Pokaż wyniki od 1 do 10 z 292

Wątek: Wielki Format - fotografowanie i technika.

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    usa

Domyślnie Odp: Wielki Format - fotografowanie i technika.

Witam kolege z pentaxa, bedziesz kupowal canona? Czy wejdziesz w LF?

Bywalec
    Miasto
    usa

Krotko o naprawach plytek do obiektywow w LF, na przykladzie Speed Graphic
    Przedruk z 70f, tam wszystkie zdjecia

Pare dni temu pisalem o moich klopotach zwiazanych z brakiem mozliwosci wykorzystania duzego otwarcia w Aero Ektar 7", brak migawki i koniecznosc domykania przyslony aby wydluzyc czas ekspozycji. Jedynym rozwiazaniem jak pisalem poprzednio jest "przysposobienie" Ektar'a do ogoloconego z prawie wszystkiego Speed Graphic, gdzie jest sprawna kurtynowa migawka umozliwiajaca ekpozycje z czasami mniejszymi od 1s, co jest praktycznie niemozliwe do wykonania "z kapeluszem".

Aby to zrobic trzeba miec oprocz kamery i obiektywu - lensboard. A takowy szwendal sie u mnie w kartonach, straszliwie sponiewierany przez poprzedniego wlasciciela. Wiec projekt zalozenia Ektar do SG skladac sie musial z nastepujacych etapow: 1. rozwiercenie "otwarcia" lensboard aby zmiescic tylek obiektywu, 2. naprawa lensboard (wypelnienie wszystkich ubytkow w plytce - dziury po srubach, pekniecia, odlupane kawalki sklejki, oraz lakierowanie), 3. wykonanie otworow w pierscieniu mocujacym (retaining ring) obiektyw i nagwintowanie ich, 4. pozycjonowanie pierscienia mocujacego na plytce i wykonanie otworow w plytce aby skrecic srubami plytke i pierscien, 5. skrecenie razem plytki i pierscienia, obciecie koncowek srub, koncowa kosmetyka.

Niestety bez pomocy tokarza nie jestem w stanie wykonac pierscienia mocujacego Ektar, nie jestem tez w stanie szybko i porecyzyjnie rozwiercic plytki do obiektywu tak aby otwarcie mialo odpowiednia srednice. W obu przypadkach pomogli mi znajomi, kosmetyczne zabawy z pilnikiem, papierem sciernym, pedzlem, gwintownikiem i brzeszczotem moge zrobic sam. Dodatkowym utrudnieniem bylo takie pozycjonowanie otworow w plytce na sruby aby ominac naprawiane miejsca, stad kosmetycznie plytka widziana od tylu nie wyglada na mistrzostwo swiata. Zalaczone zdjecia przedstawiaja tylko niektore etapy calego procesu, nie widze nic ciekawego w "dokumentowaniu" obcinania koncowek srub (dla przykladu).

Do naprawy lensboard uzywalem zywicy epoksydowej z czasem utwardzania 5 minut, wymieszanej z pylem drzewnym, malowanie - lakier akrylowy matowy, wodno-rozpuszczalny.

Bywalec
    Miasto
    usa

Powiew nowosci na polskim rynku sprzetu LF i to od razu z grubej rury. Kamera 8x10, bardzo starannie wykonana, wyprodukowana przez czlowieka, ktory robi zdjecia na duzym formacie. Opis kamery w tej aukcji na eBay # 151344783985. Tamze odnosniki do innych informacji o towarze. Cena jest dyskusyjna, producent nie wystawial tej aukcji i nie ustalil dla niej takiej ceny. Cytat
    Tą aukcję wystawił producent matówek,zgodziłem się na jedną sztukę na początek,a widzę że są trzy wystawione.
    Sprzedaż dopiero ruszy,gdy będzie gotowa strona internetowa.
    Jest też gotowy nowy model dla pejzażystów,kamera nieskładana ,wyciąg miecha ok.40 cm,sporo lżejsza.Wkrótce będą zdjęcia.
    Mam ograniczone moce,ponieważ sam to robię,ale z czasem będzie dostępna
    wymienna tylna ścianka z kasetami do kolodionu,oraz kopioramy.
    Aha,no i zakup przez stronę będzie sporo tańszy
    i drugi, wazny cytat
    Cena jest ustalona na 4500 zł + VAT 23%,taniej się nie da.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów