Pokaż wyniki od 251 do 260 z 292

Wątek: Wielki Format - fotografowanie i technika.

Widok wątkowy

Bywalec
    Miasto
    usa

Domyślnie Odp: Wielki Format - fotografowanie i technika.

Cytat Zamieszczone przez djtermoz Zobacz posta
    Dziękuję bardzo! Analogi nie są dla mnie nowością - w końcu od tego zaczynałem lata temu. Zawsze jednak była to tylko klisza 35mm. Jeśli chodzi o Pentaxa to właśnie dlatego kupiłem MX bo jest całkowicie manualny. Na razie mam 50-tke f/1.7 i to wystarczy. Nie planuję kupować wielu dodatkowych obiektywów.

Widzę, że polecasz pójście tą samą drogą co kilku innych fotografów, których miałem szansę posłuchać - wywoływać wszystko samemu w domu. W coś takiego się nigdy sam nie bawiłem więc podstawowe pytanie to co zrobić ze zużytą chemią? Przecież nie można tego wylać do zlewu.

Jeśli chodzi o skanowanie to wychodzi na to, że rzeczywiście trzeba by zainwestować w porządny skaner. W moich okolicach (Boston, MA), skanowanie filmu 4x5 kosztuje około $20-$45 za sztukę. Jest to więc droga impreza.

Zapytam jeszcze o Graflexa. Z tego co rozumiem ta kamera była zbudowana jako reporterska a nie "krajobrazowa" więc ma ograniczone przesuwy. Zdaje się, że tylny standard jest zamocowany na stałe. Nie wiem jak przedni. Kupując aparat dobrze by było gdyby mnie on za bardzo nie ograniczał, więc myślę, że musiałby mieć przynajmniej shift góra-dół i tilt w dół. Swing i boczny shift są chyba mniej przydatne. Jak to wygląda w Speed Graphic?
    Zadzwon do Abraham Vinegar, 248-252-8934 albo wyslij email abrahamsnv@yahoo.com z zapytaniem czy Photorama USA bedzie gdzies w okolicach Boston i kiedy bo ja na jego stronie na fb nie moge tego znalezc. U nas bedzie w przyszla niedziele 17 listopada, a to za daleko abys jechal z Boston. Mozna ten event nazwac gielda sprzetu fotograficznego. Przyjezdzaja handlarze aby kupic i sprzedac, niektore rzeczy mozna dostac za grosze, np holdery 4x5 za $3-5. Ja tam kupilem 2 graflex'y, jeden za $50 a drugi za $70. Ten drozszy dalem znajomemu, tanszy bez dalmierza i findera zatrzymalem aby zrobic migawke wg https://www.youtube.com/watch?v=pAjyYixKXm8, i nigdy nie zrobilem. Mam go gdzies w storage, przywioze z sobote wieczorem i Ci na pisze co mozna zrobic z ta kamera. Z tego co pamietam to jest tylko gora dol przodu i mozna zlamac lawe pod katem 30 stopni w dol aby uzywajac obiektywu szerokatnego ostrzyc na nieskonczonosc podsuwajac front prawie pod migawke. Jestem amatorem i nigdy nie korzystalem z "ruchow". W kazdym razie nigdy nie robilem zdjec na duzym formacie z przeniesieniem punktu ostrosci poza centrum kadru. I nigdy nie robilem archiktury.
    50/1.7 to juz jasny obiektyw. Niestety jezeli chodzi o zuzyta chemie to gdybys chcial utylizowac zuzyta czy przeterminowana chemie to pozostaje tylko kanalizacja. Chyba nie opcji takiej jak na zuzyty olej silnikowy, ktory mozna oczyscic i ponownie zagospodarowac. A sa to trucizny, ktore dzialaja negatywnie na organizm czlowieka. To jeden z plusow fotografii cyfrowej, ze nie ma negatywu a dzieki temu nie dochodzi do zatruwania srodowiska.
    Generalnie to press kamery sa fajne, problemem jest jakbys sie chcial zabrac za portret, wtedy w gre wchodza ciezkie obietywy i cala idea zrobienia z reki ostrego zdjecia wylatuje w powietrze.
    http://www.korex.net.pl/forum/utylia...mii-t7038.html
    https://filmphotographyproject.com/c...ry-exhaustion/
    Ostatnio edytowane przez trumil9 ; 07-11-2019 o 18:00

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów