-
Odp: Wielki Format - fotografowanie i technika.
Dostalem pytanie na pw w sprawie uzycia migawki Packard w kamerze. Ja w tej chwili usiluje zastosowac taka migawke w Sinarze. Wystepuja nastepujace problemy. Migawka nie powinna miec otworu mniejszego niz srednica tylnej soczewki obiektywu. Moja nie ma. W przypadku 2 obiektywow, ktore chce uzywac wymiennie, z uwagi na na szersze krycie jednego z nich. Tyl obiektywu musi byc umieszczony na dodatkowym pierscieniu, ktory dystansuje dupke obiektywu od migawki. Lub migawke od plytki obiektywu jezeli migawka nie miesci sie w przednim otwarciu kamery. Ja mam zamiar zamontowac taki pierscien z przodu plytki obiektywu, tak jak to bylo w orginale. Ostateczna decyzje jednak podejme po rozmontowaniu migawki i wykreceniu srub do synchronizacji lampy (ostatnie zdjecie, wystajace sruby zaznaczone czerwona kropka). Wtedy bedzie wiadomo czy umieszczenie migawki na wewnetrznej sciance plytki Sinara ma sens, czy mozna osadzic plytke w przodzie kamery bezpiecznie. Przy okazji - po odkreceniu migawki okazuje sie, ze luszczy sie z niej farba. Nastepna sprawa do roboty aby uniknac "latajacego swiatla" w kamerze
Tagi dla tego wątku
Uprawnienia umieszczania postów