Pokaż wyniki od 81 do 90 z 292

Wątek: Wielki Format - fotografowanie i technika.

Widok wątkowy

Bywalec
    Miasto
    usa

Domyślnie Odp: Wielki Format - fotografowanie i technika.

Cytat Zamieszczone przez Persi Zobacz posta
    Łezka się w oku kręci do tego aby mieć kamerę 8x10 cali i do tego ze 2 obiektywy kryjące. Mam jedynie 13x18 cm max format oraz 4x5. Czeska Magnola (skrzynkowa) i Cambo dają radę, choć wściekły jestem na tzw. fachowca który nie naprawił mi obiektywu 210 mm Belar z migawką compound. W zamian zdobyłem wreszcie Fujinon - W 210 mm f. 5,6, ale w nowej wersji, jak dotarł z ebaya okazało się że nie kryje 8x10 a kupując go chciałem w dalszej perspektywie kupić kamerę 8x10.
    Okazało się, że tylko stara wersja tego kryje 8x10 cala.
    Przeprowadzilem sie w koncu, teraz kazdego dnia bede ssie po trochu rozpakowywal.
    Tez przydarzylo mi sie pare baboli, ale to z mojej ewidentnej winy. Gdy wydawalo mi sie, ze widze cos interesujacego a aukcja nie cieszy sie zainteresowaniem z uwagi na beznadzieny opis przedmiotu(ow) lub zdjecia tak tragiczne, ze niczego nie pokazuja poza zamglonymi zarysami - czyli jest szansa na przykupienie czegos za przyslowiowy bezcen - udawalo mi sie w wiekszosci wypadkow dobrze wycelowac. A pare razy naprawde warto bylo. Takim przykladem byla aukcja na charity gdzie byly wystawione 4 obiektywy bez zadnego opisu, z calkowicie zamazanymi zdjeciami, na ktorych tylko mozna bylo rozpoznac rzadki zrobiony w Szwajcarii Kilfitt Makro Kilar 40/3.5 - najmniejsze macro 1:1 jakie do tej pory wyprodukowano i adapter do mikroskopu z niewiadomo jakim mocowaniem. W drugim planie wydawalo mi sie, ze jest bardzo rzadki obiektyw, praktycznie nigdzie nie oferowany do sprzedazy. Wygralem bidem ponad $400, doszedl jeszcze shipping i $20 handling fee. Naprawde rece mi sie trzesly jak otwieralem przesylke. Warto bylo zaryzykowac. Tym obiektywem w tyle byl Augenieux 90/1.8 M42. W sumie wyprodukowano ich wlasnie w wersji M42 niecale 800 sztuk. Kupil go pozniej ode mnie kolekcjoner z Tajwanu. Wiec jak sie chce cos upolowac to trzeba odrobic lekcje i nie sciagac muzyki, ogladac gole laski, czy filmiki smieszne na youtube ale przegladac tysice zdjec i dokumentow na www. (to nie do Ciebie Persi) Jednak kilka razy zmoczylem, nie na jakies wielki pieniadze ale kleska byla. Wynikalo to wlasnie z niewiedzy i bylo zwiazane z duzym formatem. Wpadalem na jakas aukcje tuz przed jej zakonczeniem i nie bylo czasu aby sprawdzic co jest wystawione, gdzie wydawalo mi sie, ze mam okazje i kupowalem przycisk do papieru. Bylo w tym tyle mojej winy z powodu niewiedzy co kombinacji ze strony sprzedajacego zeby nabrac jakiegos napalenca pokazujac bardzo sprytnie dany obiektyw na zdjeciu. Czesc kasy odzyskalem ale czesc nie. Na fujinon jest jeden sposob. Polubic go i szukac takie szklo, ktore pokryje 8x10 nawet z zawijasami.
    Ostatnio edytowane przez trumil9 ; 21-08-2012 o 17:58

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów