Strona 7 z 30 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 292

Wątek: Wielki Format - fotografowanie i technika.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: wielki format tutaj?

To co pozostaje na polaroidzie po oddzieleniu papieru na fuji można potraktować domestosem i mamy piękny negatyw

Trumil 9 napisał:

"Odnosnie "fotografii natychmiastowej" to dla mnie jest to bardzo ciekawa sprawa. Przenoszenia emulsji daje czasem fantastyczne efekty. Natomiast trzeba miec do tego warsztat i doswiadczenie a ja tego nie mam.
    Odnoszac sie do mojej niecheci do sesji z dziewczynami spiesze wyjasnic. Oczywiscie rozumiem, ze nie ma czegos takiego jak zaniechanie robienia zdjec bo to juz ktos przede mna zrobil. Po prostu jak mam czas na pstrykanie to wole pojechac gdzies gdzie jest duzo ludzi i upolowac cos. A rozmowy z jakimis laskami, ze umowimy sie na zdjecia ciagle sa przekladane na inny termin. Co do cenerfiltrow to nie robie zdjec na duzym formacie, ktore wymagalby specjalnego przygotowania, poniewaz nie robie na potrzeby wydawnicze. dokumentacja czy cos wtym stylu. Filtry jakie musialbym kupowac do obiektywu za $80-$150 kosztowac by musialy po kilkaset dolarow za sztuke, a na to mnie nie stac. Nawet nie usilowalem sie dowiadywac ile kosztowalby filter do obiektywu, ktory pokrywa z zapasem 20".[COLOR="Silver"]"[...]

mój komentarz:
    Dużo więcej kosztuje ten obiektyw którego używasz. U nas niestety nie mamy tak wielkiego wyboru sprzętu jak w Hameryce. Strach pomyśleć ile kosztuje taki Super Angulon XL. Centerfilter to betka, drobiażdżek. Warto czasem go użyć, jak robimy pejzaż lub architekturę na slajdzie a winieta wyniesie bez niego 1.5- 2 przysłony.
    Ostatnio edytowane przez Persi ; 16-08-2012 o 22:12

Bywalec
    Miasto
    usa

wymieniony obiektyw $800 a filtr do niego $360- $650
    Dzisiaj wystarczy popatrzec na najdrozsza platforme do handlu w prlu i jest tam interesujacy zestaw kilku obiektywow jak na razie za zadne pieniadze
    A szerokiego kata od Schneider'a nie bede mial bo za drogi, najwiecej zdjec robie na odpowiedniku krotkie tele, czyli 240-260. W tym przedziale i w wyzszych warto juz zaplacic za lepsza produkcje. Wiec mam Heliara, ktory kupilem okazyjnie taniej niz oferowany dzisiaj na eBay najtanszy S-Angulon XL. I w dodatku z migawka. Tanie drogie to sa wszystko rzeczy do ustalenia. Jak kupujesz na kilka - kilkanascie lat a moze juz do smierci to wcale nie musi wychodzic drogo. Ile robi sie zdjec szerokim katem na 8x10, ile portretowka a ile na tele?
    Ostatnio edytowane przez trumil9 ; 16-08-2012 o 23:28

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Dżentelmeni nie rozmawiają o pieniądzach...ale w chwili obecnej na allegro ceny wielkoformatowych kamer wahają się od 2 tys. do 4 tys. zł, a ktoś niezorientowany (taj jak np. ja) nie wie ilu rzeczy jeszcze brakuje. Natomiast kompletny Sinar X z calusieńkim osprzętem zaczyna się od 7 tys (licytacja) do 12 tys. (kup teraz). Jest to kamera 4X5, aż ciarki mnie przechodzą jak pomyślę ile trzeba wydać za 18X24
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Bywalec
    Miasto
    usa

Domyślnie Odp: Wielki Format - fotografowanie i technika.

Ja mojego sinara 4x5 bez obiektywu kupilem za $150, to byla Fka, dalej kupowalem czesci bo Sinar jest modulowy. W ten sposob zlozylem kompletnego Sinar P za okolo $600. Do tego doszly obiektywy, worka na szeroki nie kupowalem ale mam do 4x5 i 5x7. To nie jest tak, ze jest taniej, sprawa polega na tym aby sledzic aukcje i kupowac na pewniaka. Aby kupowac na pewniaka trzeba wiedziec czego szukac przede wszystki jak "cos" wyglada. Wystarczy literowka i dany przedmiot nie pojawi sie w zadnej szukaczce. Ile sledzacych bedzie mial Hasselblad 500 CM a ile (autentyczna pisownia) Kamara Haselblat with glass and bag, i now nothing about kamara. Wygralem ta aukcje za $140, przyszedl czarny hassel 500CM z 2 magazynkami, jeden niestety w nieuzywanym formacie 16, z kominkiem i Planarem 80/2.8 C . Nie bylo cudu i nie przyszla torba domke tylko jakis usyfiony plecak. W aukcji bylo jedno zdjecie zrobione telefonem. Sprzedawal jakis Meksyk -Gonzales czy jakos tak, uzywal pewnie google jako translatora

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Temat unikalny- na wniosek Jacka został przyklejony ze zmienionym tytułem . Mam nadzieję że autor nie zgłasza sprzeciwu .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec
    Miasto
    usa

Alez skad - jest w porzadalu.

Miasto
    53 N, 18 E

Kolekcjoner - jak to miło z Twojej strony

Cytat Zamieszczone przez trumil9 Zobacz posta
    ...Aby kupowac na pewniaka trzeba wiedziec czego szukac przede wszystki jak "cos" wyglada....
    Zdaje się że tutaj leży pies pogrzebany. Druga sprawa to położenie geograficzne w którym przyszło nam żyć. Jednak USA to troszeczkę inny świat i inne problemy z tego wynikające. Dla mnie szczytem szlachetności w fotografii (wracając do wcześniejszych postów) od wielu lat nieosiągalne jest wykonywanie powiększeń na papierze barytowym. Ostatni "twardziele" robią już tylko dla siebie pozamykani w swoich analogowych enklawach, a ci którzy by się podjęli wykonywać usługi nie wkładają w to tyle serca ile powinni...ale może to się jeszcze zmieni?
    Jestę fotografę

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Spoko spoko są tacy co może nie są jeszcze w profi ale mam kolegów co nabyli Durst 1200 laborator i jakąś sześć setkę. Ja poluję na 138 lub jakiegoś analogowego De vere. A tak na marginesie znalazłem trop do dwumetrowego Hosterta. jeśli ktoś wie o czym piszę...
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    ...jeśli ktoś wie o czym piszę...
    Będziesz mi robił powiększenia i nie zedrzesz przy tym ostatniego łacha???
    Jestę fotografę

Bywalec
    Miasto
    usa

Cos mi sie widzi, ze zaczyna powstawac szkelet do nowego dzialu poswieconego analogowi i wtedy co z tytulowym Canon -Board? Jak wlasciciel i adminowie zapatruja sie nato. Czy to forum jest az tak dobrze zorganizowane aby wchlaniac i pozwalac sie rozwijac tematom nie stanowiacym zadnej konkurencji dla Canon'a ale w zasadzie dalece rozniacym sie od podstawowego szkeletu forum? Chcialbym aby tak bylo. W roznorodnosci - kontrolowanej jest sila wielu platform na stronach www.
    Baryt? Na zwyklych plastikach tez swietnie printy wychodza, jezeli ktos kto to robi ma pojecie jak to robic. Oczywiscie baryt to samo slowo brzmi troche magicznie. Dla kogos, kto chce zeby tak je slyszec. Uproszczajac sprawe to w gruncie rzeczy PP w digitalu z zalozenia jest bardzo podobne do procedury zwiazanej z wykonaniem bardzo dobrej odbitki. Przewaga cyfry polega na tym, ze kazda operacje mozemy najpierw wyprobowac aby moc ja cofnac w dowolnym momencie. Zwlasza wtedy gdy caly PP rozlozymy na warstwy. W prawdziwej ciemni trzeba naprawde posiadac bardzo duza wiedze aby uniknac ciaglych powtorzen aby znalezc optymalny sposob do szybkiego przejscia do wykonania koncowego printu. I na pewno chcialbym to umiec robic. I takze dobrze durkowac na plujce i pigmentami.

Strona 7 z 30 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów