to tylko podstawa i potrzeba dokupić obiektwy?
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Bywalec
    Miasto
    usa

W aukcji jest na sprzedaz sama migawka. Niestety tym nie mozna robic zdjec. potrzebny jest jeszcze obiektyw. Obiektywy do LF byly produkowane bez migawki
    Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Przeczytałem ten wątek jednym tchem. Strasznie się cieszę, że tu jest.
    Jeśli mozna zapytać. Na ebay mozna kupić obiektywy Wollensank Alphax z migawką. Np. taki link do aukcji
    Niedużo niestety mozna wyczytać na ich temat w internecie. Czy to już można uzywać jako obiektyw, czy to tylko podstawa i potrzeba dokupić obiektwy?

Miasto
    Raszyn

Cytat Zamieszczone przez trumil9 Zobacz posta
    W aukcji jest na sprzedaz sama migawka. Niestety tym nie mozna robic zdjec. potrzebny jest jeszcze obiektyw. Obiektywy do LF byly produkowane bez migawki
    Dziękuję. Czy zatem obiektywy do LF mają znormalizowane mocowanie? Czy do takiej migawki można doczepić każdy obiektyw LF? Czy on składa się tylko z elementu przedniego, czy również mocuje się coś po drugiej stronie takiej migawki?
    Przepraszam za lamerskie pytania, techniczna strona tego zagadnienia jest mi obca, ale temat kusi
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.

---Moje zdjecia na FB---

Miasto
    Raszyn

Na ebay mozna kupić obiektywy Wollensank Alphax z migawką. Np. taki link do aukcji
    W końcu kupiłem tę migawkę. Uznałem, że przyda mi się w innych projektach fototechnicznych, a cena nie jest wysoka.
    Własnie do mnie dotarła. Jest to piękny kawałek techniki precyzyjnej. Oczywiście wymaga CLA, bo nie trzyma czasów. Ma 15 listków przysłony i otwiera się co najmniej o 1,5EV więcej niż f3,5. To błyszczące w środku, to jakiś wkręcany filterek. Patrzac przez niego, nie zmienia się nic. Może to filtr UV, lub coś w tym guście, w kazdym razie jest zbyt porządnie wykonany, żeby nie miał przeznaczenia. Dzisiaj pójdę do zaprzyjaźnionego zegarmistrza, żeby to rozebrał, przeczyścił, poskładał i naoliwił. Sam wolę się za to nie zabierać, bo okaże się jeszcze, ze trzeba np. wymienić zmęczoną sprężynę i już tego nie poskładam.
    Teraz mam do kolegów znowu pytanie. Od strony migawki (przód) średnica gwintu wynosi 45 mm. Od strony przysłony jest gwint 40 mm (albo coś w ten deseń, akurat nie mam suwmiarki, żeby dobrze zmierzyć). Czy może macie wiedzę i wolę by się nia podzielić, które obiektywy LF można do niej zamontować? Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
    Ostatnio edytowane przez dinderi ; 26-09-2012 o 11:14

---Moje zdjecia na FB---

Uzależniony

otwiera się co najmniej o 1,5EV więcej niż f3,5.
    Wartość przysłony jest proporcją ogniskowej do średnicy otworu. Liczby (wartość przesłony) które masz napisane na migawce muszą być odpowiednio umieszczone dla obiektywu z którym migawka pracuje.

Miasto
    Raszyn

Cytat Zamieszczone przez rOOmak Zobacz posta
    Wartość przysłony jest proporcją ogniskowej do średnicy otworu. Liczby (wartość przesłony) które masz napisane na migawce muszą być odpowiednio umieszczone dla obiektywu z którym migawka pracuje.
    Tak, tak Wyraziłem się, jak bym nie wiedział z czego to wynika. Chodziło mi o to, że migawkę można otworzyć bardziej, niż by to wynikało z oznaczeń na niej. A róznica jest ogromna.

---Moje zdjecia na FB---

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów