Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
Bardzo lubię odbitki na papierze oglądać, ale NET to pewne ograniczenia niestety. Żelatynę na papier to się nakłada po ciemku czy przy ciemniowym świetle?
Nie wiem czy pytanie o zelatyne bylo do mnie? W cyanotype czy VDB nie stosuje sie w ogole zelatyny fotograficznej, w cyanotype chemia swiatloczula to mieszanina soli zelaza a w VDB stosuje sie sole srebra. Jak juz napisalem wyzej cyanotype nie wymaga jakiegos trasznego rezimu jezeli chodzi o swiatlo, mozna nakladac na papier uczulacz przy slabej bialej zarowce nawet ale dosychac powinna w ciemnosci. W VDB sa juz sole srebra, swiatlo jest niepozadane - tylko warunki ciemniowe ale teraz nie pamietam czy czerwone swiatlo czy bursztyn.
Jezeli chodzi o opis technik - takie ABC z prawdziwego zdarzenia to niestety nie znam pozycji w jezyku polskim aczkolwiek wiem, ze Polacy specjalizuja sie w technikach szlachetnych lacznie z kolodionem i maja duze osiagniecia. Jest watek o technikach szlachetnych i fotografii wielkoformatowej na Korex i Aparaty Tradycyjne, tam sa ludzie, ktorzy bardzo duzo wiedza ale ta tematyka jest raczej rzadko poruszana. Ja wole tutaj pisac bo mnie nikt nie goni jak wrzuce zdjecie z cyfry aby sie podeprzec przykladem.
Kupno kamery wielkoformatowej to w zasadzie tylko ebay amerykanski, tutaj ceny sa najnizsze i najwyzsze ale mozna wypatrzec okazje. I wtedy nawet z oplata pocztowa oplaca sie kupic. Jezeli chodzi o obiektywy to zawsze bede polecal obiektywy z maszyn kopiujacych, duzych kserokopiarek, jakis projektorow. To sa obiektywy gdzie bardzo dobrze jest zrobiona kontrola siatki na calym obszarze i czesto mniej gna piony i poziomy niz drogie i nowoczesne konstrukcje. Ja np do tej hinduskiej kamerey 8x15 bede uzywal Konica Hexanon, ktora kupilem za $80 obiektyw byl wymontowany ze starej i duzej kserokopiarki.
Jezeli chodzi o ksiazki to sa drogie dla procesow alternatywnych, a czesto ich ceny przekraczaja pierwotna cene. Ale jak sie poluje to upolowac to upolowac mozna. Przesylka jest stosunkowo tania, poniewaz na ksiazki i druki jest taryfa ulgowa.
Trzeba tez odwiedzac Amazon i tam mozna wyrwac ksiazki z Anglii gdzie przesylka moze byc taniej. Trzeba szukac wszedzie